marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:164/253)

Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 214

Boczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka(...)Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.  Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze

Kuchnia Łukasza
Kurczak pomarańczowy 72

trzeba czasem odpocząć od makaronu 😉 dziś, dla odmiany coś w stylu orientalnym - fenomenalny w smaku, kurczak pomarańczowy. Składniki: 650g fileta z kurczaka (lub indyka) 2 łyżki oleju (do smażenia - najlepiej ryżowego) ziarno sezamowe i posiekany, gruby szczypior (do przybrania) Na marynatę: 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną) 2 łyżki wody Na sos pomarańczowy

Pasta Po Polsku
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ 145

mielonej papryki ostrej (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy ziołowej do kurczaka (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Dodać do marynaty mięso i dobrze wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Po tym czasie mięso

Zrób to smacznie
Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 140

przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika 2 dymki posiekane bez szczypioru sól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 188

moim sklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak wykorzystać zarówno filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek

Jacob Tastes
KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY 186

Prosty, ale o niebanalnym smaku kurczak. Z aromatem cytryn i miodu. Lekko czosnkowy i rozmarynowy. Do dzieła…   Co potrzebne:   4 udka 4 podudzia   do marynaty: 4 łyżki miodu 2… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 376

pieprz Przygotowanie: Jajko rozbełtać z mlekiem/jogurtem i przyprawami. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia Ellie
SZASZŁYKI SEZAMOWE DROBIOWE 173

łagodnego  3 łyżki miodu  łyżka soku z cytryny  sól,pieprz  sezam- opakowanie  Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w szersze paseczki. Oprószamy solą i pieprzem Miód mieszamy z keczupem i sokiem z cytryny. W taka marynatę wkładamy mięsko najlepiej na noc. Po tym czasie nakładamy ,,faliście" na patyczki szaszłykowe( lub tradycyjnie kroimy w kostkę). Każdy szaszłyk

Z Majeczką w kuchni
MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 163

miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego3 łyżki oleju rzepakowegołyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobańsól,pieprzWykonanie:Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste

Z Majeczką w kuchni
15 dań do zrobienia w 15 minut 96

wyjdzie! Zobacz przepis Sajgonki bez zawijania Wystarczy kwadrans, żeby przygotować to niezwykle smaczne i zdrowe danie. Sajgonki bez zawijania są tak proste, że zrobi je każdy. Zobacz przepis Błyskawiczny kurczak teryaki Trzy składniki, 10 minut czasu i na stół wędruje pyszne azjatyckie danie. Zobacz przepis Sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami Jeśli masz ugotowana kasze, sałatkę zrobisz w 10 minut(...)pieprzu specjalnie pikantny nie jest, ponieważ wysoka Zobacz przepis Szaszłyki w maśle orzechowym z kuskusem z kalafiora Niecodzienna marynata: z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry. I równie niestandardowy ryż – z kalafiora. Oryginalne, pachnące Azją, proste danie. Zobacz przepis Kurczak piccata Jeśli macie dość kotletów z kurczaka, ten przepis jest dla Was: drobiowy sznycel podlany winnym sosem z dodatkiem

Niedzielny kucharz
Quinoa po marokańsku 126

mnie wstrzymywało, a to zapomniałam ususzyć morele, a to nie miałam fioletowych oliwek,  nie mogłam znaleźć kiszonych cytryn (w końcu ukisiłam sama i polecam), albo zniechęcało mnie robienie marynaty zwanej szarmulą (okazało się, że to szybkie i proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).           W końcu pewnego(...)pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy i odstawiamy

Quinoa Raz!
Kotlet z indyka po zbójnicku 141

Zwykły kotlet wcale nie musi być nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku , polecam na pyszny codzienny,  pożywny obiad. W ten sam sposób można zrobić kotlety schabowe czy fileta z kurczaka. Składniki: 1 kg fileta z indyka 3 jajka 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu pikantnego(...)szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z indyka   pokroić na plastry, rozbić na kotlety. Przygotować marynatę: Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki czosnku, dodać majonez, ketchup, musztardę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozbite mięso włożyć do miski z marynatą

Wanilia i Kardamon
Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej 181

naciowego 6 plastrów szynki 200 g jogurtu naturalnego 1 podwójna pierś z kurczaka pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Makaron Ryżowy z Udkiem z Kurczaka i Warzywami 65

kurczaka i warzywami to idealna propozycja na smaczny i sycący obiad. Danie to możemy także przygotować z ryżem, zamiast makaronu. Makaron z udkiem z kurczaka jest wbrew pozorom bardzo łatwy w przygotowaniu, więc jeśli macie ochotę na nowe smaki, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do pracy. PRZEPIS NA MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI Składniki(...)400g mieszkanki chińskiej – dowolnej 2 udka 120g makaronu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego jajko 1/2 łyżeczki imbiru Marynata (na 2 udka) łyżka miodu, łyżka musztardy, 1/2 łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki na marynatę zmieszać, a następnie zamarynować udka. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne. Udka piec w nagrzanym

Przepiski.pl
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 220

mleka Przygotowanie: Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)risotto dodajemy masło. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamarynowane polędwiczki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Nie musimy dodawać oleju, ponieważ znajduje się on w marynacie. W garnku rozgrzewamy wodę z masłem i dodajemy pokrojony jarmuż. Doprawiamy szczyptą soli i cukru i gotujemy, aż całkowicie zmięknie. Mleko podgrzewamy i spieniamy spieniaczem do mleka lub zwykłą ubijaczką

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania