słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Przyprawy: tymianek, sól, pieprz Kurczaka kroimy w małe plastry. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy tymiankiem i zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Mięso zostawiamy na chwilę w marynacie. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy kawałki owoców bez skórek zachowując(...)który wycieknie podczas tej czynności. Przygotowujemy dip: miód, oliwę i sok pomarańczowy mieszamy razem. Mięso odsączamy z marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy pestkami oraz delikatnie polewamy sosem. Zajadamy
Kolizje Smakówjogurtu naturalnego Przygotowanie kurczaka: W miseczce wymieszać wszystkie składniki płynne i przyprawy. Włożyć do środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej(...)patelnię wszystkie przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakuSoczyste, delikatne i smaczne kotleciki z piersi kurczaka w paprykowo- czosnkowej panierce. Wyglądają jak tradycyjne kotlety, jednak tu panierka jest zupełnie inna niż bułka tarta i bardzo ważne jest, aby kawałki mięsa przed pieczeniem marynowały się przynajmniej godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Przyznam, że nie spodziewałam się, że tak przygotowane kotlety zasmakują również mojej córce, mało tego(...)papryki ostrej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka przekroić na małe, płaskie kotlety. Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej, jogurt naturalny, dodać żółtka, wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa, wymieszać, by marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzać
Zrób to smacznieRobiliście kiedyś pałki kurczaka w chipsach? Nie? to musicie koniecznie wypróbować. Nie dość że z zewnątrz są chrupiące dzięki kruszonce z chipsów to w środku soczyste dzięki marynacie z maślanki. Mięso jest po prostu pyszne. Piekłam oczywiście w moim nowym piekarniku Electrolux SenseCook EOE7P31X na blaszce, którą umieściłam na teleskopowych wysuwanych prowadnicach. Uwielbiam je. Dlaczego? O tym poniżej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około 1 kg łososia
Smaki EdytySkładniki: 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1 sztuka udko kurczaka, 4 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzny, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka kucharek, 3 sztuki małe papryczki chilli w marynacie,słoiczek 200 gram koncentrat pomidorowy, - do smaku maggi i śmietana 18% słodkalane kluski: 6 łyżek kaszki manny, 1,5 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba woda, 1 sztuka
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki płatków migdałowych MAKAR , 2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , 1 łyżka masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam(...)godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy
Tradycyjna kuchnia Kasiobiad ale i na przyjęcie. Mięso marynuję mieszanką aromatycznych przypraw. Kmin rzymski, wędzona papryka i pieprz kajeński to moje ulubione przyprawy do mięsa i nie zabrakło ich w tej marynacie. Wieprzowina na ostro tak zwany pulled pork to mięso, które poddaje się długiej i powolnej obróbce termicznej. Mięso jest wtedy bardzo soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża(...)chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni i zmiażdż w moździerzu. Wymieszaj z resztą
codojedzeniapytajcie ile to ma kalorii bo zapewne z 50 milionów :) ale tego smaku nie da się porównać z niczym innym :) Składniki (4-5 osób) : 1 kg filetu z kurczaka (lub samych polędwiczek z czym raczej będzie problem) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 150-200 ml mleka papryka ostra papryka słodka czosnek granulowany chilli curry sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet oczyszczam z błonek i kroję w ok 1 cm paski, jeśli końcówki wyjdą grubsze można nieco rozbić tłuczkiem. Marynuję przez min 30 minut w marynacie z : 4 łyżek oliwy z oliwek 1 czubatej łyżeczki chilli (pieprz cayenne) 2 łyżeczek papryki słodkiej 1 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczki curry odrobinie soli i pieprzu
Mechanik w kuchnikawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki(...)marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka
Martyna Cookskawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki(...)marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka
Martyna Cooksprzepis. Polecam, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 cm kawałek imbiru 6 ząbków czosnku 10 dużych suszonych papryczek chilli (ja dałam 4 świeże) 2 pory 20 nasion pieprzu syczuańskiego około 50-70 g orzeszków arachidowych olej rzepakowy do smażenia Marynata: 2 szczypty soli 2 szczypty zmielonego białego pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)drobiowego 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana) 1. Na suchej patelni i dużym ogniu prażymy orzechy arachidowe, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1,5-2 cm) i przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, wino, białko oraz skrobię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 15 minut
kruche babeczkikawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre(...)mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę
Martyna Cookskawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre(...)marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka
Martyna Cookschudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj naturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw(...)marynowanie mięsa czerwonego (dwie godziny przed pieczeniem czy grillowaniem) znacznie ogranicza powstanie szkodliwych substancji, gdyż przeciwutleniacze z marynat tworzą warstwę ochronną na produkcie. Co powinna więc zawierać dobra marynata? Przede wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła
Strefa Zdrowego Żywienia