marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:169/253)

Wieprzowina na ostro – pulled pork 208

obiad ale i na przyjęcie. Mięso marynuję mieszanką aromatycznych przypraw. Kmin rzymski, wędzona papryka i pieprz kajeński to moje ulubione przyprawy do mięsa i nie zabrakło ich w tej marynacie. Wieprzowina na ostro tak zwany pulled pork to mięso, które poddaje się długiej i powolnej obróbce termicznej. Mięso jest wtedy bardzo soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża(...)chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni i zmiażdż w moździerzu. Wymieszaj z resztą

codojedzenia
Stripsy niczym z KFC 233

pytajcie ile to ma kalorii bo zapewne z 50 milionów :) ale tego smaku nie da się porównać z niczym innym :) Składniki (4-5 osób) : 1 kg filetu z kurczaka (lub samych polędwiczek z czym raczej będzie problem) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 150-200 ml mleka papryka ostra papryka słodka czosnek granulowany chilli curry sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet oczyszczam z błonek i kroję w ok 1 cm paski, jeśli końcówki wyjdą grubsze można nieco rozbić tłuczkiem. Marynuję przez min 30 minut w marynacie z : 4 łyżek oliwy z oliwek 1 czubatej łyżeczki chilli (pieprz cayenne) 2 łyżeczek papryki słodkiej 1 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczki curry odrobinie soli i pieprzu

Mechanik w kuchni
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 146

kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki(...)marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka

Martyna Cooks
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 154

kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki(...)marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka

Martyna Cooks
Kurczak Gong Bao 129

przepis. Polecam, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 cm kawałek imbiru 6 ząbków czosnku 10 dużych suszonych papryczek chilli (ja dałam 4 świeże) 2 pory 20 nasion pieprzu syczuańskiego około 50-70 g orzeszków arachidowych olej rzepakowy do smażenia Marynata: 2 szczypty soli 2 szczypty zmielonego białego pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)drobiowego 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana) 1. Na suchej patelni i dużym ogniu prażymy orzechy arachidowe, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1,5-2 cm) i przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, wino, białko oraz skrobię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 15 minut

kruche babeczki
Quesadilla z indykiem lub wołowiną / Turkey or beef quesadilla 93

kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre(...)mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę

Martyna Cooks
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 114

kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre(...)marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka

Martyna Cooks
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 128

chudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj naturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw(...)marynowanie mięsa czerwonego (dwie godziny przed pieczeniem czy grillowaniem) znacznie ogranicza powstanie szkodliwych substancji, gdyż przeciwutleniacze z marynat tworzą warstwę ochronną na produkcie. Co powinna więc zawierać dobra marynata? Przede wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła

Strefa Zdrowego Żywienia
Kurczak czosnkowy 100

sałatek, polecam:) Składniki 4-6 pałek z kurczaka 1 główka czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu i oregano 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku Mięso opłukać , osuszyć. Wlać oliwę do miseczki, dodać 3-4 przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół(...)marynatą pozostałą z marynowania. Pozostały czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki poukładać na mięsie. Posypać papryką słodką i ostrą i posypać gałązkami świeżych ziół. Mięso przykryć folią aluminiową i wstawić do pieczenia na około 45 minut, 15 minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i mięso zarumienić. Można opcjonalnie dodać do mięsa ćwiartki młodych ziemniaków i razem upiec. Smacznego:) Artykuł Kurczak

gotuj ze mną
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 146

kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś(...)kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojone w piórka, podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone papryczki chilii. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę

Walijskie Pichcenie
Tagliatelle z gorgonzolą, kurczakiem i gruszką 125

dodatkiem smaku gorgonzoli-pyszności po prostu. Zachęcam do spróbowania tego połączenia. SKŁADNIKI: 0,40 dag. filetu z kurczaka 15 dag. gorgonzoli 2 gruszki konferencja makaron tagliatelle 200ml śmietany 30% 1 łyżka majeranku olej natka pietruszki przyprawy:sól,pieprz grubo mielony, gyros WYKONANIE: marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy gyros pieprz,sól majeranek mięso kroimy w większą kostkę

Kuchnia Beaty
Pałki z kurczaka pieczone w boczku 136

zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetne na imprezową przekąskę:).  1 kg podudzi z kurczaka  200g boczku wędzonego w cienkich plastrach 3 łyżki keczupu 2 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Z pałek usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę: keczup, musztardę i przyprawy mieszamy ze sobą. Pałki łączymy z marynatą, owijamy boczkiem (po 1-2 plastry

Szefowa kuchni
Kurczak pod chlebową pierzynką 191

kruche. Mogłabym go jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane:) Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 tosty z ciemnego pieczywa 1/2 cytryny natka pietruszki 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier 2 łyżki oliwy z oliwek marynata 4 łyżki musztardy delikatesowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu sól, pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy

Pobite gary Barbary
Pałki z kurczaka w sosie 1000 wysp 145

Pałki z kurczaka marynowane w sosie 1000 wysp a potem upieczone są smaczne i delikatne. Co prawda nie mają chrupiącej skórki bo w marynowaniu są całe oblepione marynatą ale są smaczne. Takie pałki można zjeść z ulubionymi dodatkami a jak Wam zostaną można obrać i wykorzystać do jakiejś smaczne sałatki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 171

łyżka * pędy bambusa – 2 łyżki * sól, pieprz * ryż SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy

Ostra na Słodko
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 130

niezwykłe, żeby częściej pojawiało się na moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania