Bardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla. SKŁADNIKI 2 kg. czerwonych buraczków 1 szklanka oliwy z oliwek 4- 5 łyżek octu balsamicznego 8-10 ząbków czosnku ser fetta oryginalny grecki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu sałata roszponka do dekoracji WYKONANIE Buraczki(...)grube plastry. Układamy w głębokim naczyniu, zalewny oliwą wymieszaną z octem. Czosnek drobno siekamy , wsypujemy na buraczki. Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem. W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać. Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy, na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta
W kuchennym oknie Ewylubi karkóweczki z grilla? U mnie jest zawsze krucha, bardzo dobrze doprawiona i idealnie smakuje z zimnym piwkiem. Polecam nie tylko na sezon grillowy, bo równie dobrze sprawdzi się ten przepis gdy karkówkę przygotujemy na patelni lub w piekarniku. Składniki : * 5-6 plastrów karkówki * szklanka piwa * oregano * rozmaryn * czosnek * sól, pieprz * papryka czerwona słodka i ostra Przygotowanie : Każdych ziół(...)daję po małej łyżeczce i mieszam w misce razem z piwem. Karkówkę lekko nacinam z każdej strony, wkładam do marynaty przynajmniej na 3 godziny. Tak przygotowane mięso odsączam z piwa na ręczniku papierowym i grilluję z każdej strony po 10-15 minut. Najlepiej żeby plastry karkówki były cieńsze, wtedy ładnie na złoty kolor nam się ugrilluje
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 filet z Łososia około 300-350 g 1/2 natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka przyprawy do ryb 3 łyżki oliwy z oliwek
ClauditteMissCookingMajowe grillowanie to prawie jak tradycja narodowa. W tym roku pogoda ku temu nie sprzyja. U mnie dzisiaj nie pada ale jest dosyć chłodno. Na grilla idealnie nadają się żeberka, zrobimy je jednak w domu ze względu na aurę. Składniki: Żeberka paski 1200 gram 1 cebula ( nieduża ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu(...)naczynia wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód. Jeżeli miód który posiadamy jest skrystalizowany wystarczy go pogrzać w mikrofalówce kilka sekund. Cebulę drobno kroimy, podobnie czosnek i dodajemy do marynaty. Dosypujemy sól i dodajemy tabasco. Ostrość naszej potrawy uzależniona będzie od ilości dodanego tabasco. Żeberka umieszczamy w marynacie i dokładnie porywamy nią kawałki mięsa. Pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej
Smaki Ewygrillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :) Składniki : 1 pierś z kurczaka kilka boczniaków sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy extra vergine(...)kroimy na kawałki. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut. Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym. Po 30 minutach patyczki nadziewamy na przemian mięsem i grzybami. Układamy na folii aluminiowej i wkładamy
Parowar FacetaEggplant marinated in Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych. Składniki. 1 bakłażan sól oliwa z oliwek Chermoula. 1 łyżka kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela ang. mielonego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku rozgniecione 3 łyżki soku(...)świeżej, posiekanej 2 łyżki mięty świeżej, posiekanej Wykonanie. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut. Opłukać i osuszyć. Plastry bakłażana dobrze przepędzlować oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej). Osuszyć na papierze kuchennym. Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki. Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce. Podajemy w temperaturze pokojowej
Kulinarny karnet Christopheragoździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry(...)dodałam) olej arachidowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1/ Z kurczaka ściągamy skórę i wyrzucamy. Podudzia myjemy, osuszamy i nacinamy w wielu miejscach, aby dokładnie przeszły zapachem marynaty. 2/ Nasiona kolendry, kozieradkę i czarnuszkę wkładamy do moździerza i rozcieramy (unosi się wtedy przepiękny zapach!), przesypujemy do miski. Czosnek i imbir ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy
Tajskie smakijest ciężka wagowo. Dno patelni posiada charakterystyczne rowki, które umożliwiają ściekanie wytopionego tłuszczu, dzięki czemu potrawy są zdrowsze i mniej kaloryczne. Te same rowki nadają potrawie wygląd dania z grilla. Tylko nie popełnijcie mojego błędu. Byłam tak zaaferowana tym, że do patelni nic nie przywiera, że od razu uniosłam ją nad palnik i sprawdzałam czy hamburgery wirują po powierzchni(...)Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie walory smakowe mają przygotowane potrawy
Mia Cucina SofietaItalii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia(...)innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Skórę ponacinać głęboko w kratkę lub w paski. Natrzeć solą, a później zalać niecałą połową marynaty (reszta będzie nam służyć
Food SquareZaskakujący smak marynowanego sera! Gdy jadłam go pierwszy raz, byłam pewna, że to kurczak. Nawet prosiłam koleżankę o przepis na kurczaka! Jeszcze
To co kochamSkładniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1
W Mojej Kuchni LubięSezon grillowy już na pewno każdy z Nas rozpoczął. Co prawda pogoda zbytnio nie rozpieszcza, ale miejmy nadzieje że kolejne dni, kolejne weekendy będą ładniejsze, cieplejsze
Z Majeczką w kuchniMamy sezon grillowania a więc takie marynaty są mile widziane,w tej kwestii mamy duży wybór ,wszystko według upodobań czy ktoś lubi ostre czy łagodne przyprawianie mięsa . Ja tu proponuję troszkę łagodniejszą wersie mięsa . Składniki 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej(...)sól według uznania Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć z mięsem i cebulą pokrojoną w talarki i odstawić mięso na całą noc do lodówki, następnego dnia można przyrządzić na grillu
Mój SmakMajówka trwa. Grzechem byłoby nie skorzystać i nie rozpalić grilla, by wrzucić coś pysznego na ruszt. Jeśli pogoda nie sprzyja, zawsze możemy odpalić piekarniki i tam przygotować szaszłyki z warzywami. To jak? Robicie? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 5 małych cebul 3 małe cukinie 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona(...)papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie
Z Majeczką w kuchni