marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:19/67)

Szaszłyki z kaczki z jabłkami 261

gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego

MarcinChef
KURCZAK GRILLOWANY w JOGURCIE z SAŁATKĄ z FETY i POMARAŃCZY 106

grube plastry, nacieramy solą, pieprzem i papryką. W dużym talerzu mieszamy jogurt z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wkładamy do niego mięso i pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką z fety i pomarańczy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 481

codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną(...)Następnie napełniamy słoiki , ciasno układając warzywa , pozostawiając 3 cm od zakrętki wolnej przestrzeni . Sok , który zebrał się na dnie miski , rozlewamy po troszeczku do każdego ze słoików . Składniki na marynatę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z cukinią . Przed zakręceniem, zalewamy każdy słoik, łyżką oleju i szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
Karaibski sos do kurczaka z grilla 161

Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą

naRuszcie
Szaszłyki z morszczukiem 132

łyżki soku z cytrynyprzyprawa grill  ziołowy Kamis do warzywolej do skropienia warzyw Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę,  ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam(...)papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby. Podpowiadam aby rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki

Monia miesza i gotuje
Łosoś Teriyaki 152

godzinach wyjmujemy rybę z marynaty, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w opiekaczu (lub w piekarniku z opcją grilla) w 220 stopniach przez ok 8 minut. Gdy łosoś się piecze, przygotowujemy sos: pozostałą marynatę przelewamy przez sitko do rondelka i gotujemy kilka minut, aby zmniejszyła swoją objętość. Dodajemy łyżkę miodu i gotujemy dalej często mieszając. Sos powinien zredukowac

Zawsze głodna!
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 111

kurczaka! Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami whiskey, zwłaszcza naszego ulubionego burbona - Jim Beama. Postanowiłam zatem wykorzystać go do marynaty i sosu do grillowanego kurczaka, dodatkowy smaczek stanowi jeszcze aromat pomarańczy, który wspaniale orzeźwia i podbija smak drobiu. Polecam na grilla w plenerze lub w domu, gdy pogoda zawodzi. :)   Kurczak w whiskey: 500 g piersi kurczaka skórka otarta(...)będziecie zajadać w plenerze, to podajcie go gościom w całości. :)     Sos cebulowy: pozostały płyn z marynaty kurczaka 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru pół szklanki wody 2 łyżka masła sól i pieprz Sos nie jest niezbędny, ale marynata sprawia, że jest przepyszny! Wyczuwa się w nim delikatny aromat pomarańczy oraz whiskey, a cebula dodaje mu gęstości

Cooking Monster
W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina 138

przygotowaną pierś marynujemy min. 4 godziny w lodówce ale nie więcej niż 12 godzin. Do marynaty możemy użyć dowolnego czerwonego wina. Nie musi być to wino pochodzące z Burgundii. Na godzinę przed grillowaniem mięso wyjąć z lodówki i odstawić do miejsca w temperaturze pokojowej. Grill przygotować do grillowania pośredniego. Oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć go oliwą. W międzyczasie roztopić masło(...)gęś pokroimy od razu po wyjęciu z grilla może ona stracić dużo wilgoci. Marynowane piersi gęsi z grilla Dobrze przygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie do mięsa czerwonego. Składniki: 2 szklanki piwa 1 ½ łyżeczki sosu Worcestershire ½ – 1 łyżeczki soli czosnkowej lub czosnku w proszku sól i pieprz ½ łyżeczki

naRuszcie
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 135

Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet

naRuszcie
Wieprzowina z Szanghaju 111

cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso przełożyłem na tacę aluminiową, przykryłem folią aluminiową, w stylu tagine. Piekłem mięso, co jakiś

