marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:23/67)

Grillowany indyk z grillowaną cukinią 149

Kupiłam pierś indyka i przetestowałam mój nowy grill elektryczny Raclette Tefala.  Indyk wyszedł wspaniały,a do tego pyszna grillowana cukinia... mmm :)  Grill sprawdził się na 5 +, jedynym jego minusem jest brak regulacji temperatury. Grillowałam na dworze, przez co wiatr trochę zmniejszał mi temperaturę i mięsko musiało dłużej się grillować, ale dałam radę :)Składniki: 1 podwójna pierś indyka(...)mięs. Przygotowanie:    Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy na grillu (u mnie elektryczny). Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy plasterki z każdej strony ok. 2 minutki. Podajemy

Aga w kuchni
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 224

przyrządzić. Wersja pierwsza – żeberka w coli grillowane Opcja grill. Zabieramy żeberka ze sobą, dzielimy się ze znajomymi. Na średnim poziomie na ruszcie zrobicie je szybko. Pieczemy je na niewielkim ogniu, do zrumienienia z każdej strony, co jakiś czas odwracając żeby się równo piekły. W czasie pieczenia możecie dodatkowo smarować je marynatą.   Wersja druga – żeberka duszone z warzywami Wyjmujemy żeberka(...)żeberka pieczone w rękawie, a potem rumienione na kratce. Na drugi dzień odgrzałam je w marynacie i z zrobiłam z niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych

Karo in the Kitchen
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 59

rodzinny obiad. Żeberka wychodzą soczyste i rumiane, o kusząco pikantno-słodkim smaku.  Mój mąż był nimi zachwycony i wspomina je teraz codziennie... Dużą zasługą ich wyjątkowego smaku jest marynata z sosu Kung Pao, który składa się z chińskich papryczek chili, mieszanki sosów sojowych, czosnku, cukru oraz octu ryżowego. Dodatkowo w ostatnim etapie pieczenia żeberka posmarowałam miodem, dzięki temu(...)pomidorowej z dodatkiem czosnku i cebulki. Można też nadać lekko pikantnej nuty, dodając do dania papryczkę chili. Sos ten idealnie sprawdzi się także jako marynata do żeberek, skrzydełek czy udek oraz do mięs na grilla. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 500-600 g) 1 cebula  2 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryka czerwona 1 papryka

Kuchnia MagdaLeny
grillowany łosoś 193

Grillowany łosoś z koktajlowymi pomidorami, to idealny pomysł na lekkie, zdrowe i szybkie danie na grilla. Czasami tak niewiele nam potrzeba do szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki cytryny Sposób(...)oliwek, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania, bowiem mniej słone potrawy wydobywają

zobacz ich smak
Karkówka z grilla 119

Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków.  Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli plastry mięsa są duże, można dodać(...)marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była  dość gęsta, ale płynna i łatwo rozprowadzała się po mięsie. Karkówkę wkładamy do pojemnika, polewamy marynatą i całość dokładnie mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso ze wszystkich stron. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Karkówkę grillujemy na średnim żarze, do miękkości mięsa. Właściwa temperatura na grillu

Smak mojego domu
Burgery "grillowe" 136

jestem w mięsnym mogę śmiało zgadywać kto będzie grillował, bo kupuje - ów ktoś - kiełbasę i karkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych burgerów, które z pewnością znikną w oka mgnieniu podczas ogrodowego przyjęcia :-) Przy takich upałach

Czary - gary w kuchni
Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem 97

Kurczak z grilla o smaku czarne porzeczki. Wyszło pyszne połączenie z sosem w tych samych barwach. Mięso na grillu nie musi być nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa

wesoła kuchnia
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 198

Lato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was  propozycję na grilla.  Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej.  Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej

Smak mojego domu
Angielskie pikle kanapkowe 248

Początek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Soczyste polędwice z indyka i kolejna marynata 166

Pogoda nas nie rozpieszcza. Powiem szczerze, że dla mnie takie lato to nie lato. Syn na obozie sportowym nad morzem,był na plaży tylko raz. Zawsze

Polska Zupa
Grillowane kotleciki jagnięce wg Aleex 117

marynaty dokładnie oblepiły mięso. Ja włożyłam rękę do woreczka, bo czosnek był bardzo intensywny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 6. Nieco oleju z marynaty wlać na patelnię grillową. Rozgrzać. 7. Układać na rozgrzanym grillu kotleciki, piec po kilka minut z obu stron na rumiano. 8. Na patelni lub ruszcie upiec grzanki: chleb umoczony w oleju i przyprawach (opcjonalnie

W mojej kuchni
Szaszłyki z frytkami 101

Frytki to zdecydowany numer jeden dla mojego partnera, więc na urodzinowy obiad nie mogło ich zabraknąć, do tego szaszłyki z miodową glazurą i pyszna surówka :) Składniki

czarrna od kuchni
Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z dodatkiem pietruszkowego pesto 117

ząbek. Po dokładnym zmiksowaniu odkładamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki. Cukinie i bakłażana kroimy

Piekielna Kuchnia Pati
pulled pork gotowane 194

pulled pork kojarzy się z powolnym pieczeniem, ale również dusząc można osiągnąć ten sam stan. to że piwo jest doskonałą marynatą, pewnie nie raz sprawdziliście przy okazji przygotowywania mięsa na grilla. dziś wystąpi ono również w tej roli, choć nie tylko, bo i jako płyn, w którym mięso będzie się powolutku dusić. koniecznie spróbuje obu sposobów przygotowania pulled pork. wersja

Eksperyment sobotni
Kurczak faszerowany fetą 120

łyzeczki pieprzu  1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego  Wykonanie 1 . Robimy marynatę mieszając oliwę ,pieprz,bazylię ,ocet.  2 . Do marynaty wkładamy umyte i osuszone filety .Odstawiamy   na czas rozpalenia grilla lub dlużej będzie leprzy.  3 . Do miseczki przekładamy fetę ,wsypujemy pokrojoną bazylie i pokrojoną drobno paprykę.Delikatnie potrząsamy oby składniki wymieszały się

Eli Gotowanie
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI 213

GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowane żeberka 178

kroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję około 45 minut. Olej mieszam z przyprawami. Ugotowane żeberka przekładam do marynaty i dokładnie je nacieram. Odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Na rozgrzanym grillu układam porcje żeberek. Grilluję po około 10 minut z każdej strony. Do przygotowania żeberek użyłam przyprawy Smoky Grill Bar, którą otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
GRILOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ CYTRYNOWO TYMIANKOWEJ 234

Zaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiuSkładniki: 70 dag piersi z kurczakasoł morska, pieprz mielony Kamismarynata:duzy kubek jogurtu greckiegook.10 gałązek tymiankusok z połowy cytrynyskórka otarta z jednej cytrynysól morska ziołowa Kamis

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania