marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:53/67)

Weekendowy kociołek 214

wszystko do jednego kociołka , doprawić i już " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , fajna odskocznia od grilla " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym(...)smalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki soli – płaskie Marynata : 1 łyżka oleju kilka liści szałwii kilka gałązek majeranku dwa zmiażdżone ząbki czosnku Mięso kroimy w grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś

Ogrodnik w podróży
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 189

łyżeczki miodu 2 -3 łyżeczki oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej cytryny,bazylii i czosnku, kurczak będzie wtedy bardzo aromatyczny. Odstawić na co najmniej 30 min. 2. Orzeszki pinii delikatnie podprażyć(...)pokruszyć całość. 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka się przyrumieniła. Mięso upieczone w  ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste i nie jest w środku

DefinicjaSmaku
Grillowany schab w musztardzie do kanapek 171

Składniki na 4 kanapki: KANAPKI: 4 bułki kajzerki 4 plastry żółtego sera garść świeżych liści szpinaku baby 250g schabu - cienko zbity i pokrojony w szerokie pasy olej - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: 3-4 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE sól, pieprz - do smaku Zamarynowane mięso Schab pokroić w cienkie plastry i dobrze zbić tłuczkiem do mięsa. Pokroić(...)analogicznie. Uważać, aby nie przesmażyć - bo mięso za bardzo wyschnie i stanie się wiórowate. Usmażony schab zdjąć z patelni i odłożyć do lekkiego ostudzenia. Uwaga! Jeśli mamy akurat odpalony grill , nic nie stoi na przeszkodzie aby mięso na nim ugrillować , zamiast pos ł ugiwania się patelnią zastęp czą . A gdyby tak jeszcze przy węglach pod ł ożyć kawałek drewna olchowego

Grunt to przepis!
DIETETYCZNE GRILLOWANE PIERSI KURCZAKA 145

Ciekawy pomysł na dietetyczny obiad lub kolację.Lekki ,pełen cudownych,ziołowych smaków.Danie  grillowane w domu na elektrycznym grillu,szybkie,dużo warzyw i ziół.Polecam podawać z ulubionym sosem:). podwójna pierś kurza 4 łyżeczki mieszanki ziół: -tymianek -bazylia  -oregano 1 duży pomidor 1 cukinia 1 pęczek rzodkiewki kilka liści sałaty 7 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)jest duży problem dostać świeże). Piersi myjemy,osuszamy i to samo robimy z warzywami.Cukinię,rzodkiewki oraz pomidor kroimy w plasterki.Pierś kurczaka dobrze smarujemy i wcieramy ziołową marynatą.Odrobinę oliwy z ziołami również smarujemy plastry cukinii.Mięso i cukinię pieczemy na ruszcie (u mnie elektrycznym) do zrumienienia.Danie podajemy na liściach sałaty z rzodkiewką i pomidorem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 174

Mięso drobiowe jest jednym z najbardziej wszechstronnych mięs, które możemy umieścić na grillu lub w wędzarni. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest łatwe do przyrządzenia i ma dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej(...)najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej żywności ale podczas ich grillowania musimy pamiętać żeby zapobiegać ich wysuszaniu. W tym celu należy używać marynat, a równomiernie przycięte piersi z kurczaka grillować krótko i w wysokiej temperaturze. Podczas grillowania innych kawałków kurczaka takich jak, podudzia, uda, piersi ze skórą, będziemy potrzebować grillować te kawałki wolniej

naRuszcie
Penne w sosie porowym z grillowanym kurczakiem 99

szybki i pyszny obiad, uwielbiam grillowane mięso, a do tego dobry makaron i gotowe :). Składniki dla 4 osób: - 50 dag makaronu penne  Mięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz  - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka masła(...)sosu. 2. Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć solą, pieprzem, oliwą i sosem sojowym, odstawić na min. godzinkę. Zamarynowane mięso opiekać na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym na rumiano. 3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, smażymy drobno pokrojony czosnek, cebulę i pora. Podsmażone warzywa zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku, łączymy z wodą zostawioną przy odcedzaniu

Apetyczna babeczka
Grillowane serduszka - Caracao 142

Proste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie jest bardzo proste, a Ja mimo, że kocham gotować to uwielbiam takie proste potrawy.Mam nadzieję, że i wasze serca skradnie taki szaszłyk.   Składniki:  1,5 kg oczyszczonych kurzych serduszek(...)znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Dymkę, czosnek i szczypiorek blendujemy razem z oliwą na gładka masę, następnie dodajemy piwo. Oczyszczone serduszka nacieramy solą i pieprzem z oregano. Następnie serduszka zalewamy marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby serduszka ładnie przeszły.  Serduszka nabijamy na wykałaczki i grillujemy, aż się ładnie zarumienią, co jakiś czas przy przewracaniu podlewamy pozostałą marynatą

Niezły Młynek
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 168

ręce wkładać. Szkoła i praca same w sobie zajmują mi sporo czasu, a do tego, jak już pisałam, nagle na wiosnę wszyscy usposobili się niezwykle towarzysko. Był więc grill, a wczoraj wielkie rodzinne spotkanie. Najpierw pojechaliśmy do Legolandu - choć byłam tam już kilka razy, ciągle sprawia mi to ogromną frajdę. W takich miejscach najpoważniejsi dorośli znów czują się jak dzieci(...)ponieważ towarzyszą nam najczęściej jakieś dzieci, można udawać, że to wszystko dla nich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ogórki z chili 251

„W tamtym roku dostałam jeden słoiczek od siostry na spróbowanie. Wyniesiony do piwnicy zawieruszył się gdzieś na półkach. Znalazłam go dopiero w połowie lata gdy spiżarnia

Wiem co jem
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 362

ekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga(...)miejscu nie zebrało się dużo proszku, postarajcie się jak najlepiej wymasować skrzydełka mieszanką. Piekarnik rozgrzewamy do 130⁰C. Kratkę piekarnika spryskujemy olejem albo kładziemy na niej aluminiowe tacki do grilla, oszczędzając sobie trochę sprzątania i mycie. Rozkładamy skrzydełka, pod spód wkładamy blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wkładamy skrzydełka na dolną półkę, do nagrzanego piekarnika i powoli wytapiamy

Karo in the Kitchen
Warsztaty z North Fish i Folwark 121

rybnych warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność wraz z innymi blogerami kulinarnymi uczestniczyć na zaproszenie firm North Fish i Folwark.   Warsztaty odbyły się pod hasłem: prosto z grilla.  Warsztaty z North Fish i Folwark 10 czerwca w warszawskim studiu Cook Up odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę(...)dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie główne - grillowanego steka z tuńczyka. Muszę przyznać, że najbardziej zaskoczyły mnie, oczywiście bardzo pozytywnie, krewetki przyrządzone według przepisu Łukasza. Mianowicie do pikantnej marynaty dodaliśmy cynamon i odrobinę cukru. Szczerze powiedziawszy nie miałabym odwagi na takie połączenie, no bo krewetki i cynamon... ? Ale rezultat końcowy był wyśmienity, Łukasz brawo za odwagę ! W trakcie trwania

Kulinarne przygody Gatity
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 168

drobną kostkę i przesmażyć. Mięso połączyć ze wszystkimi płynnymi składnikami marynaty i wyrabiać do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać szalotkę i wymieszać. Możecie dowolnie modyfikować proporcje składników marynaty, tak by uzyskać pożądany smak. Gotowe mięso odstawić. 2. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę sól i cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka(...)chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.  3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie wymagał). 4. Bułeczkę do hamburgera   z tego przepisu

DefinicjaSmaku
Najlepsza marynata do karkówki z grilla 243

grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej(...)pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka

DefinicjaSmaku
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 472

przesmażenia mięsa w środku. Przy nacieraniu skórki solą, nie ma się czego bać, że skórka będzie za słona. Pierś od strony mięsa natomiast, zamarynujemy w przyprawach. Ja polecam do marynaty japońskie kuchenne wino Mirin. W tej chwili bez problemu do kupienia w markecie, w małych buteleczkach z przeznaczeniem kulinarnym. Jako suchych przypraw użyłam nasion kolendry, 4 kolorowego pieprzu (czerwony, czarny(...)godziny. Przed smażeniem, jeśli pierś stała w lodówce, wyjąć je ok. 1/2 godziny wcześniej, aby mięso nabrało normalnej, pokojowej temperatury. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju a piekarnik (funkcja grilla) nagrzać do 170-180*C. Na gorący olej położyć pierś skórą do dołu. Smażyć bez ruszania na średnim ogniu przez 3-4 minuty do czasu aż skórka będzie bursztynowa lecz

Sztuka gotowania w/g Samiry
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 218

Szaszłyki z pasków kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach i grillowane, w moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować

cool and minty
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej 173

Piękna pogoda sprzyja grillowaniu, a my tak już mamy, że grillować uwielbiamy. Sezon grillowy zdążył już się rozhulać, warto więc, przy okazji spotkań przy ruszcie, wypróbować

Smakowity Blog Kulinarny