pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec
Szefowa kuchniSzaszłyki z kurczaka z dodatkiem suszonych moreli Grill to coś co latem lubię najbardziej. Zamiast grzać się przy gorącej kuchence, wolę grzać się przy gorącym grillu i liczyć na jakieś podmuchy wiatru :) Jeśli dodać do tego, że w przypadku grillowania panowie są zwykle chętni do pomocy bardziej niż przy tradycyjnym gotowaniu, można spędzić przyjemny dzień z daleka od garów. Jest(...)też ta cudowna zaleta, że mięso można przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej (można je też zamrozić w marynacie!) i będzie dużo, dużo lepsze, a jedyne co musimy zrobić chwilę przed obiadem, to przygotować jakąś sałatkę!I choć wiem, że weekend ma być deszczowy, to w nadziei, że prognoza się nie sprawdzi, wrzucam przepis na szaszłyki! Szaszłyki są z kurczaka
Kraina Tysiąca SmakówMARYNATA : 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy(...)osuszamy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy z każdej strony. W miseczce mieszamy składniki marynaty, kiedy dobrze się połączą nacieramy nią plastry mięsa z każdej strony. Karczek odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Przekładamy do garnka i podpiekamy na maśle, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Po około 10 minutach wlewamy śmietanę
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i
Moniki Smakołykimyślą o grillu na świeżym powietrzu, ale niestety nie dało się wysiedzieć i nie pozostało nic innego jak upiec je w piekarniku. Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem. :) Składniki - 0.70 dkg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) - 3-4 cebule - 2-3 kolorowe papryki - 3 łyżki marynaty staropolskiej Skworcu
Kuchnia z widokiem na ogródskładników zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na grube kawałki. Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą, co zapobiegnie ich paleniu się podczas grillowania. Na patyczki na przemian wbijać kawałki papryki i kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla) i ułożyć
Czerwień i błękitsamej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem(...)myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każdą sztukę na ok. 10 kawałków. Pomidorki myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z kurczakiem. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Polewamy nią składniki szaszłyków. Mieszamy, aby każdy kawałek oblepił się marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc). Nabijamy na 10 drewnianych lub metalowych patyczków
Poezja smakuSkładniki: 2 piersi kurczaka, 300 g boczku, 2 cebule, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli.
Aga w kuchnimięsiwem :P Konkretnie chodzi o żeberka. Mam jeszcze w starym zeszycie z przepisami wspaniałą recepturę na żeberka do obiadu. Ich sekretem jest rewelacyjna marynata :-) SKŁADNIKI -około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych -sól -pieprz MARYNATA -5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny -3 łyżki miodu -3 łyżki musztardy -3 średnie ząbki czosnku(...)posypujemy pieprzem. Następnie w osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, dodajemy ketchup, olej, zioła, paprykę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie żeberka przekładamy do dużej miski i polewamy marynatą, obtaczamy każdy kawałek dokładnie w marynacie, całość posypujemy pokrojoną cebulą. Miskę przykrywamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugrilla to klasyka tego sportu narodowego jakim jest u nas grillowanie. Ale wcale nie musi być rzucona na ruszt tak po prostu. Można ją dodatkowo doprawić polewając podczas pieczenia piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa.A może zrobisz szaszłyki z kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzaposiłków na świeżym powietrzu - pojawią się przepisy na piknik i na grilla. Zachęcam serdecznie do zaglądania po ciekawe inspiracje :) Dzisiaj pieczenie na grillu to nie tylko technika przyrządzania potraw, ale przede wszystkim sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną. Dzisiaj przedstawiam przepis na KOTLETY WIEPRZOWE Z GRILLA, czyli popularna karkówka. Polecam! ---------------------------------------- Liczba porcji : 6-8 Czas przygotowania(...)łyżka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Krok 2. Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości
Moja Książka Kucharskaogóle najlepiej nijaki :D Ale pierś z kurczaka dzięki marynacie nie musi być nijaka. Ważne, żeby poleżała w niej chociaż trochę, więc jeśli mam w planach przygotować takie danie na obiad lub lekką kolację , to przygotowuje mięso rano. Ale tak przygotowany filet będzie również świetnym dodatkiem do sałatki ! Do marynaty użyłam oliwy z oliwek, czosnku i świeżego rozmarynu, którego piękną(...)pieczeniem, żeby jeszcze podkręcić trochę smak, posypałam mięso suszonymi ziołami. No i podałam z dipem. Właściwie wszystko ostatnio podaję z dipami - czy to jest pieczony kurczak, czy karkówka z grilla. Zbzikowałam na punkcie dipów. Mój ulubiony to ten na bazie jogurtu i fety. Tym razem przygotowałam go z młodziutkimi rzodkiewkami prosto z ogródka. Przepis wkrótce!! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówProsty aczkolwiek bardzo smaczny i aromatyczny kurczak w pomidorach z patelni. Tak przygotowane mięsko można upiec w piekarniku lub na grillu. Również taka wersja będzie bardzo smaczna, polecam. Składniki: 6 pałeczek z kurczaka 150 g koncentratu pomidorowego 6 łyżek wody olej słodka oraz ostra czerwona papryka oregano, bazylia czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy. Koncentrat mieszamy(...)wodą dodajemy sól, pieprz, czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz oregano i bazylię. Całe mięso dokładnie nacieramy naszą marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, na gorący tłuszcz kładziemy naszego kurczaka. Pozostałą marynatę wylewamy na mięso i całość smażymy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut
magiczna kuchnia Kasiskładniki:400 g świeżego łososia4 plastry świeżego ananasa1 duża papryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao2 łyżki oleju
Monia miesza i gotujeTak przygotowane steki z sosem rabarbarowym zachwycą wszystkich naszych gości. Ten sos rabarbarowy może również być doskonałym dodatkiem do deserów i lodów. Składniki: 4 ulubione steki
naRuszcie