marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:12/67)

Szaszłyki z zielonym sosem 127

Szaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone

wesoła kuchnia
Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem 143

Ulubione danie z grilla Składniki 2 filety z kurczaka marynata: 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżka sosu teryiaki   1/2 cukinii … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem

czarrna od kuchni
Skrzydełka z boczkiem 111

skrzydełka można piec w piekarniku i na grillu Składniki - 15 skrzydełek marynata - 1 ząbek czosnku - przyprawa złocista do kurczaka - przyprawa do kurczaka czosnkowa - papryka słodka - kurkuma - 15 dag boczek wędzony - 5 łyżek oleju Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka posypać przyprawami -Pokroić czosnek w plasterki i boczek  w paski dodać do skrzydełek polać olejem zostawić kilka godzin do zamarynowania 2. - Przełożyć

W królestwie smaków Beaty
Szynka w marynacie jogurtowej 119

Pyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :) Składniki: 1- 1 1/2 kg surowej szynki Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka kminku 1 łyżka curry 1 łyżka soku z cytryny

Bea(u)ty kitchen
Miód i kawa sosem barbecue 139

Ten gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1

naRuszcie
Sos Worcestershire – Tajny składnik z służbie u każdego grillomaniaka! 130

Domowy sos Worcestershire Oryginalna receptura tego sosu jest pilnie strzeżona, ale w zasadzie sos ten składa się z anchois, egzotycznych owoców tamaryndowca, melasy, czosnku, octu, chili

naRuszcie
5 łatwych i szybkich domowych sosów barbecue 157

Domowy sos barbecue jest bardzo łatwy do wykonania. Podstawowe składniki prawdopodobnie znajdziemy w swojej kuchni, lodówce czy spiżarni. Przygotowanie takiego sosu możemy rozpocząć od ketchupu lub

naRuszcie
Pierś z kurczaka grillowana pikantna 271

Kto lubi grillowane piersi z kurczaka? My bardzo, tym bardziej, że danie łatwe, ładne i przyjemne w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję grillowaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielono-czerwony obiad 115

Zielono mi śpiewam sobie i jednocześnie marynuję piersi indyka, a to za sprawą samych zielonych składników. Mam fajną zieloną musztardę, która swój kolor zawdzięcza pietruszce, bazylii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
4 wyjątkowe pomysły na łososia z grilla 143

wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia wykwintne danie. Łosoś z grilla z miso Jest to prosty przepis na smacznego łososia z grilla inspirowany Japonią. Składniki: 1 filet z łososia około 700g do marynaty: 2 łyżki czerwonego miso 1 łyżka startego imbiru 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka brązowego cukru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Grilla(...)średniej temperatury. W małym pojemniku połączyć wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną marynatą natrzeć fileta i odstawić na kilka minut. Fileta umieścić na dobrze naoliwionym ruszcie. Grillować przez około 12-14 minut lub do momentu gdy w najgrubszej części fileta jego temperatura wewnętrzna będzie miała 78 stopni. Wędzony łosoś z grilla Drewno olchowe idealnie pasuje do grillowania/wędzenia łososia. Dym z drzewa

naRuszcie
Schab z kostką w cytrusowej marynacie, z grilla 225

kiedy znalazłam miejsce w którym mogę kupić kotlety schabowe z długą kostką, chętnie z tej możliwości korzystam. Zwłaszcza jeżeli schab przeznaczony jest na grill. Dzisiaj kotlety w cytrusowej marynacie. Zostało mi trochę oleju cytrynowo bazyliowego ( jest naprawdę smaczny i wyrazisty), postanowiłam zrobić marynatę do mięsa własnie używając tego oleju i cytrusowych dodatków. Smacznie i prosto. Do tego sałata i pieczone(...)praskę. Do miseczki nalać oliwę, sok z pomarańczy , dodać posiekany czosnek, posiekany rozmaryn i pieprz. Wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ze wszystkich stron posolone mięso, odłożyć aby przeszło smakami na co najmniej godzinę , a najlepiej kilka godzin. Smażyć na grillu, po kilka minut z każdej strony (ok 5 min z każdej), tak aby mięso ładnie się zrumieniło

Stare Gary
Żeberka w piwnej marynacie 112

garnku i zalać piwem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Układamy na grillu często przewracając  na drugą stronę i za każdym razem smarujemy marynatą piwną

Kulinarne przemyslenia
Kurczak yakitori czyli japońskie szaszłyki z kurczaka 341

różnymi dodatkami opiekany na węglu drzewnym. Z powodzeniem można go przygotować także na grillu elektrycznym. Kurczak yakitori można podawać w wersjach z porem (lub grubym szczypiorem), grzybami, z kawałkami wątróbki bądź w postaci czystej (sam kurczak). Sake można zastąpić winem mirin. Najdłużej trwa przygotowanie marynaty do kurczaka yakitori, ale uwierzcie, że warto. Składniki: ok. 1 kg filetów z kurczaka pęczek(...)dobrze „obtoczyć” w marynacie. Paski kurczaka nadziewać razem z łodygami szczypioru (nie trzeba do każdego kawałka) na patyczki – formować z pasków mięsa jakby wstążki (patrz zdjęcia). Marynaty nie wylewać. Przygotowanego kurczaka yakitori japońskie szaszłyki z kurczaka posmarować lekko olejem (najlepiej za pomocą pędzelka) i układać dość luźno na rozgrzanym grillu. W trakcie grillowania posmarować resztą marynaty

Pociąg Do Kuchni
Grillowana karkówka z kolorowym pieprzem w majonezowej marynacie 129

czosnkiem oraz majonezem. Smak zaskakujący. Przed podaniem możemy mięso skropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna i bazylią Karkówkę kroimy na płaty ok. 1,5 cm. Dokładnie nacieramy przyprawą do grilla

VioletoweKucharzenie
Wątróbka grillowana 139

wyjątkowo a w bajkowym otoczeniu, czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz.Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie.Skład marynaty na 1 kg wątróbki:-1/2 szklanki oleju-łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla-1/2 łyżeczki słodkiej papryki-płaska łyżeczka soli(...)pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnkuWszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.   Wątróbkę czyścimy, płuczemy i odsączamy.   Zalewamy marynatą i mieszamy.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .   Smażymy na grillu na tacce na spokojnie żarzącym się węglu.Wątróbkę często obracamy.   Wątróbka nie wymaga długiego smażenia.Gdy jest rumiana i krucha zdejmujemy

Maminek kulinarny
ZEBERKA Z GRILLA 90

MOJEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ  pojawiły się ŻEBERKA Z GRILLA, czyli kolejny przepis na posiłek na świeżym powietrzu. Żeberka marynujemy 2-3 dni przed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka! ----------------------------------------------------------------------- Liczba porcji: 4-6 Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych(...)żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą. Gotowe, zrumienione żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, marynowanymi papryczkami i korniszonami. Całość dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :)   Zobacz również przepis na karkówkę z grilla

Moja Książka Kucharska
Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami 104

Grill......mniam :) Składniki: 1 kg żeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny(...)żeberka i pozostawiamy na min. 3 godz. w lodówce. Żeberka 30 min. przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Żeberka zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor. W tym czasie zaczynamy grillować warzywa

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z wędzoną papryką 150

Prosty przepis na szaszłyki, który wypatrzyłam w programie  Roberta Makłowicza . Smażyłam je na patelni ale myślę że zrobione na grillu będą jeszcze smaczniejsze. W marynacie należy je trzymać minimum przez 40 minut - moje leżały całą noc. W mojej sałacie zabrakło awokado ale i bez niego była smaczna. Szaszłyki podałam z sałatą i smażonymi ziemniakami. składniki (4 szaszłyki) 1 polędwiczka(...)ostrej hiszpańskiej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 4 łyżki wytrawnego sherry. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 40 minut. Po tym czasie mięso nadziać na patyczki i posolić. Smażyć na patelni na oliwie lub na grillu tak długo aż mięso nie będzie krwiste. Najlepiej po paru minutach naciąć mięso

Stare Gary
Klasyczne udka z kurczaka z grilla 125

kurczaka do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki do sosu: 1 szklanka keczupu ¼ szklanki octu ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka chili w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć i dobrze(...)zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku połączyć wszystkie składniki sosu, zagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut lub do momenty uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić sos do ostygnięcia. Po 3-4 godziny wyjąć uda z marynaty. Nadmiar marynaty wylać. Uda grillować na grillu rozgrzanym do około

naRuszcie
Łosoś z piekarnika 512

rybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu(...)połaczyć i zalać nią  rybę, pozostawićć pod przykryviem na około 3-4 godziny. Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do grilowania, polać pozostałą marynatą. Piec w piekarniku z opcją grill nastawionym na 170 C prze około 20 minut.  Łososia podałam z gotowabtm ryzem ze szczypoirkiem i sosem , który powstał w trakcie pieczenia z marynaty. Życzę smacznego

Gosia gotuje
Boczek pieczony na węglach. 197

zaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie:  Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania