soku z cytryny, - 3 łyżki oleju, - sól. Składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić na parę godzin do lodówki. Ja odstawiłem na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić na łódeczki, posypać solą i pieprzem. Całość ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec do miękkości i zrumienienia kurczaka, około godziny w nagrzanym piekarniku
Przepisy Mikołajacytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno nada ona ciekawego smaku wielu daniom mięsnym i warzywnym. Udoskonali smak sosów czy marynat :-) Koreański Grill to smak Koreii. Tutaj królują wyraziste
kruche babeczkiPrzepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby danie nie znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;) Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie
Codziennik KuchennyWymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gości. SKŁADNIKI: 1/2 kg skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam skrzydełka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasiryżu Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut w soku z cytryny, chili, harissie, 2 łyżkach sosu sojowego. Papryki kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego. Smażymy
VioletoweKucharzenieinnym mięsem, kurczakiem czy wieprzowiną, kto co ma lub lubi :) Zapraszam :) 80 dag mięsa z uda indyka Fasolka czerwona konserwowa ( 2 puszki x 400g) Pomidory krojone w puszce (400 g) 2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 listki laurowe 5 ziela angielskiego Natka pietruszki Łyżka majeranku Przyprawy do marynaty ( wg własnego smaku) Knorr
Takie tam pichceniełyżka przyprawy złocistej do kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego bułka tarta 2 łyżki mąki ziemniaczanej Mięso pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek naciąć wzdłuż i przekręcić jak przy formowaniu faworków. W misce wymieszać dokładnie jajka, ajvar, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mięso ułożyć w przygotowanej marynacie tak, aby każdy kawałek był dokładnie
Praktyczna plalbo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki Marynata: 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 2 łyżki sosu
Niedzielny kucharzłyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek, sałatka z pomidorów w śmietanie - w opisie olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić na cieńsze porcje włożyć do marynaty i na godzinę do lodówki schować
W Mojej Kuchni Lubięzwykle procentuje! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki kawałek selera 2 średnie pietruszki 2 średnie szalotki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyzki oliwy 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy chmeli sumeli pieprz do smaku WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę i nacieramy nią mięso, odstawiamy przynajmniej
Kuchnia Beatydzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku mała paczka krakersów słonych Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić na cienkie paski, włożyć do miski oprószyć solą pieprzem i przyprawą do kebaba, wymieszać. Przygotować marynatę : Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz
Wanilia i Kardamonfiletu z piersi kurczaka, 1/2 szklanki maślanki, 4 szklanki płatków kukurydzianych, sól, pieprz, 2 jajka. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić. Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku
Z miłości do słodkościkurczaka. W oko wpadł mi koncentrat pomidorowy i już pomysł gotowy ;) Oto przepis na ostre skrzydełka w pomidorowej paście chili: Składniki (na obiad dla modelu 2+1): 6 skrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli octu winnego 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki(...)delikatnie pieprzem. Odstawiłam na ok. pół godzinki, żeby sól się wchłonęła. W tym czasie przygotowałam pastę chili: przecier wymieszałam z keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam
Kuchnia po mojemumarynatą nacieramy mięso i odstawiamy najlepiej na noc, a najmniej na 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest już rumiane, zalewamy resztkami marynaty i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy mięso i odparowujemy zawartość patelni, powstały tłuszcz ( a zrobi się go sporo) zlewamy. Widelcem rozgniatamy środki mandarynek, skórki wyrzucamy. Zalewamy kilkoma łyżkami(...)cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak bardzo mocno zyskuje na smaku dzięki przyprawom, choć nadal to delikatne mięso. Za to sos jest kwintesencją całości, w nim zawarte jest wszystko
Dieta moja pasjaBardzo lubię ten dip. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje dosłownie chwilę a jest bardzo smaczny, pasuje do grillowanego mięsa, frytek, fit nuggetsów , nuggetsów w
Moja kraina smakówmusicie spróbować. Zapraszam! Składniki; 5 udek z kurczaka 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju Przygotowanie; Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso, i obtaczamy w marynacie aby całe udka były pokryte ketchupem. Przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 3 małe filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (u mnie gęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce
Kuchnia domowa Anijogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka. Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Mięso zamarynować w jogurcie, upewniając się, że jest całe zanurzone. Przykryj i odstaw do lodówki. Zostaw w marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej
MamaOskarkapierś z kurczaka - 1 sztuka, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka miodu, - 2 ząbki czosnku - oregano, - tymianek, - zioła prowansalskie, - słodka papryka, - pieprz, -sól Sposób przygotowania: Mięso dokładnie umyć. Oliwę, miód, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy ( mogą być inne dowolne zioła) dokładnie razem wymieszać. Pierś obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki
Fit-amina