Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków. Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli plastry mięsa są duże, można dodać(...)marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była dość gęsta, ale płynna i łatwo rozprowadzała się po mięsie. Karkówkę wkładamy do pojemnika, polewamy marynatą i całość dokładnie mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso ze wszystkich stron. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Karkówkę grillujemy na średnim żarze, do miękkości mięsa. Właściwa temperatura na grillu
Smak mojego domujestem w mięsnym mogę śmiało zgadywać kto będzie grillował, bo kupuje - ów ktoś - kiełbasę i karkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych burgerów, które z pewnością znikną w oka mgnieniu podczas ogrodowego przyjęcia :-) Przy takich upałach
Czary - gary w kuchniKurczak z grilla o smaku czarne porzeczki. Wyszło pyszne połączenie z sosem w tych samych barwach. Mięso na grillu nie musi być nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa
wesoła kuchniaLato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was propozycję na grilla. Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej. Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
Smak mojego domuPoczątek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą
Bernika - moj kulinarny pamietnikPogoda nas nie rozpieszcza. Powiem szczerze, że dla mnie takie lato to nie lato. Syn na obozie sportowym nad morzem,był na plaży tylko raz. Zawsze
Polska Zupamarynaty dokładnie oblepiły mięso. Ja włożyłam rękę do woreczka, bo czosnek był bardzo intensywny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 6. Nieco oleju z marynaty wlać na patelnię grillową. Rozgrzać. 7. Układać na rozgrzanym grillu kotleciki, piec po kilka minut z obu stron na rumiano. 8. Na patelni lub ruszcie upiec grzanki: chleb umoczony w oleju i przyprawach (opcjonalnie
W mojej kuchniFrytki to zdecydowany numer jeden dla mojego partnera, więc na urodzinowy obiad nie mogło ich zabraknąć, do tego szaszłyki z miodową glazurą i pyszna surówka :) Składniki
czarrna od kuchniząbek. Po dokładnym zmiksowaniu odkładamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki. Cukinie i bakłażana kroimy
Piekielna Kuchnia Patiłyzeczki pieprzu 1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie 1 . Robimy marynatę mieszając oliwę ,pieprz,bazylię ,ocet. 2 . Do marynaty wkładamy umyte i osuszone filety .Odstawiamy na czas rozpalenia grilla lub dlużej będzie leprzy. 3 . Do miseczki przekładamy fetę ,wsypujemy pokrojoną bazylie i pokrojoną drobno paprykę.Delikatnie potrząsamy oby składniki wymieszały się
Eli GotowanieGRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia
Słodko-Słony Świat Ilonykroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję około 45 minut. Olej mieszam z przyprawami. Ugotowane żeberka przekładam do marynaty i dokładnie je nacieram. Odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Na rozgrzanym grillu układam porcje żeberek. Grilluję po około 10 minut z każdej strony. Do przygotowania żeberek użyłam przyprawy Smoky Grill Bar, którą otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia KasiZaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiuSkładniki: 70 dag piersi z kurczakasoł morska, pieprz mielony Kamismarynata:duzy kubek jogurtu greckiegook.10 gałązek tymiankusok z połowy cytrynyskórka otarta z jednej cytrynysól morska ziołowa Kamis
Z Majeczką w kuchnipieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco.Składniki:Marynata do mięsa:3-4 łyżki jogurtu naturalnegoodrobina kurkumyprzyprawa do drobiumielona słodka papryka2 piersi z kurczaka2 cebule2 jabłkakilka pieczarekprzyprawa do grillaSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę.2. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny(...)noc.3. Pieczarki, jabłka i cebule obieramy. Pieczarki kroimy na połówki, cebulę i jabłka na mniejsze kawałki.4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w dowolnej kolejności. Każdy szaszłyk posypujemy przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej. 5. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i surówką.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzyprawy umieścić w młynku lub moździerzu i grubo zmielić. Grubo zmielone przyprawy umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek, sól morską i czosnek. Całość dokładnie wymieszać. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania, rozgrzać go do dużej temperatury. Steki natrzeć z każdej strony przygotowaną mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków(...)sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka
naRuszcie