marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:28/234)

sok a’la bobo frut 216

tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody i gotować ok. 5 min. Jabłka i banana obrać i wkroić do zagotowanej marchewki. Całość dokładnie zblendować, dolać pozostałą część wody i gotować jeszcze ok. 10 min. W tym czasie na powierzchni utworzy się pianka, którą z grubsza zebrać łyżką lub małym sitkiem. Dodać cukier. Przelać do dzbanka

zabawa smakiem
Gulasz 218

ziele angielskie, listek laurowy  bulionetka do duszonych mięs Knorr Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem 252

Polecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu.SKŁADNIKI1 słoik selera konserwowego1 puszka kukurydzy4 marchewki1 puszka ananasa15 dag. sera żółtego  ( twardy)3 łyżki majonezu1

W kuchennym oknie Ewy
Zupa ogórkowa 200

ogórków kiszonych-kilka ziemniaków-marchewka-1/2 szklanki kwaśnej śmietany   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.   Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości.Dodajemy ogórki i gotujemy ok. 5 minut.Dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.   Świetnie smakuje z grzankami z chleba.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa 204

rosołowe- 2-3 średnie ziemniaki- 3x ziele angielskie- 3x liść laurowy- pieprz- ugotowane na twardo jajkaPrzygotowanie: Do litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso i zbieramy pianę. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, gotujemy 15 minut (ziemniaki muszą

W poszukiwaniu inspiracji
UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 404

łyżka mąki olej Wykonanie:Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej

Walijskie Pichcenie
flaczki wołowe... 232

smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukaćdo wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki: kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli, majeranek wymieszać i wsypać pod koniec gotowania do flakówzasmażka

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 337

pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy

Kolizje Smaków
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 508

znajdziecie tam inną wersję sałatki, z dressingiem z tahini.A oto poprzednie, naprawdę świetne dania kuchni tureckiej, które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni:Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorachUwagi techniczne:Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości.Sumak to przyprawa

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety w sosie slodko-kwasnym. 242

formujemy kulki.Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny-ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru,dodajemy 8 lyzek ketchupu lub koncentratu pomidorowego( wtedy trzeba doprawic) I 4 lyzki sosu sojowego light.Zagotowujemy. Sos gotowy.Gotujemy ryz. Obieramy 2 marchewki I kroimy ja na slupki. Smazymy do miekkosci. Na duza patelnie wrzucamy marchew I ryz- laczymy. Skrajamy

Smaki Edyty
Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą 233

przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem. SKŁADNIKI : 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 marchewka, ćwiartka selera, 1 cebula, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, szczypta majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut. 3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
MARCHEWKA ZASMAŻANA 311

Marchewka na ciepło to szybki i bardzo smaczny dodatek do obiaduPotrzebujemy:5 marchewekliść laurowy2-3 ziarnka ziela angielskiegosólcukier (do smaku)2 łyżeczki masłałyżeczka mąkiWykonanie:Marchewke gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu, wyjmujemy(...)garnka, studzimy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić

Walijskie Pichcenie
Karp w galarecie 211

Odkrawamy głowę i ogon i kroimy go w dzwonka o grubości około 4  -5 centymetrów. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2,5 litra)  wkładamy głowę i ogon, całe cebule, marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut(...)czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.  Po odmierzeniu wywaru  powinno

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa ogórkowa z soczewicą 227

Córeczka :) z tym, że dla Córci była delikatniejsza w smaku, niemal bez przypraw i bez śmietany. Zagęszczona natomiast jeszcze bardziej kaszą manną. Martyna proponuje zupę na bulionie rosołowym. Ja gotowałam w piątek, więc u mnie była na warzywnym :) dodałam też trochę koperku - stąd też w przepisie podam swoją wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki :) link powyżej. Polecam bloga(...)oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam na łatwiznę i użyłam kiszonych tartych;) wraz z sokiem). Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać, dlatego w międzyczasie naszą zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Kolorowy Przepisownik
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 264

masalę i przesmażamy z czosnkiem, imbirem i cebulą.Wsypujemy dynię i marchewkę, zalewamy bulionem tak, by przykrył on warzywa, ale nie więcej niż centymetr ponad nie. Gotujemy 20-30minut, aż dynia i marchewka zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy śmietanę i cytrynę do smaku oraz solimy. Jeśli zupa jest za gęsta uzupełniamy bulionem lub wodą

W kuchni wieczorem