masa makowa - 2519 przepisów (strona:113/168)

Seromakowiec - sernik z makiem na spodzie z ciasteczek 141

prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec. Ten jest dla wybitnie leniwych, bo przygotowany na "ciasteczkowym" spodzie i z gotową masą makową z puszki ;)  Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Galette pełnoziarnista z makiem i morelami 187

dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce.      Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy cienko, starając

sama złodycz
Makowiec 170

opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrosniecia Ja uzylam gotowej masy makowej I dodalam ubita na sztywno piane Podzielilam ciasto na trzy, rozwalkowalam , polozylam mase makowa. Zrolowalam, otoczylam papierem do pieczenia (tuba) I wlozylam do nagrzanego piekarnika na 180C na 30 min. Smacznego

Smaki Edyty
Kutia 190

moim rodzinnym domu na zakończenie wigilijnej kolacji podawano kluski z makiem. Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą ilością bakalii jest podobna, ale zamiast klusek jest pszenica. Jeśli ktoś nie jadł jej nigdy i zastanawia się czy będzie mu smakować to podpowiem, że ugotowana pszenica smakuje

Smaczna Pyza
Łamańce z makiem 168

nadzienia w nich za dużo w stosunku do ciasta. Ja najbardziej lubię ten słodki mak więc idealnym rozwiązaniem dla mnie są np. łamańce z makiem. Dużo dobrze przyprawionej masy makowej i kruche ciasteczka, którymi je się ją jak łyżeczkami. Bardzo ciekawie to wygląda kiedy siedzi przy stole kilka osób i zajada takie pyszności z jednej miski.Zobacz inne potrawy z makiem

Smaczna Pyza
Tort Imieninowy po raz trzeci! 190

maku. Mogłaby go dodawać zawsze i do wszystkiego. Długo myślałam nad tym jaki krem, byłby doskonałym uzupełnieniem biszkoptu makowego. I w końcu wymyśliłam, a raczej znalazłam inspirację podczas wielu wizyt na innych stronach i blogach kulinarnych. Padło na jabłko. Delikatna masa śmietanowo-jabłkowa jest wspaniałym uzupełnieniem tortu. Jabłko(...)jest TO o co mi chodziło!!! A solenizantka była wniebowzięta rezultatem. W końcu miała swój ukochany mak w torcie, który był poniekąd niemałą niespodzianką! ;D Tort makowy z masą jabłkową biszkopt makowy: 6jajek (białka + żółtka) 150g cukru, 120g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g maku masa śmietanowo-jabłkowa: 700 g obranych jabłek 50 g cukru

Moje Pyszne Siódme Niebo
Ciasto makowe na kruchym cieście 1232

Lubicie „Makowca Japońskiego”? Jeśli tak, to ta wersja również powinna przypaść Wam do gustu Ciasto makowe na kruchym cieście to bogatsza wersja makowca japońskiego, z masą kawową oraz kruchym ciastem posmarowanym dżemem porzeczkowym. Jak dla mnie idealne, super wilgotne, z posmakiem zarówno kawy jak i dżemu. Dla mnie idealne, wg mojego męża odrobinę za słodkie – kwestia gustu(...)puch. Dodajemy sypką kawę i ucieramy do połączenia. Następnie dodajemy przestudzoną masę jajeczną. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto kruche smarujemy dżemem porzeczkowym. Kładziemy jeden blat ciasta makowego. Rozprowadzamy masę kawową, wyrównujemy. Dajemy drugi blat ciasta makowego. Masło, cukier oraz kakao rozpuszczamy na malutkim ogniu, aż do połączenia. Zdejmujemy z palnika. W międzyczasie żelatynę zalewamy 1-2 łyżkami wody. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto Mrówka 545

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia  Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków kokosowych  Piana kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych  Masa budyniowa: 8 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek(...)Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Piana kokosowa: Białka ubijamy z cukrem tak jak w pianie makowej. Dodajemy wiórki, mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.Wszystkie blaty odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy mikserem na  puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując. Masę dzielimy na 3 części

Czerwona Porzeczka
Fryderyk 835

piękną świąteczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowo- makowo- kokosowe z masą ajerkoniakową. Ciasto ucieszy podniebnie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku(...)końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram.  4. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Na jeden blat biszkoptu wykładam 1/3 część masy ajerkoniakowej, wyrównuję. Na masie układam ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto znów wykładam 1/3 część masy, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą i posypuję uprażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1234

Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko mieszamy. Następnie wylewamy masę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku(...)Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość. DODATKOWO POTRZEBUJEMY: 1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów 2 galaretki rodzynki PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

psgotujemy
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 195

wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić 3. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość(...)pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami

Wanilia i Kardamon
Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe 118

więcej, jest to jedno z tych ciasto, które chciałabym jeszcze kiedyś wykonać ponownie. Myślę, że takie makowo-orzechowe smaki sprawiają, że będzie to też bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Aaaa, dodałam troszkę więcej orzechów do warstwy orzechowej, bo początkowo masa wydawała mi się za rzadka;) Ciasto: 250 g mąki krupczatki 150 g masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku(...)masę rozprowadzamy na warstwie jabłkowej (masa jest dosyć gęsta, warto wykładać ją łyżką w niewielkich odstępach od siebie i delikatnie wyrównać na koniec). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. W rondelku umieszczamy mleko z cukrem, podgrzewamy. Do gorącego mleka wsypujemy mielone orzechy, mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Od razu dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz rum, mieszamy. Masę rozprowadzamy na warstwie makowej. Czekoladę

Smaki Na Talerzu
Makuszek z ananasem 2652

Zapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka(...)wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia.  3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą

Tradycyjna kuchnia Kasi
PIJAK 127

BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK 1/2 SZKLANKI CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA 5 ŻÓŁTEK BUDYŃ WANILIOWY 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA(...)pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe.  Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów.  Polewa

Darcia w kuchni