blog jest zdecydowanie ubogi. Wkrótce to zmienimy :) Na pierwszy ogień idą szaszłyki z grilla po amerykańsku :) Potrawa wolna od glutenu Czas przygotowania: 20 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: około 20 szaszłyków Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 kiełbasy śląskie 2 cebule 1 papryka Marynata do mięsa: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki przyprawy
Kolizje Smakówmarynaty , mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. przygotowanie szaszłyków: Boczek kroimy w plastry (ok.0,5cm x4 cm). Cebulę obieramy, kroimy w krążki ok. 0,5 cm. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki 3-4 cm. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy kolejno: mięso-cebula-boczek-papryka-mięso- papryka boczek cebula-mięso. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy na grilla
Domowy Smak Jedzenialodówki na najlepiej kilka godzin (minimum 2 godz.), a najlepiej na cała noc. Przygotować grilla do nie bezpośredniego grillowania (indirect grilling). To oznacza, że węgiel grillowy układamy i podpalamy do rozżarzenia po jednej połowie grilla, a samo mięso układamy na ruszcie po drugiej połowie grilla, czyli nie będzie się piekło bezpośrednio nad źródłem gorąca. Żeberka umieścić wypukłą stroną w dół(...)wystają bardziej z mięsa co znaczy, że mięso zaczyna odchodzić od kości. Posmarować wklęsłą część żeberek kilkoma maźnięciami marynaty i tak bez ruszania mięsa piec 10 minut. Po tym czasie dopiero odwrócić żeberka i posmarować je od wypukłej strony kilkoma maźnięciami marynaty. Teraz piec jeszcze kolejne 20 minut. Po tym czasie żeberka są gotowe. Ilość smarowania i przewracania żeberek można
Sztuka gotowania w/g SamiryWiniary) skórka otarta z cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw do smaku odrobiną suszonego chilli. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Grilluj po ok. 5 minut(...)Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której umieść warzywa. Grilluj aż będą lekko miękkie (ok. 30 minut). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPiec do mini pizzy 6 łopatek w zestawie (288,99) 18. Grill stołowy na podczerwień (432,99) 19. Maszynka do pieczenia ciasteczek (115,99) 20. Korkociąg z akumulatorem (116,99) 21. Wypiekacz pizzy (276,99) 22. Maszynka do lodów (163,99) 23. Wstrzykiwacz do marynaty (69,00) 24.Wskaźnik ugotowania jajek (25,00) 25. Obieraczka do czosnku
Tradycyjna KuchniaDawno nie było żadnej ryby na blogu. Trzeba więc to naprawić. Dzisiaj prosty łosoś z piekarnika. ładny kawałek łososia marynata : 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki
Polska Zupadodajemy wszystkie składniki (czosnek i jałowiec rozgniatamy), dokładnie mieszamy, karkówkę maczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na parę godz., następnie grillujemy na gorącym ruszcie, z każdej strony po 5-8 min. i odkładamy na tackę, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, i grillujemy na boku grilla, aby mięso doszło
Kuchnia Beatyściągamy skórę i wkładamy do marynaty. Mięso dobrze mieszamy aby był cały pokryty marynatą. Na wierzchu kładziemy wyciśnięte wcześniej połówki limonki i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godzin. Po tym czasie kurczaka wyciągamy z lodówki i jak osiągnie pokojową temperaturę to wrzucamy go na grilla lub na grilową patelnie i grillujemy ok. 12 minut z każdej strony
Kuchenne Wariacjeorientalnej marynacie. Trzymam je w przyprawach stosunkowo długo, bo stają się zwyczajnie bardziej aromatyczne. Można jednak znacznie skrócić ten czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę(...)niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną słoninę i wszystko umieścić w marynacie z w/w składników. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki. Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa. Pieczemy przez 30-3 5 minut na grillu (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze
Gosia gotujegrillowania. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 7 łyżeczek miodu 10 łyżeczek oleju rzepakowego 10 łyżeczek sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w dużym naczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte skrzydełka z kurczaka. Każdy kawałek drobiu musi być dobrze pokryty naszą zalewą(...)najlepiej go kilka razu poobracać. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (mięso musi być przykryte lub zamknięte w szczelnym plastikowym opakowaniu). Jeśli tak jak ja macie do dyspozycji grilla gazowego swoje skrzydełka przygotujecie w 20 minut. Jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla: skrzydełka będą gotowe po ok. 35-40 minutach. Jeśli korzystacie z piekarnika pieczcie je ok. 20 minut
Wielki apetytwarstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek do mięs na grilla, czas to zmienić, aby pierwszą niedzielę sierpnia spędzić niezwykle pysznie! // Post Jeżeli musztarda
Codogarasmaku -pieprz czarny -olej -czosnek wyciśnięty przez praskę Następnie szynkę dokładnie smarujemy marynatą i zamykamy w jakimś pojemniku ja zapakowałem w worek próżniowy. Czas marynowania mięsa 12 godzin Grillowanie -na początek dajemy wysoką temperaturę aby zamknąć pory w mięcie a następnie zmniejszamy temperaturę i trzymamy na grillu do tej pory jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.paski o grubości około 1 cm. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej paski z kurczaka i dokładnie wymieszać, aby mięso dokładnie się nią pokryło. Marynować przez około 30 minut. Następnie nadziewać na patyczki do szaszłyków i smażyć na patelni grillowej lub na grillu po kilka minut z każdej strony, aby mięso było białe. Sosu truskawkowego : W niedużym
Codzienne GotowanieDzisiaj proponuję udka z kurczaka na ostro.Główną rolę odgrywa tutaj jogurtowa marynata w której kurczak leżakuje 24 godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny(...)skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 75 minut
Gosia gotuje