Chińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi
Codzienna kuchnia niecodziennamięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do karkówki. Zostawiam w niej mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna. Karkówka z grilla nie może być zbyt cienka, ponieważ podczas smażenia wyschnie na wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także(...)kurczakiem Masło czosnkowe z ziołami | Na grilla, na grzanki Przepis na karkówkę z grilla Drukuj przepis Porcji: 6 Składniki 600 g karkówki 3 łyżki musztardy łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego Przepis 1 Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Mieszamy ze sobą składniki marynaty oraz dokładnie smarujemy
Kuchnia Bazyliiłyżeczkę utartego imbiru, starty ząbek czosnku i łyżkę oleju (jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Wymieszaj całość. Polędwiczki osusz ręcznikiem, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Odstaw na pół godziny (nie wkładaj do lodówki, możesz trzymać mięso w temperaturze pokojowej, ale nie dłużej niż pół godziny). Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do nagrzanego(...)miąższ na kawałki dowolnej wielkości. Rozłóż na pozostałych składnikach sałatki. Całość polej kilkoma łyżkami sosu. Resztę dresingu przelej do sosjerki. Gotowe. Smacznego! Artykuł Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzdrobiowe kotleciki szu szu , czyli pyszne i delikatne kąski z kurczaka w panierce czosnkowo-paprykowej. Jeśli znudziły się Wam zwykłe drobiowe kotlety , koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kotleciki szu szu z piersi kurczaka od niedawna stały się bardzo popularne. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pierś kurczaka wystarczy tylko pokroić w plastry, a następnie zanurzyć w mieszance z żółtek, jogurtu(...)kurczaka :) Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką: Drobiowe kotleciki szu szu, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, 2 duże żółtka lub 3 małe, 3 łyżki oleju, 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 ząbki czosnku, przyprawy: ok. 3/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka słodkiej papryki Drobiowe kotleciki szu szu, przygotowanie: Pierś z kurczaka
Lekcje w kuchniziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni Pół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzrozdrabniaczu zmiksować z czosnkiem, wlać do naczynia żaroodpornego, dodać jogurt, kucharka, przyprawa kurczak na dziko Royal Brand suszone: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki udka umyć, każde przeciąć na dwie części, odciąć kuperki i nadmiar tłustej skóry, włożyć do marynaty i dobrze natrzeć udka, schować do lodówki na kilka godzin
W Mojej Kuchni Lubięugotowaną na sypko. Składniki na 4 porcje: pierś: 700 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec
Fabryka pomysłówsposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale
Emcia Pichcimiędzy czasie przygotowujemy marynatę z 2 łyżek tej samej marynaty i 2 łyżek oleju, marynatą smarujemy sznycle z indyka i smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Grillowane sznycle podajemy z plackami z dyni. Kilka słów o nowości Winiary Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny. 1. Na głównej stronie opakowania dodatkowo znajduje się informacja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 udo indyka (do 1 kg - ze skórą i kością) 800 g ziemniaków (z cienką skórką) Marynata: 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju
Qchnia po prostudzikim , 3 cm korzenia kurkumy, olej rzepakowy, 400 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ¼ papryczki chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z drobno posiekaną chili, szczyptą soli, pieprzem
Moniki Smakołykiosolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym. Z oleju oraz przypraw robimy marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu byliśmy w Tunezji, smaków tam znalezionych szukam cały czas w mojej kuchni. Kurczak w jogurcie z harissą to typowy smak tamtych rejonów, polecam
Moje Małe Czarowaniekilku nut smakowych. Serdecznie polecam ;) Składniki: 8 pałek kurczaka 3 łyżki miodu pieprz do oprószenia sól do oprószenia 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy Wykonanie: Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować
Krakowskie smaki Aninowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo(...)Następnie napełniamy słoiki , ciasno układając warzywa , pozostawiając 3 cm od zakrętki wolnej przestrzeni . Sok , który zebrał się na dnie miski , rozlewamy po troszeczku do każdego ze słoików . Składniki na marynatę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z cukinią . Przed zakręceniem, zalewamy każdy słoik, łyżką oleju i szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia
Ogrodnik w podróży