Składniki: 4 nogi z kurczaka lub 8 pałeczek 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić
kuchnia doskiSkładniki : 2 podwójne piersi kurczaka łyżka suszonego tymianku i bazylii sok z cytryny sól i pieprz oliwa - 3 łyżki Przygotowanie : Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać
Kuchnia Danusilubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka
Kuchenna Kontrrewolucyaskory 300 ml kremowej smietany Sol pieprz Świeża kolendra do dekoracji Okolo 700g kurczaka (ale wczesniej musimy go zaszylowac w specjalny sposob*opisze nizej jak ) Przygotowanie kurczaka: 1. Kroimy w kostki 2.5-3 cm Z polowy cytryny wyciskamy sok I zalewamy mieso dodajav trochę soli do smaku okolo 1/2 lyzki Pozostawiamy na 20 min 85g naturalnego(...)mase Na wolnym ogniu tuszymy ciagle mieszajac dodajemy reszte skladnikow Tj.pasta czosnkowa imirowa chilli kmin turmeric ciagle mieszajac Okolo 5 min Zostawiamy do wystygniecia i zalewamy naszego kurczaczka ta marynata niby powinno odstawic sie na kilka godzin ale ja nie mialam czasu.na czekanie wiec zrobilam to za jakies pol godziny 3: WRACAMY DO POCZATKU SOS TIKKA masala 2 lyzki oleju
Viola cooks with passionfiletu z kurczaka (najlepiej zagrodowego), 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki soku z cytryny. Przygotowanie: Umyte i osuszone filety kroimy na średniej grubości plastry. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso i wstawiamy do lodówki
Tradycyjna Kuchniaudka z kurczaka 3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem 2 łyżki miodu spadziowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić
Prosto i Smacznie z Anetąsłodkiej papryki przyprawa do kurczaka w młynku sól morska w młynku 1 łyżka ziół prowansalskich pieprz świeżo mielony 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 szkl śmietanki 30% Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać aby dokładnie były obtoczone w marynacie. Odstawić do lodówki
Smakołyki Asifiletów z piersi z kurczaka 2 średnie cebule 5 łyżeczek oliwy z oliwek łyżeczka pieprzu kajeńskiego łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego ) 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej papryki 2 utarte ząbki czosnku Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy.Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy
Słodkości i nie tylkoudka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili po pół łyżeczki oregano i tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Udka myjemy i osuszamy. W miseczce przygotowujemy mieszankę do marynaty. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy
Życie zaczyna się w kuchnikurczaka 1 mozzarella 1 łyżka przyprawy gyros lub kebab Sól i pieprz do smaku 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżeczka oleju Dodatkowo : Olej Lniany SKARBY POLESIA Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy,kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczypiorek. Mieszam. Cukinię w takiej marynacie pozostawiam
Gotowanie Patkitrybowane udka z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklaka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 pełna szklanka panierki razowej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy. Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce
R'n'G KitchenPodwójna pierś z kurczaka 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki estragonu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Odrobina oliwy czy oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego Piersi kroimy na mniejsze części Jogurt grecki łączymy z przyprawami, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojone piersi i bardzo starannie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki
Mamuśka wraca do formypolewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą). Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną. W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus. Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować
Moja Książka Kucharskaodpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) · około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi(...)łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty Przygotowanie Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone. Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia kratka folię aluminiową Marynata : około 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1łyżeczka.przypraw do gyrosa 1/2 .łyżeczki oregano,bazylii(...)Piersi kurczaka marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny . Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do osuszenia. Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na rozgrzana folię sypiemy 0,5 szklanki ryżu . Dla aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z pomarańczy , ł yżeczkę cukru
w mojej kuchni