marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:20/234)

Zupa kalafiorowo-brokułowa 216

umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zupy i gotować na średnim ogniu przez około

Gospodyni Miejska
Zupa szpinakowa z jajkiem 347

seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego

Gospodyni Miejska
Domowy pasztet 191

pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości

NA MOIM TALERZU
Ozorki w sosie chrzanowym 228

łyżki mąki sól i pieprz do smaku Ozory dokładnie myjemy i usuwamy ślinianki z obu stron, zalewamy wrzącą wodą i wstawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować zbieramy z ich powierzchni szumowiny, dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ozory powinny być(...)wrzucamy do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, możemy dodać posiekany koperek i już nie gotujemy. Podajemy z ziemniakami z wody oraz buraczkami, surówką, marchewką czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Ozorki w sosie chrzanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Z... Zupa porowo-cebulowa z serem pleśniowym. 209

cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można podlać 1/2 szklanką(...)wody.Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.Gotujemy kolejne 5 minut.Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu.Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę

Kitchens Alphabet
Zupa z fasolką szparagową 306

Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojoną marchewkę, słupki pietruszki, obranego selera i por. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować(...)minut.Po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę i gotować kolejne 20 minut w przypadku fasolki mrożonej i około 10 minut w przypadku świeżej.Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.Dodać drobno

Gospodyni Miejska
Gotowane roladki z dorsza z ziołami 206

Taka odmiana dorsza :)  Bardzo szybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :) U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą. Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku(...)jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy trzecią łyżkę bułki tartej - mieszamy Zagotowujemy wodę Z masy formujemy roladki... ... i układamy delikatnie w garnku w gotującej się wodzie. Nie wkładamy do zimnej wody, ponieważ roladki się rozpadną Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zerkając, czy ryba się nie rozpada

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z fasolki szparagowej 229

chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie: Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo

Niezły Młynek
SAŁATKA OLIVIER 460

cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka 200 g gotowanej kiełbasy typu mortadela sol pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchewkę dokładnie szorujemy i w łupinkach gotujemy, aż będą miękkie, uważamy jednak by ich nie rozgotowały. Studzimy. Obieramy z łupiny. Kroimy w troszkę większą kostkę. 2. Jajka gotujemy na twardo ZOBACZ>>> JAJKA(...)pokrojona w kostkę cebule. 5. Następne będą ziemniaki i jajko 6. Obrany ze skorki i pokrojony w kostkę kwaszony ogórek. 7. Odcedzony i przelany ciepłą woda groszek konserwowy 8. marchewka 9. Wszystko razem mieszamy.  Oczywiście kolejność wsypanych, pokrojonych warzyw może być dowolna 10. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 11. Podajemy z majonezem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka z szynką o smaku BBQ 149

duża łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu BBQ 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka cukru trzcinowego , brązowego sól , papryka ostra do smaku Ziemniaki , marchewkę i jajka gotujemy . Studzimy i obieramy , a następnie kroimy w drobną kostkę . Szynkę , ogórki i pora również kroimy w kawałki podobne do reszty składników , pora nieco drobniej . Przekładamy do miski dodajemy

Ogrodnik w podróży
Zupa ryżowo-koperkowa 253

seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować.Następnie dodać ryż

Gospodyni Miejska
Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą. 259

Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy

Izabelawkuchni
Zupa ze świeżych grzybów 219

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę(...)olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem podsmażać. Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.Po tym czasie do zupy dodać pokrojone

Gospodyni Miejska
Kalafior alla bigos na ciepło do obiadu. 198

Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego kalafiora z marchewką, papryką i cebulką gotowanego w szybkowarze. Powiem Wam że taki kalafior wyśmienicie smakuje. Podany w formie bigosu po prostu rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)bazylią, pieprzem i szczyptą chili. Podsmażamy około 6 minut, następnie myjemy kalafior, dzielimy na różyczki i wkładamy w marchewkę,z papryki usuwamy gniazdo nasienne, myjemy i kroimy w paski, wszystko zalewamy bulionem i dodajemy ketchup, delikatnie mieszamy. Pokrywę garnka szczelnie zamykamy, gotujemy na 1 poziomie około 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy gaz przekręcamy zawór żeby wypuścił parę

Sama słodycz i szczypta chili