marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:24/67)

Grillowane kotleciki jagnięce wg Aleex 117

marynaty dokładnie oblepiły mięso. Ja włożyłam rękę do woreczka, bo czosnek był bardzo intensywny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 6. Nieco oleju z marynaty wlać na patelnię grillową. Rozgrzać. 7. Układać na rozgrzanym grillu kotleciki, piec po kilka minut z obu stron na rumiano. 8. Na patelni lub ruszcie upiec grzanki: chleb umoczony w oleju i przyprawach (opcjonalnie

W mojej kuchni
Szaszłyki z frytkami 101

Frytki to zdecydowany numer jeden dla mojego partnera, więc na urodzinowy obiad nie mogło ich zabraknąć, do tego szaszłyki z miodową glazurą i pyszna surówka :) Składniki

czarrna od kuchni
Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z dodatkiem pietruszkowego pesto 117

ząbek. Po dokładnym zmiksowaniu odkładamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki. Cukinie i bakłażana kroimy

Piekielna Kuchnia Pati
pulled pork gotowane 194

pulled pork kojarzy się z powolnym pieczeniem, ale również dusząc można osiągnąć ten sam stan. to że piwo jest doskonałą marynatą, pewnie nie raz sprawdziliście przy okazji przygotowywania mięsa na grilla. dziś wystąpi ono również w tej roli, choć nie tylko, bo i jako płyn, w którym mięso będzie się powolutku dusić. koniecznie spróbuje obu sposobów przygotowania pulled pork. wersja

Eksperyment sobotni
Kurczak faszerowany fetą 120

łyzeczki pieprzu  1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego  Wykonanie 1 . Robimy marynatę mieszając oliwę ,pieprz,bazylię ,ocet.  2 . Do marynaty wkładamy umyte i osuszone filety .Odstawiamy   na czas rozpalenia grilla lub dlużej będzie leprzy.  3 . Do miseczki przekładamy fetę ,wsypujemy pokrojoną bazylie i pokrojoną drobno paprykę.Delikatnie potrząsamy oby składniki wymieszały się

Eli Gotowanie
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI 213

GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowane żeberka 178

kroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję około 45 minut. Olej mieszam z przyprawami. Ugotowane żeberka przekładam do marynaty i dokładnie je nacieram. Odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Na rozgrzanym grillu układam porcje żeberek. Grilluję po około 10 minut z każdej strony. Do przygotowania żeberek użyłam przyprawy Smoky Grill Bar, którą otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
GRILOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ CYTRYNOWO TYMIANKOWEJ 234

Zaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiuSkładniki: 70 dag piersi z kurczakasoł morska, pieprz mielony Kamismarynata:duzy kubek jogurtu greckiegook.10 gałązek tymiankusok z połowy cytrynyskórka otarta z jednej cytrynysól morska ziołowa Kamis

Z Majeczką w kuchni
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 144

pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco.Składniki:Marynata do mięsa:3-4 łyżki jogurtu naturalnegoodrobina kurkumyprzyprawa do drobiumielona słodka papryka2 piersi z kurczaka2 cebule2 jabłkakilka pieczarekprzyprawa do grillaSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę.2. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny(...)noc.3. Pieczarki, jabłka i cebule obieramy. Pieczarki kroimy na połówki, cebulę i jabłka na mniejsze kawałki.4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w dowolnej kolejności. Każdy szaszłyk posypujemy przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej. 5. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i surówką.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 121

przyprawy umieścić w młynku lub moździerzu i grubo zmielić. Grubo zmielone przyprawy umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek, sól morską i czosnek. Całość dokładnie wymieszać. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania, rozgrzać go do dużej temperatury. Steki natrzeć z każdej strony przygotowaną mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków(...)sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka

naRuszcie
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 125

przyprawy umieścić w młynku lub moździerzu i grubo zmielić. Grubo zmielone przyprawy umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek, sól morską i czosnek. Całość dokładnie wymieszać. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania, rozgrzać go do dużej temperatury. Steki natrzeć z każdej strony przygotowaną mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków(...)sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka

naRuszcie
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 181

znaleźć w każdym większym sklepie. Przed użyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej(...)gorzkiego posmaku). Gotować do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania kaszy usmażyć rybę (robię to na oleju z pestek winogron, który jest prawie bezwonny). W tym celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej i smażyć mniej więcej 3 minuty.  Po tym czasie rybę odwrócić mięsem do góry, smażyć jeszcze minutę, po czym zalać pozostałą

W SMAK
SZNYCLE Z SZYNKI W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ 103

nada potrawie wyjątkowego smaku i koloru. Przed majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa. Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy(...)olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc". Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw, w której bardzo dokładnie obtoczyć mięso. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie.  Przed smażeniem delikatnie natłuścić patelnię olejem. Całości dopełniają

Kuchnia w opałach
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 129

lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki po 25 dkg. Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce. Smażyć na dobrze nagrzanym  grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno

Kulinarny karnet Christophera
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 106

części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie je utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić grill i jak powstanie żar ułożyć zamarynowane skrzydełka na ruszcie i grillować po około 15 minut z każdej strony

Ewa w kuchni
Golonki indycze w miodowo-musztardowej marynacie 161

musztardy miodowej Roleski 1 łyżka miodu prawdziwego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka ziół do drobiu 1 łyżka przyprawy złoty grill Rafex 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone golonki nacieramy marynatą, przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Golonki przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 126

cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać aż zaczną się

naRuszcie
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 109

cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać aż zaczną się

naRuszcie
GRILLOWANY KARCZEK 84

znów poszła w ruch. SKŁADNIKI: 6 plastrów karczku 3 łyżki ketchupu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka papryki w proszku przyprawa do grilla sól  pieprz 2 ząbki czosnku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników przygotować marynatę, w której bardzo dobrze obtoczyć mięso. Przełożyć do szklanej miski, zakryć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin. Patelnię dobrze rozgrzać

Kuchnia w opałach
grillowana karkówka na patyczkach 120

składniki: 500 g karkówki składniki na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania