Cebulka marynowana 236ziela angielskiego i gorczycy-listek laurowy W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymii kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut. Dodajemy cebulkę i gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarny
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 233które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi
Buniabaje w kuchni
Krupnik 220wydaniu. Potrzebujesz:włoszczyznakilka ziemniakówkasza jęczmienna (jeden woreczek)duża szczypta solikoperek Co robić?1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę, posolić wywar.3. Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować. 4. Na koniec dodać starte
Matka Żywicielka
Marchewka z bułką tartą i natką pietruszki. 223Porcja warzyw, nawet czasami nie zdajemy sobie sprawy jak jest dla nas ważna. Marchewka, może nie jest zbyt trafionym dietetycznie produktem w formie gotowanej, niemniej warto sobie na nią od czasu do czasu pozwolić, bo jest pyszna i niemal zwala z nóg. Jeśli nigdy nie jedliście jej w takiej formie, to namawiam do spróbowania mojego przepisu - dla mnie to jeden(...)Potrzebujemy: pół kilograma marchewki 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej, ja użyłam Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym od Oleofarm pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, chwilę studzimy, aby dało się je dotknąć i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy na nie bułkę tartą. Rumienimy na małym ogniu
MamaOskarka
Zupa góralska z czosnkowymi grzankami 216czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.Sposób przygotowania:Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plastry.Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku.Szczypiorek drobno posiekać
Gospodyni Miejska
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 211Sztuka) Cukinia – 300 g (1 x Sztuka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. 4. Na maśle podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki, by się poddusiły. 5. Dodaj(...)cukinii i marchewki podduszone warzywa, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 6. Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe. 7. Przypraw do smaku solą, kurkumą, pieprzem czarnym i ziołowym, estragonem, tymiankiem i słodką czerwoną papryką. 8. Na talerzu posyp koperkiem. SUMA Kalorie : 1551 kcal Białko : 71.7 g Tłuszcz : 60.4 g Węglowodany : 174. g Błonnik : 35.4 g Artykuł Przykładowy
Powiedz dietom nie
Ogórkowa jak u babci :) 243bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe kawałki, pietruszkę w grube słupki i dodajemy do ziemniaków razem z porem. Jak woda się zagotuje dodajemy marchewkę pokrojoną(...)półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz dosypujemy sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę
vegetanie
B... Brokułowa! 254może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć papki ;)) Gdy warzywa są ugotowane, rozpoczynam akcję: blendowanie! Aby zupa nie miała zbyt luźnej konsystencji, odlejcie
Kitchens Alphabet
Kapuśniak na żeberkach 249zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni. Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego 1 duża(...)całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż mięso zmięknie. Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku
Smak mojego domu
Rosół / Broth 252ziele angielskie, włoszczyznę (warzywa trzeba umyć i obrać, ja ich nie kroiłam) i kurczaka. Stawiamy garnek na gaz i 3 godziny na wolnym ogniu. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną marchewkę, majeranek i pietruszkę. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Zupę podajemy z makaronem oraz jak ktoś chce kurczakiem. Całość posypujemy koperkiem do smaku. ***** Before you start
Projekty ze smakiem
Kapuśniaczek z młodej kapusty 189marchewki-1 pomidor-łyżka koncentratu pomidorowego-pęczek koperku-przyprawa warzywna i sól Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem z dodatkiem marchewek ( wody ok. 2 litry ) W międzyczasie kroimy kapustę. Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasionaa resztę(...)kości i dzielimy na drobne kawałki. Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.Gotujemy razem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę. Kapuśniaczek
Maminek kulinarny
Zupa botwinkowa z jajkiem 194dała za to aby zjeść taką jak kiedyś, tę którą gotowała moja babcia i podawała zawsze z ziemniakami okraszonymi chyba śmietaną. Tego smaku już nie odtworzę, ale zapraszam na moją zupę botwinkową z ziemniakami i jajkiem. Zupa botwinkowa z jajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kostka bulionowa warzywna(...)śmietany łyżka mąki sok z połowy cytryny pieprz łyżeczka cukru sól 3 jajka świeży koperek PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z marchewki,mleka kokosowego i soku z pomarańczy 217surowa marchew lub swiezo wycisniety z niej sok dostarcza naszemu organizmowi najwiecej prowitaminy A.Niestety nasz organizm duzo wiecej jej przyswaja z marchwi gotowanej,koniecznie z dodatkiem jakiegokolwiek tluszczu. Wedlug naukowcow zjedzenie 1 marchewki dziennie obniza poziom zlego cholesterolu,zmniejszyjac tym samym ryzyko zawalu serca o 20 %.Zawarta w niej celuloza doskonale wymiata z naszego organizmu cholesterol.Bogactwo wartosci odzywczych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa grochowa z makaronem 231litry wywaru np. na skrzydełkach3/4 szklanki grochu łuskanego3/4 szklanki suchego makaronu1 marchewka1 pietruszkamajeraneksól, pieprzziele angielskieliść laurowySposób przygotowania:1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.2. Do gotującego się wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy groch i gotujemy do miękkości.3. W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy będzie miękki
Kuchnia domowa Ani