R'n'G Kitchen
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 171

innymi azjatyckimi sosami, które macie pod ręką – ważne, aby marynata była dość gęsta, a smak miał w sobie nuty kwaśno-słodko-słono-pikantne, dlatego spróbujcie marynaty przed włożeniem do niej mięsa. Podobnie jest z olejem sezamowym – spokojnie można zastąpić go rzepakowym, ale potrawa straci na oryginalnym aromacie. Gdy marynata jest gotowa , wkładamy do niej kawałek wieprzowiny – u nas była(...)skorzystać z piekarnika. Mięso kładziemy na ruszcie, lekko smarujemy pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pod rusztem układamy blaszkę, która posłuży jako pojemnik na ściekającą marynatę. Pieczemy mięso ok. 20 min, przewracamy na drugą stroną i pieczemy kolejne 15 min. Ponownie smarujemy mięso pozostałościami marynaty i dopiekamy je, aby uzyskało ciemny, przypieczony kolor

Nerds Kitchen
Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z czarnych oliwek, kaparów i musztardy z oliwą z suszonych pomidorów 120

oliwek - 1 łyżka musztardy dijon - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów - pieprz Przygotowanie: Kapary, oliwki, musztardę, masło i oliwę razem miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Nacieramy marynatą oczyszczoną z błon, umytą i osuszoną polędwiczkę. Całość zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc. Początkowo grillujemy w foli, żeby zamknąć w polędwiczce(...)poddajemy obróbce termicznej do pożądanego stopnia wysmażenia (wszystko zależy od wielkości polędwiczki, ale trzeba pamiętać, że wieprzowina nie może nosić oznak surowości). Polędwiczce dajemy odpocząć na chłodnej części grilla, a w warunkach domowych na ogrzanym naczyniu, przez około 5-7 minut. Po tym czasie kroimy ją na porcję i serwujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 124

grilla, a drugą używać podczas grillowania na desce. W przypadku grilla gazowego wystarczy wyłączyć jedną stronę grilla/palnik. Steki nacieramy oliwą z oliwek i sezonujemy solą i pieprzem. Umieszczamy w grillu deskę cedrową i ją podgrzewamy. Umieszczamy steki na ruszcie i grillujemy przez 3 minuty (nie odwracamy ich). Po tym czasie odwracamy deskę cedrową i umieszczamy na niej steki stroną przypieczoną(...)dużym pojemniku zalać ją piwem i odrobiną ciepłej wody. Steka wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kilka minut przed grillowaniem rozgrzać w grillu deskę cedrową i natrzeć wierzchnią stronę oliwą. Steka usunąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Tak przygotowanego steka wyłożyć na deskę cedrową. Steka grillowanego na desce cedrowej nie odwracamy, grillujemy około

naRuszcie
Kurczak grillowany z warzywami 155

Lekkie danie na obiad Składniki 1 filet z kurczaka po połówce czerwonej i żółtej papryki kawałek cukinii sól, pieprz curry, słodka papryka olej   marynata do

czarrna od kuchni
Grillowany filet z kurczaka 118

Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 4 ząbki czosnku koncentraty z koperku i chili Proeco Polska pomidorki koktajlowe sól Przygotowanie: Fileta przekroić na dwie połówki. Każdą

czarrna od kuchni
Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill 213

Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill Jak ciepło i wolne ,to trzeba siedzieć na powietrzu , a nie w kuchni , dlatego warto grillować " class="wp

Ogrodnik w podróży
Kurczak po tunezyjsku 156

Jakiś czas temu byliśmy w Tunezji, smaków tam znalezionych szukam cały czas w mojej kuchni. Kurczak w jogurcie z harissą to typowy smak tamtych rejonów, polecam

Moje Małe Czarowanie
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 162

podobnych substancji zawartych w winie oraz 150-krotnie mocniejsze od kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.  Oryginalny sos miodowy z czosnkiem TaoTao to gotowa marynata do mięs. Posmarowane nim mięso pieczemy na grillu lub w piecu. Można także podawać go jako gotowy sos do potraw z rusztu

ClauditteMissCooking
Sos chrzanowy do steków 162

Ten smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1

naRuszcie
Sos klonowy do grillowanych potraw 104

Składniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania