marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:5/234)

Glazurowane marchewki 223

Składniki: 500 g mini marchewek, 1 czubata łyżka miodu Miody Wileńskich, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 czubata łyżka masła.     Przygotowanie:     Mini marchewki gotujemy w wodzie ok. 15 minut. Odcedzamy i mieszamy je z miodem i octem winnym. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewki. Cały czas mieszamy smażąc je, aż do lekkiego zbrązowienia. Smakują wybornie

Aga w kuchni
Moc warzyw! 147

Warzywa! Może nie przepadam za gotowaną marchewką z groszkiem (szkolne obiady, kiedy na talerzu widziałam taką papkę, to chowałam ją pod niedojedzonymi ziemniakami), to taka jej wersja z ziemniakami jest dla mnie idealna! Do swojego garnka wrzuciłam ziemniaki, w towarzystwie marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i miłego dnia! Składniki(...)ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 por przyprawy prowansalskie, sól, pieprz Sposób przygotowania Umyte ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i gotować ok 15 min w osolonej wodzie. Resztę warzyw również pokroić na mniejsze kawałki/plasterki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na samym końcu dodać ziemniaki obsypane przyprawami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dać

pink envelope
Sałatka z kaszy jaglanej z tuńczykiem i wiosennym dressingiem. Idealna na wynos. 240

inni groszku czy marchewki. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana, najlepsza z dnia poprzedniego u mnie  Skworcu puszka dobrego tuńczyka w kawałkach czerwona fasolka z puszki groszek konserwowy gotowana marchewka pokrojona w kosteczkę kukurydza konserwowa czerwona cebula pieprz i sól do smaku świeża bazylia olej rzepakowy Rapso   sos sałatkowy winegret  Develey Ugotowana kaszę jaglaną wymieszaj z warzywami

Z Kuchni Do Kuchni
Zarzutka z zasmażką 210

pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól gruboziarnista pieprz świeżo(...)drobno siekamy, boczek kroimy w kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem. 3. W czasie, gdy nasza kapusta już się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek

My Culinary Art
Kotlety mielone z marchewką 165

Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Tradycyjny bigos 209

bigos najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki różnych mięs i wędlin.  Wszystko możemy dodać do bigosu, a będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki(...)kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki

O kuchni z uczuciem
Mus z szynki w galarecie 133

miękkiego masła, 500 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego), 10 g żelatyny, sok z cytryny, 1 białko do sklarowania bulionu, do przybrania do wyboru: jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, marchewka gotowana, kukurydza z puszki, Jeżeli bulion nie jest klarowny, należy go sklarować – do zimnego bulionu dodać 2 łyżki soku z cytryny i wlać rozbełtane białko i mieszając zagotować. Gdy się

królestwo garów
Krupnik na żeberkach 241

obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze

Monia miesza i gotuje
Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane Tovago z burakiem pieczonym i kiełbasą po hiszpańsku 167

dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku  TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki. Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa

Z Kuchni Do Kuchni
Groszek z marchewką 208

cichu z garnka. A potem, przy stole, dziwię się dlaczego tak mało pozostało go w garnku.Bierzemy 6 średnich marchewek, myjemy je, obieramy ze skórki (lub skrobiemy), a następnie kroimy w kostkę i wielkości zbliżonej do groszku, jaki mamy.Marchewkę gotujemy w niewielkiej ilości wody (tyle tylko aby zakryła ją) z dodatkiem pół łyżeczki masła, soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 153

prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)Składniki:ugotowane ziemniakikilka plasterków szynki1 cebula1 marchewkasłodka śmietankasklarowane masłosól, pieprzkoperekWykonanie:Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę

Walijskie Pichcenie
Młoda marchew z ziemniaczkami - dla niemowląt po 4 miesiącu 110

Zakładając bloga zapowiadałam, że będą się tu pojawiać przepisy dla dzieci, więc realizuję powoli ten plan :) przyznaję, że nie gotuję Córci codziennie, korzystam nadal z gotowych dań w słoiczkach. Ale od jakiegoś czasu staram się to robić maksymalnie często i doprowadzić do tego, że przestanę gotowe zupki kupować. Zwłaszcza, że niedługo Jej dieta jeszcze się rozszerzy i obiadek będzie się(...)ziemniaczki 1 łyżka masła klarowanego Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaki dokładnie myjemy, następnie obieramy i płuczemy. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy trochę wody i wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy ziemniaki i również gotujemy do miękkości. Jako ostatnie dodajemy masło, mieszamy. Zupkę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (do uzyskania pożądanej konsystencji - odpowiedniej do wieku Maluszka

Kolorowy Przepisownik
Peruwiańska causa po mojemu 219

zabawy w kuchni.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 1 szklanka krewetek koktajlowych 1 smaczliwka 600 gram ziemniaków 200 gram mrożonego zielonego groszku Hortex 200 gram mrożonych mini marchewek Hortex 2 łyżeczki kurkumy 7 - 8 łyżek majonezu  1 łyżka soku z kiszonych buraczków 200 ml 100% soku Grejpfrut Rubinowy Hortex 2 cytryny 1 żółta papryczka pepperoni(...)opcjonalnie) garść kiełków rzodkiewki kilka świeżych listków kolendry i bazylii (opcjonalnie) sól Wykonanie:    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W ten sam sposób w osobnym garnku gotujemy marchewkę, groszek przyrządzamy na parze (jeśli nie macie takiej możliwości można ugotować w osolonej wodzie).     W międzyczasie papryczkę pepperoni pozbawiamy pestek i zaparzamy przez 5 minut wrzątkiem

Quinoa Raz!
Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia 197

zrobieniu. Przepis leżał dosyć długo w jednym z segregatorów z przepisami w kuchni na półce i w końcu nadszedł czas by go zrobić. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 4 marchewki ugotowane 1 cebula 3 łyżki majonezu sół, pieprz, majeranek do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, zamoczyć w mleku na kilka minut, a następnie(...)oliwek, dodać osuszoną wątróbkę. Smażyć kilka minut z obu stron. Na koniec doprawić sola i pieprzem. 3. Przy pomocy maszynki do mielenia lub robota kuchennego zmiksować wątróbkę oraz gotowaną marchewkę. 4. Do masy dodać majeranek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać

Motylkowa Kuchnia
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 254

pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. .     składniki 1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja  lub pałka z indyka 1200  - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka(...)opalić nad ogniem.  Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę,  czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru. Wodę zagotować i  wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu  ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą.  Podawać z makaronem, najlepiej domowym

Stare Gary