marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:36/234)

Glazurowana marchewka z sezamem 397

marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis Post Glazurowana marchewka z sezamem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’ 246

sweet chilli Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy

Podróż w kulinaria
Zupa z cieciorki 156

zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki 1 ząbek czosnku ( drobno pokroić) 1 małą cebulę(...)wodzie ( wody ma być 2 razy tyle co cieciorki). 3 litrowy garnek napełniamy wodą do wysokości 3/4 i zagotowujemy. Następnie wrzucamy cieciorkę, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Obieramy marchewki - kroimy w drobną kostkę, ziemniaki - kroimy w drobne nieregularne kawałeczki ( ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodajemy do podgotowanej cieciorki. Wrzucamy pozostałe

Kuchcik gotuje
Żurek na zakwasie 162

angielskiego 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, majeranek do smaku 1,5 l wody Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, marchewkę,ziemniaka,  grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, obrać ze  skórki, pokroić w kostkę  i ponownie  wrzucić o garnka, dolać zakwas i gotować jeszcze 10 minut. Jajka

Gosia gotuje
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem 135

średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 250 g szpinaku 2 szklanki mleka 2 łyżki masła sól pieprz przepis Obrane ziemniaki kroimy i gotujemy w osolonej wodzie (około 1 litra). Dokładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku , zagotowujemy . Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany  szpinak , doprawiamy do smaku pieprzem , jeśli zachodzi potrzeba solą. Dodajemy mleko i masło

Smakowite Dania
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 244

marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej  1/3 objętości- do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, przyprawy cynamon, goździki, curry, kminek gotujemy ok 10 minut- marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki (dobrze by było jak będą mniej więcej równe, aby w tej samym czasie się ugotowały)- na patelni rozgrzewamy masło(...)tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąćJeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki

Basia w kuchni
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 152

kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową.  Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę.  Ugotowane grzyby wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Wodę przecedzamy, aby pozbyć się nieczystości. Przekładamy do niej pokrojone grzyby, marchewkę z pietruszką i cebulę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z uszkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Indyk w sosie pieczarkowym z marchewką i kaszą jaglaną 169

goryczki, gotuję w 2 szklankach wody, do momentu jej wyparowania. Pieczarki myję, kroję, smażę na maśle, dorzucam indyka, solę i smażę dalej. Marchewkę ścieram na tarce na grubych oczkach, wrzucam do rondelka, dodaję szklankę wody i gotuje. Jak jest miękka, to razem z wodą, dodaję do pieczarek i indyka, doprawiam kurkumą, pieprzem, dodaję mąkę, żeby całość zagęścić, na końcu koperek

kruche babeczki
KARP W GALARECIE 234

dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko  całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego

Z Majeczką w kuchni
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 130

Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy.  Nigdy nie wylewamy

Smaki Ewy
Rolmopsy – idealne śledzie na święta 220

bardzo słone moczymy ok 2-3 godziny. Wody, ocet, cukier i przyprawy gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu po czym dodajemy 2 cebule i gotujemy dalsze 5 minut. Zalewę dobrze studzimy. Marchewkę i korniszony kroimy w słupki. Na brzegu każdego fileta układamy słupek marchewki i korniszona, grzybka i plasterek cebuli - zawijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w słoiku przekładając

sierotka maRysia w kuchni
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 235

drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy

Tajskie smaki
G... Gulasz! 329

laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego)1/2 słoika koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchupu pikantnegosól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranekPrzygotowanie:Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy.Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony.Gdy mięso się zeszkli, na tym samym

Kitchens Alphabet
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 220

octu balsamicznego, listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja płaskurka gotowała się ok. 20 min). Buraki, marchewki i dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym

Chilli Czosnek i Oliwa