masa makowa - 2519 przepisów (strona:121/168)

Cycki murzynki 391

powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka z cukrem(...)ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
kremowy warstwowiec z biszkoptami 134

Wysokie, z dużą ilością budyniu, brzoskwiniami i biszkoptami hojnie nasączonymi alkoholem. Osadzone na makowo-kakaowym biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu 100 g cukru szczypta soli(...)Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy.  Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Cycki mulatki 375

przepisami ciasto widnieje jako Cycki mulatki, chociaż w internecie można znaleźć je pod nazwą Cycki murzynki. Ciasto Cycki mulatki można przygotować w wersji skróconej, tylko na blacie kokosowo-makowym. Zachęcam jednak do zrobienia pełnej, gdyż biszkopt posmarowany lekko kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, przyjemnie łączy się z pozostałymi warstwami. Do ciasta proponuję użyć małych biszkopcików, wtedy ciasto można pokroić(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić. Blat makowo-kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku

Kuchcik gotuje
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 368

Tort makowy to taki mój smak dzieciństwa, babcia lub mama piekły go zawsze na moje urodziny. Jako, że teraz najczęściej piekę sama dla całej rodziny i jakoś nikt nie chciał mi tortu na urodziny zrobić w tym roku więc postanowiłam sama go sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć(...)masy). Krem podzieliłam na 2 części, do jednej z nich dodałam kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest zostawić sobie kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Zimny spód makowy rozkroiłam na 3 części, pierwszą z nich posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyłam krem. Przykryłam drugą częścią ciasta i wyłożyłam krem kawowy.  Przykryłam

Cynamonowe szczęście
Sernik na biszkopcie makowym z owocami 212

czerwona porzeczka i borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą. Składniki: Biszkopt makowy: 6 dużych jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maku (cały nie mielony) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody(...)łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30%  1 szkl czerwonej porzeczki Dodatkowo: 2 galaretki przeźroczyste borówki amerykańskie Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z makiem. Dodawać

Ala piecze i gotuje
Makowa Panienka. 1249

miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy. Krem rozsmarowujemy na jednym placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Podobno źródło inspiracji, TU... Kasiu pozdrawiam Cię

Malinowe Pocałunki
Owsianek mak beza-cytryna 147

masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem z olejem słonecznikowym i sokiem z cytryny, skórką z cytryny. Ubić do całkowitego połączenia się składników 6. Masę przełożyć do brytfanny Piec: od 40 minut do 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Różnica w zależności od tego czy używa się piekarnika gazowego czy elektrycznego Ostudzić. Ostudzone cisto posmarować powidłami śliwkowymi. Beza makowa(...)łyżeczce cukier  do całkowitego połączenia się masy, do momentu gdy masa stanie się błyszcząca i perłowa. 3. Dodać po łyżeczce mąkę ziemniaczaną i pod sam koniec sok z cytryny. 4. Jako ostatni dodać mak, Nie ubijać już a delikatnie mieszać szpatułką tak by mak połączył się z masą. 5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach

KreatywnePiny
Cudo malinowo - makowe 332

masa malinowaMaliny miksujemy z cukrem, przelewamy do garnka i  gotujemy na małym ogniu. Galaretki mieszamy w 1 szklance wody i dodajemy do mieszanki malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy.Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności:biszkopt makowy

Niezły Młynek
Makowa panienka 210

pożałujecie. Osobiście najbardziej przypadła mi do gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka(...)gotujące się mleko i intensywnie mieszając, gotujemy przez kilka minut, do wyraźnego zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na jasną masę. Do utartego dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do połączenia. Przygotowany krem wykładamy na jeden blat makowy, rozprowadzamy. Przykrywamy pozostałym blatem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody, stawiamy na palniku. Na garnek z wodą wkładamy drugi, pamiętając

Smaki Na Talerzu
Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem 87

wszystkich i na każdą okazję,  ale to wypiek dla lubujących się w nieoczywistych połączeniach.  Miękki biszkopt z domieszką maku i dwie masy. Jedna subtelnie pomarańczowa i lekka. Druga kremowa, kajmakowa z intensywnym makowym akcentem. Delikatność przełamana wyraźnym konkretem. Tort wyszukany w smaku,  jednak oprawa którą mu nadałam, najprostsza z możliwych. Widoczne z zewnątrz warstwy zachęcają, by wkrajać

Kronika Piekarnika
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 204

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień  Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej(...)brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie

Wanilia i Kardamon
Rolada makowa z kremem cytrynowym 252

cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy, która jest nowością na rynku. Rolada makowa z kremem cytrynowym Drukuj

Marta Gotuje
Kruche ciasto 164

zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania