marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:35/67)

Łosoś w pomarańczach 193

łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie :Łososia przecinam na pół. Z soku z połowy pomarańczy i sosu sojowego robię marynatę do której wkładam na minimum 1h łososia. Po odsączeniu doprawiam odrobinką soli i pieprzu i kładę na grilla.Jeśli posiadacie grilla BROIL KING ( tak jak ja mam czasowo okazję ) to łososia kładziemy bezpośrednio na ruszta skórą w dół

Mechanik grilluje
Soczysta grillowana karkówka 148

wieprzowiny ze znakiem PQS i muszę przyznać, że zajadaliśmy ją ze smakiem.  Mięso było właśnie takie jakie lubimy najbardziej - soczyste, kruche a zarazem dobrze wypieczone.  Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie właśnie połączenie przygotowałam tym razem.       Składniki: 700 g karkówki PQS 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy chrzanowej 3 - 4 łyżki(...)misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami.  Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce.  Zamarynowane kotlety grillować z obu stron.  Długość grillowania zależy od grubości kotleta i stopnia rozgrzania grilla

Sto kolorów kuchni
Szaszłyki z indyka w piwnej marynacie 126

Lato! Środek wakacji, piękna pogoda i nieustający zapach grillowanego mięsa, szczególnie w weekendy. Oczywiście najprościej wrzucić na grilla kawałek kiełbasy, karkówki czy piersi kurczaka, ale takie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki(...)duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić na małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata • Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. • Połączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać cebulę, czosnek, pieprz i dokładnie wymieszać. • Dodać mięso do marynaty, przemieszać składniki i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Ja marynowałam całą

To co kocham
ANTRYKOT Z GRILLA 130

ANTRYKOT Z GRILLA Wspaniała wołowina - odrobina czegoś kwaśnego i słodkiego, całość zwieńczona odrobiną soli. Antrykot marynowany w owocach kiwi, bardzo smaczny, chudy i delikatny. Przygotowując posiłek naświeżym powietrzu stawiajcie na prostotę i jakość produktów. Świeże mięso, kolorowe wspaniałe warzywa i aromatyczne,pyszniące się zielenią zioła, najlepiej wprost z własnego parapetu lub grządki - to jest gwarancja sukcesu. Moi Drodzy, polecam(...)zmielonym pieprzem i solą morską, wkładamy mięso, dokładnie pokrywamy marynatą - odstawiamy na około 40 minut do zamarynowania. Krok 3. Usuwamy marynatę z mięsa, plastry układamy na ruszcie - pieczemy na rozgrzanym żarze przez około 3 minuty z każdej strony - następnie na słabszym przez 2 minuty (po upieczeniu antrykoty zdejmujemy z grilla, zawijamy w folie aluminiową i odkładamy zawiniątka na około

Moja Książka Kucharska
Karkówka, kaszanka z grilla. 151

wszystkich, którzy lubią grilować przepis na pyszną Karkówkę i Kaszankę z grilla. Zdjęcia potraw wieczorkiem.   SKŁADNIKI: kilka plastrów karkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek oleju przyprawy 2-3 łyżki wina wymieszać(...)włożyć do marynaty, przynajmniej na 3 godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed grilowaniem. Obieramy z jelita i kładziemy na wysmarowanym kawałku folii aluminiowej, następnie obkładamy kaszankę pokrojoną w piórka cebulą i paseczkami szynki lub boczku. Zawijamy luźno w folię, którą z góry nakłuwamy i gotowe. Karkówkę grillujemy do miękkości na tacce, kaszankę około 30 min. na dobrze rozgrzanym grillu

Kuchnia Beaty
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 129

kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko(...)Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.  Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut.  Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi z niewielkie kawałki. Główki zostawiamy obok.  Cukinię myjemy pod zimną wodą

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 130

Słodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne(...)mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych.   Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pomidorowa fasolka z bankietówkami Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 286

Szaszłyki dość nietypowe, bo wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu(...)kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy kawałek.  2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub grillujemy na grillu

Szefowa kuchni
Szaszłyki z kurczaka 130

Szaszłyki z kurczaka z warzywami są pyszne. Lato to sezon na grilla, a ja baaaardzo lubię soczyste szaszłyki z kurczaka . Mięso z grilla smakuje po prostu niebiańsko! Szaszłyki robię często, bo jest to praktyczne danie na patyku. Można je jeść na stojąco, siedząco czy bez talerza. Ot, mięso na patyku ! Szaszłyki z kurczaka Składniki: 16 szaszłyków 800 g filetów(...)pieprz do smaku Pokrój mięso na w miarę równe kawałki. Wymieszaj składniki na marynatę, dodaj mięso, wymieszaj i marynuj przez godzinę lub pozostaw na noc w lodówce. Pokrój paprykę i cukinię w dosyć dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, pomidorami i przyprawami. Jeśli używasz drewnianych patyków do grilla namocz je w wodzie przed użyciem. Nadziej mięso na przemian z warzywami

codojedzenia
Kurczak w melasie i pestkach granatu 145

udka), filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Następnie dobrze go mieszamy aby został cały pokryty marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię grilową lub grilla i obsmażamy kurczaka z obu stron aż nabierze złocistego koloru. Kurczaka przekładamy na talerz i dekorujemy pestkami granatu oraz

Kuchenne Wariacje
Grillowany kurczak w słodko-kwaśnej marynacie 182

ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć i włożyć do marynaty tak, by dokładnie były w niej namoczone. Przykryć i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Mięso ułożyć na tackach na rozgrzanym grillu i piec aż mięso porządnie się zrumieni i zmięknie

Czerwień i błękit
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią 173

pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym.   Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu.   składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ostra papryka

Monia miesza i gotuje
Pikantne skrzydełka z kurczaka 350

Jeśli lubimy ostre i pikantne dania z grilla ale nie przepadamy za skrzydełkami zalanymi Tabasco lub innymi gotowymi sosami zachęcamy do skorzystania z tego przepisu. Składniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka 2 puszki papryki chipotle chili w proszku sól pieprz Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy, obficie nacieramy solą, pieprzem i dużą ilością chili. Puszkę papryki chipotle wlewamy do dużego worka(...)minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). W trakcie marynowania skrzydełka obracamy kilkukrotnie. Do grillowania tych skrzydełek grilla rozgrzewamy do średniej temperatury i grillujemy po 7 minut z każdej strony. Skrzydełka na ruszt powinno się wykładać bezpośrednio wyjęte z marynaty. Pikantne skrzydełka z kurczaka is a post from: naRuszcie.pl The post Pikantne skrzydełka z kurczaka appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Steki marynowane w winie i chutney z żurawiną 219

kolejny post z winem w tle. Do steków wybrałem wino Celebro Argentina. Na etykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje :) Po ostatnich doświadczeniach z chutney'em mangopostanowiłem poeksperymentować i zrobiłem kolejną wersję tego sosu, z wykorzystaniem marynaty w której moczyły się steki. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem