„Pomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! Składniki
Moniki SmakołykiDzis poddalam probie naczynie TERMISIL 4.6 L z GRILL&DROP SYSTEM... Co to jest ? GRILL& DROP INNOWACJA Podstawowym surowcem w produkcji naczyń Termisil jest unikalne, żaroodporne szkło boro-krzemowe. Szkło Termisil ze względu na swój skład chemiczny ma wysoką odporność mechaniczną i na nagłe zmiany temperatur w stosunku do zwykłego szkła - daje gwarancję bezpieczeństwa(...)samych :-) Przygotujmy marynatę – oliwa z oliwek najwyższejjakościz pierwszego tłoczenia, wyciśniętyprzez praskęnie jeden ale ze trzy ząbkiczosnku, szczypta oregano, sól, posiekana swieżabazylia, pieprz, ja dodałamrównieżostrej papryczki peperoncino :-) . To wszystko mieszamy w szklanej miseczce . Szkło nie pochłania zapachów. Ilośćprzypraw do marynaty zaleśytylko od nas- co kto lubi i jak kto lubi... Gotową marynatą dokładnie nacieramy nasz schabik z obu stron
Z Kuchni Do Kuchnibutelce piwa wychodzi taki jak z rożna, moim zdaniem nie, ale oczywiście każdy ma prawo do swoich opinii, a może to po prostu kwestia piekarnika, ja nie mam opcji grilla. Mimo wszystko kurczak wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, chociaż jak dla mnie mógłby być bardziej miękki, ale to indywidualna kwestia każdego, ja lubię, gdy mięso się prawie rozpada i samo odchodzi(...)kości. Przepis prosty, jedynie marynowanie długo trwa, ale na prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej wody; - 4 łyżki oleju; - 1 łyżka sosu sojowego; - 1 łyżka miodu; - 1 łyżeczka pieprzu; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka suszonego tymianku
dom-agi.plchoć pogoda się nieco popsuła i nastały chłodniejsze, ponure dni to zapraszam na grillowana karkówkę. Po powrocie pogody przepis będzie jak znalazł, ewentualnie możemy taka karkówkę upiec na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Składniki: 70 dag karkówki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 5 łyżek keczupu 2 łyżki(...)musztardy 3/4 szkl oleju sol,pieprz Wykonanie: Karkówkę delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Cebulę oraz czosnek siekamy, dodajemy keczup, musztardę, wszystkie przyprawy oraz olej, mieszamy. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso na min 12 godzin. Grillujemy. http://www.alma24.pl
Z Majeczką w kuchniUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy(...)bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając. Podajemy na ciepło np. z sałatką. Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl
Kolizje Smakówłososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy(...)boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką
mojewypiekiinietylkoPierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i
To co kochamdołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia(...)odpoczęło”. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj. Smacznego! English version Duck breast with sweet
karmelowygrzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki(...)Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy do grzanek złocistych Kamis Przygotować marynatę: oliwę, wodę i ocet wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki
Wielki apetytprawdę bardzo szybkie danie. Świetne na obiad jak i na imprezę z przyjaciółmi. Można je przygotować na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. Szybko, smacznie i bez wysiłku. Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 1 małą cukinie 1 opakowanie pomidorków cherry 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka oleju arachidowego 1/2 łyżeczki soli patyczki do szaszłyków odrobinę zwykłego oleju aby posmarować patyki(...)Kurczaka kroimy w kostkę, cukinię w grubsze talarki. Do miski wlewamy sos teriyaki, olej arachidowy, dodajemy sól. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kurczaka, cukinię i pomidorki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 min. Nastawiamy piekarnik na 180C. Następnie na przemian nakłuwamy na patyki posmarowane olejem. Pieczemy na płaskiej foremce około 40 min. co jakiś czas obracamy, aby się ładnie zrumieniły
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony, aby nie zagłuszyć jego prawdziwego smaku. Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę(...)łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową i lodami z natki pietruszki. Było przepysznie. Składniki dla 4 osób: 500 g surowego łososia norweskiego do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju ciasto drożdżowe: 1 jajko 30 ml oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jadło i czytadłoZarówno udka w ziołowej jak i w pikantnej marynacie są w moim domu dość popularne. Mój mąż zdecydowanie woli jeśli robię udka z dodatkiem pikantnych przypraw, dlatego też staram się te właśnie udka przyrządzać częściej. Główne składniki pikantnej marynaty to papryka w proszku, czosnek, cebula, pieprz, sól oraz olej. Robiąc tę marynatę sięgam po świeży czosnek oraz świeżą cebulę. Jeśli(...)nich ziemniaków, ryżu bądź innych ekstra dodatków. Inne dodatki z jakimi podać można pikantne udka z kurczaka to surówki na przykład z kapusty kiszonej , Colesław, sałaki typu do grilla bądź sosy takie jak sos barbecue bądź sos czosnkowy . Polecam poniższy przepis na pikantne udka z kurczaka i życzę smacznego Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
MeCooksprzyjęcie, czy na letniego grilla. Schab oczywiście można pokroić w kostkę, ale w tej formie schab lepiej się prezentuje. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski i w formie harmonijki nabijane jest na patyczki do szaszłyków, wizualnie wygląda to efektowniej i mięso lepiej się dopieka na patelni grillowej. Polecam nasz sprawdzone przepisy z grilla, a szczególnie szaszłyki z kurczaka(...)musztardy miodowej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta cukru pudru sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku świeża natka pietruszki Przygotowanie: Do zamarynowania mięsa przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, octu winnego, oraz odrobiny cukru pudru, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i łączymy z marynatą. Mięso ze schabu dokładnie rozbijamy tłuczkiem, smarujemy marynatą i zostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki czosnku i dwie gałązki świeżej bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona oliwa jest idealna zarówno do sałatek jak i marynat do mięs. A samo mięsko? Filet z kurczaka dzielę na mniejsze porcje, delikatnie rozbijam, nacieram solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą. Odstawiam do jakiś czas do lodówki a następnie grillujemy(...)komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek.I chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak do tej propozycji polecam lampkę białego, półwytrwanego winka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała