Szaszłyki z pasków kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach i grillowane, w moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować
cool and mintyPiękna pogoda sprzyja grillowaniu, a my tak już mamy, że grillować uwielbiamy. Sezon grillowy zdążył już się rozhulać, warto więc, przy okazji spotkań przy ruszcie, wypróbować
Smakowity Blog Kulinarnykostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki(...)dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą mozzarellą. Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka
Kulinarny karnet Christopherawersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół(...)pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego, garść posiekanej świeżej mięty, odrobina świeżej bazylii, sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku.Kurczak powinien marynować się minimum 20 minut. Składniki: 400 gram marynowanego kurczaka
Mango Papajazwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz sos sojowy łączymy w jedną całość . Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy, posolony i popieprzony plaster schabu. Na koniec obsypujemy przetartymi w moździerzu ziołami i płatkami chili. Ja użyłam dużej ilości pieprzu, więc z chili byłam ostrożna(...)frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret). Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu
Kuchnia po mojemuwychodzi całkiem spora miska, więc spokojnie możne posłużyć nam jako dodatek do obiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. 2 kalarepy 1 ogórek zielony 1-2 pęczki rzodkiewek 1 czerwona cebula roszponka (ilość wg uznania) pęczek koperku pęczek natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego(...)łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę z koperkiem. Mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy opłukaną roszponkę, zalewamy przygotowaną marynatą i gotowe
Smaki Na Talerzuotwarty :) W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami(...)kością w kształcie litery T po około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie
Moja Książka Kucharskarodzinnego grilowania jak również w piekarniku. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, kawałek cukinii, 1 cebula, 1 mała żółta papryka, 1 mała zielona papryka, kilka małych pieczarek, 2 kiełbaski śląskie Marynata do kurczaka: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Dodatkowo: oliwa, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka WYKONANIE Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy(...)skończenia składników. Całość smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach. Szaszłyki można również przygotować na grillu. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem
słodki bratekProste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można
Oryginalny smakPyszna i delikatna polędwiczka wieprzowa zamarynowana w sosie sojowym z dodatkiem czosnku. Mięsko bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Ja ugrillowałam na patelni grillowej, co trwało
Monia miesza i gotujeśląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy(...)obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami. w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca. Smacznego
MarciochaKucharzyłyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż(...)minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem. Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni
Mania GotowaniaOto szybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało
Kuchnia po mojemuSkładniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek długi 2 cebule Kubeczek z oliwkami (czarne i zielone z czosnkiem, są w
ClauditteMissCookingJesień można powiedzieć puka do drzwi, a może nawet jedną nogą już się rozgościła. Zrobiło się chłodno, deszczowo i wszystko na potęgę żółknie. A moja
Dieta moja pasjaPrzepis powstał z potrzeby wykorzystania kurczaka w inny sposób niż dotychczas oraz z wielkiej miłości do pysznych szaszłyków mojej mamy. Moja mama robi najlepsze szaszłyki na
Cooking MonsterOryginalny tikka masala jest zwykle przyrządzany z kurczaka marynowanego w jogurcie, następnie szaszłykowanego i grillowanego na węglu drzewnym. Dzięki temu kurczak po hindusku ma niesamowity smak i zapach grilla. Aby przepis był łatwiejszy do zrobienia w domu, używamy patelni lub garnka. Połączenie niesamowitych przypraw: Garam Masala, Kuminu, mielonej kolendry i kurkumy w tym kremowym sosie na bazie(...)sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki Marynata do kurczaka: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka czosnku, startego 1 łyżka imbiru, startego 2 łyżeczki Garam Masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili lub Cayene
Moja Książka Kucharska