marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:33/67)

Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros 165

mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół(...)celu przygotowania marynaty, wszystkie jej składniki mieszamy w misce. Oleju dajemy tylko tyle, aby marynata była lekko płynna, ale jeszcze gęsta.  Marynatę wylewamy na mięso i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.  Rozpalamy grilla. Drób grillujemy na niewielkim żarze około 10 - 12 minut

Smak mojego domu
Łosoś w marynacie cytrynowo-czosnkowej 121

Kolejny pomysł na rybę z grilla - tym razem łosoś marynowany z sokiem cytryny i czosnkiem.Do tego danie polecam świeżego łososia, którego najlepiej kupić w całości i

Ugotować
Grillowane szaszłyki drobiowe w pysznej marynacie, podane ze świeżym tymiankiem 115

Weekend zapowiada się cieplejszy, więc dziś polecam szaszłyki. Szaszłyki są drobiowe, więc będą propozycją bardzo rodzinną i maluchy również nie powinny wybrzydzać ;) Piersi z kurczaka świetnie

Kraina Tysiąca Smaków
Karczek w marynacie z soku jabłkowego i kopru 147

Sezon na na grilla rozpoczęty, za parę dni majówka wtedy chyba nie będzie polskiego domu, w którym grill nie zostanie pierwszy raz odpalony. Dlatego wychodząc naprzeciw

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sosy barbecue z Jack Daniels 120

Uwielbiamy grillowanie z Jack Daniels. Sosy i marynaty z tym składnikiem pozwalają na uzyskanie fantastycznego smaku. Dziś zapraszamy do przygotowania dwóch fantastycznych sosów do dań z grilla w których wyczuwalny jest słodki dymny smak. Wypróbujcie oba i wybierzcie sos dla siebie. Sos barbecue z Jack Daniels #1 Składniki: ¼ szklanki cukru pudru 1 ½ łyżeczki melasy ½ szklanki Whiskey Jack Daniels 1 łyżka

naRuszcie
Kurczak grillowany w balsamico i musztardzie 194

Wiele razy próbowałam zrobić dobrego kurczaka z grilla – dobrego, znaczy chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i zamarynowałam pierś z kurczaka w marynacie, którą przygotowuję do steków. Udało się! Kurczak był pyszny – soczysty i chrupiący, no i pięknie się przyrumienił na ruszcie. Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 szklanki octy balsamicznego 1/3 szklanki oliwy

Kulinarne Inspiracje
Orientalne sznycle z indyka 110

garam masala z Lidla firma DeLuxe 1 łyżeczka octu 5-6 sznycli z indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy każdego sznycla i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Smażymy na grillu elektrycznym.  Ja podałam to mięso z selerem, makaronem i sałatką (szpinak i pomidor) Smacznego

ClauditteMissCooking
Quesadilla z kurczakiem i serem 49632

zamarynowało. Każdy placek tortilli wyłożyć serem Gouda i oprószyć startym parmezanem. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty

Kulinarne Przeboje
Podudzia z kurczaka z grilla z sosem Jalapeno Pepper Relish 161

majonezu 4 łyżki sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish Przygotowanie: Można użyć sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish jako marynaty lub glazury do kurczaka. Sos Ballymaloe wymieszać z majonezem i stworzyć wyjątkowy sos do maczania grillowanych podudzi z kurczaka. Podudzia grillować na mocno rozgrzanym grillu przez około 25 minut regularnie obracając. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem do maczania. The post Podudzia

naRuszcie
Pomidorowo-ziołowy DIP 143

Wyjątkowo smaczny pomidorowo-ziołowy dip idealny do potraw z grilla Składniki: ¾ szklanki miodu 2 kg pomidorów z wyciętym rdzeniem, pokrojone w 2 cm kostkę ¼ filiżanki octu

naRuszcie
Losoś z grilla w paście curry 192

dlatego i Wam goraco  polecam wyprobowanie tej marynaty do lososia,badz to na prawdziwym grillowaniu lub na patelni grillowej w domu.Skladniki:losos pokrojony w kwadratyczerwona pasta curry ( u mnie Bamboo Garden-Thai)olej do smazeniaWykonanie:Podziel lososia na kwadraty,posmaruj pasta curry i odstaw do lodowki przynajmniej na 1 godzine.Rozgrzej grill lub patelnie,nadziej kawalki lososia na patyczki bambusowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka pieczone w piekarniku 81

pomysł na to: Jak upiec żeberka w piekarniku? Poza tym dokładną listę wszystkich potrzebnych produktów oraz składników na marynatę. Dzięki temu będziesz wiedzieć: Jak przyprawić żeberka pieczone? oraz Jak przygotować żeberka pieczone? Takie żeberka możesz również przygotować w sezonie na grilla, gdzie sprawdzą się równie skutecznie. Jeśli lubisz mięso pieczone, polecamy również nasz przepis na karkówka z pieczarkami i cebulą(...)naczynia usunąć. Dzięki temu żeberka się ładnie przypieką i nie będą pływać w tłustym sosie. Zapraszamy na przepis Żeberka pieczone w piekarniku Składniki: Mięso: żeberka wieprzowe paski: 1kg Marynata: keczup pikantny: 100 g miód: 1 łyżka czosnek: 3 ząbki wędzona papryka: 1 łyżeczka cynamon: 1/2 łyżeczki sos sojowy: 3 łyżki sok z cytryny lub pomarańczy: 1,5 – 2 łyżki

Kuchnia Na Wypasie
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 171

grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie(...)bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia.Roladki z kurczaka z nektarynkamiTort kiełbaskowo - boczkowySkładniki:Kiełbasa śląska 0,5 kgKiełbaski grillowe białe

głodny alergik
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 138

dzisiejszym przepisie będą 2 „tematy przewodnie”. Grilli i koper włoski (fenkuł). Wziąwszy pod uwagę, że w kalendarzu zima, to pierwsze może się wydawać cokolwiek oderwane od rzeczywistości. Ale nie chodzi nawet o to, że zima jest głównie w kalendarzu, a za oknem przez większość czasu dodatnie temperatury. Raczej o to, że takiego kurczaka możemy bez problemu przyrządzić o dowolnej porze(...)będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili. W zależności od upodobań możemy zresztą manipulować ostrością marynaty i dodać chili więcej niż w przepisie (ale ostrożnie!). Co do samego kurczaka, to jest on równie łatwy do grillowania na patelni co na grillu ogrodowym. Jeśli jednak pamiętacie o tym z przepisów na tradycyjnego grilla, musimy uważać, aby mięsa nie przesuszyć

Kulinarna Pokusa
Pieczony kurczak z soczewicą 129

natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania