marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:46/67)

Łosoś w syropie klonowym 157

Syrop klonowy jest idealnym środkiem słodzącym stosowanym do deserów. Dodaje również rewelacyjnego smaki wielu mięsom, może być również składnikiem wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów

naRuszcie
Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem 107

patyczków na szaszłyków Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli.  Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu

AZgotuj!
Marynaty do mięs z grila. 151

możliwością grillowania z najbliższymi. Podaję więc kolejne marynaty do mięs. MARYNATA DO KARKÓWKI: 3-4 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano(...)chili mielonej sól, biały pieprz, przyprawa Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorra Wymieszać, natrzeć mięso, odstawić na 3-4 godz. Tak przygotowane mięso posypujemy jeszcze ulubioną przyprawą do grilla tuż przed pieczeniem. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 273

suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę.  Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około 2 mm) plasterki. W każdym ziemniaku za pomocą noża wykonałem podłużne nacięcie. W każde nacięcie włożyłem 1-2 plasterki czosnku. Ziemniaki skropiłem oliwą i umieściłem na grillu elektrycznym (można przygotować je również

Wyprawy kulinarne
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 156

zetrzeć na tarce na cienkich oczkach. Czosenk obrać i również zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty połączyć- powinna powstać emulsja.  Łososia umieścić w płaskim naczyniu i zalać marynatą. Odstawić na conajmiej 1h ( u mnie marynował się całą noc). Na suchej patelni umieścić orzeszki pinii, cukier oraz sól. Podgrzewać aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia, jak karmel(...)pokroić w małe, cienkie kawałeczki. W miseczce umieścić kiełki słonecznika oraz owoce, delikatnie wymieszać. Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do otrzymania jednolitej emulsji. Rozgrzać grill elektryczny lub tradycyjny. Łososia umieścić na ruszcie i grillować bardzo krótko, jak tylko ryba zetnie się z wierzchu należy zdjąć ją z grilla ( w środku będzie jeszcze różowa i lekko surowa

DefinicjaSmaku
Grillowane warzywa z kurczakiem chili 185

pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 ząbki czosnku, oregano do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego.  Przygotowanie: Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.  Cukinię pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż(...)odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe. Smacznego Rada: Pomidorki grillujemy na specjalnych tackach do grillowania. warzywa i mięso grillujemy

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z kurczaka w miodzie i sosie sojowym 193

zdecydujecie się na grilla proponuję zaskoczyć gości mini szaszłykami, które naprawdę są pyszne !  Składniki: 4 filety z kurczaka (pojedyńcze) 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oleju roślinnego pieprz patyczki do szaszłyków Filety z kurczaka pokroić wzdłuż w cieńkie paski, odstawić i przygotować marynatę. Czosnek oraz cebulki

Zabawa smakiem
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 310

pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty.   Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe(...)żeby szaszłyki znajdowały się nad nią, nie dotykając jej bezpośrednio. Wkładamy blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry i ustawiamy piekarnik na 180⁰C, z grzaniem górną grzałką – grillem. Gdy piekarnik już się nagrzeje, od tego czasu pieczemy szaszłyki 20 minut, po czym przekręcamy je żeby zrumieniły się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone

Karo in the Kitchen
Grillowana cukinia z pomidorami i mozzarellą 113

potrawa na grilla, która mówi kiełbasie NIE :). Grillowana cukinia smakuje najlepiej połączona z pomidorem:), to danie przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wybornie :) Potrzebne składniki:   2  średnie cukinie 2 pomidory 1 mozzarella 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki majeranku suszonego 1 łyżeczka ostrej papryczki pieprz, sól Cukinie kroimy w plasterki, następnie zostawiamy w marynacie

Łycha smaków
Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat 128

Wszystkie składniki na marynatę wsypujemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy, po czym polewamy nią drylowane podudzia i starannie je obtaczamy. Przykrywamy naczynie z zamarynowanym kurczakiem folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Następnie nie pozostaje nic innego jak wrzucić kurczaka na ruszt :) W zależności od stopnia rozpalenia grilla i tego jak bardzo

MyCookBook.pl
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 143

grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam

Bea(u)ty kitchen
Szaszłyki z karkówki 207

karkóweczkę z grilla więc wszystko połączyłam i stworzyłam pyszne szaszłyczki z karkówki. Do tego pyszny sosik i kawałek grillowanego chlebka i jedzonko palce lizać.składniki:700 g karkówki6 łyżek oliwy3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka granulowanego czosnkusól/pieprz do smaku1 duża czerwona papryka14 niedużych pieczarek3 cebuleKarkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem

Monia miesza i gotuje
Karkówka z grilla 170

Czasem przychodzi mi wielka ochota na mięso z grilla. Jako, że mieszkamy w bloku, pakuję grillowanie urządzam u teściowej w ogródku. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na karkówkę z grilla, którą ja przygotowałam z podwójnej porcji. Podałam tradycyjnie, z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju rzepakowego(...)łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry i lekko rozbite płaty mięsa zalać marynatą, przykryć i odstawić na noc do lodówki. Kotlety grillować do zrumienienia z obu stron, od czasu do czasu polewając pozostałą od mięsa marynatą

Czerwień i błękit
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 131

cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny. Liście klonu płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Układamy na każdym kawałek ryby, a na niej zaś plasterek pomarańczy. Liście zawijamy dość ścisło(...)ogonka. Rybę polecam przygotowywać na niewielkim ogniu, na patelni grillowej, nie aluminiowych tackach. Dużo łatwiej będzie nam kontrolować temperaturę, a trudniej zaś przypalić liście. ;) Najlepszy aromat uzyskamy korzystając z grilla z zamykaną pokrywą. Ryba powinna być gotowa maksymalnie po upływie 20 minut. Polecam, jako, że to danie iście letnie, popularne do ryby frytki z ziemniaków zastąpić karmelizowaną marchewką, którą również

Kuchenna Kontrrewolucya
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 204

Kolejna potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika.     Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona    Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej(...)sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania