poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz(...)pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :) Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie... Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wrzucamy warzywa i chwilę podsmażamy na maśle- aż cebula zacznie pachnieć. Następnie dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, aż marchewka zmięknie a patison zrobi się lekko przezroczysty. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Warzywa wyjmujemy z wywaru i miksujemy, stopniowo dodając pozostały bulion
les mirabellesrozpływa się w ustach. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą lub ryżem. SKŁADNIKI: 600g karkówki bez kości, 1,5 litra wody, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 1 marchewka, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1 łyżka mąki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonego kminku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki oregano(...)kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około godziny. 3. Cebulę kroję w kostkę. Dodaję do gulaszu. Ogórki i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Także dodaję do gulaszu. Mieszam i gotuję jeszcze przez 30 minut. 4. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i oregano
Tradycyjna kuchnia Kasidomem rodzinnym :)) Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera(...)mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą
Walijskie Pichceniekrem z batatów. Osobiście zakochałam się w nim od pierwszego razu kiedy go przyrządziłam. Jest nietypowy, słodki jak marchewka z posmakiem typowego ziemniaka, przeplatany ostrością chilli. Kolor również przypomina marchewkę, co nadaje mu bardzo uroczy wygląd. Składniki: - ok. 700g batatów (u mnie dwa duże) - 1 litr bulionu - łyżka oleju kokosowego lub innego - cebula - 1-2 ząbki czosnku - łyżeczka papryki ostrej(...)oleju do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę bataty. Dusimy, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy i gotujemy do miękkości batatów. Następnie wraz z marchewką i pietruszką za pomocą blendera miksujemy na zupę-krem. Podajemy z kropką jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Be Fit Be Strongmarchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek
Mango Papajaprzygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :)Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około(...)średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir
Codzienna kuchnia niecodziennaNajwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor.Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku(...)warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty
Codzienna kuchnia niecodziennaprawda? Z racji tego, że nie znałam jej smaku postanowiłam poszukać w internecie jakiegoś przepisu, który będzie pasował do mojego gustu. Przepis znalazłam na blogu Nie trać czasu na gotowanie , na którym zobaczyłam, że autorka bloga ma duże doświadczenie w różnego rodzaju produktach strączkowych i to mnie przekonało. Pasztet okazał się mało problemowy, a do tego bardzo smaczny. Jest bardziej(...)miękkości, maksymalnie przez 25 minut. Mnie naszło na pasztet rano. Więc rano namoczyłam fasolę, a za gotowanie jej wzięłam się dopiero po wieczorynce :) Gotowałam około 20 minut. Cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej z awokado i na rozgrzanym w pierwszej kolejności usmażyłam cebulkę, w momencie
Blondynka Gotujemożna ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota. Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych warzyw: marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej(...)się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki octu winnego( jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku
Mia Cucina Sofietapieprz, majeranek do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną(...)Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami
Gosia gotujekroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną na palniku cebulkę. Wszystko zalewamy 2 l wody. Wrzucamy papryczkę chili (bez ogonka), dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty kolorowy. Gotujemy na dużym ogniu, aż bulion zacznie się gotować(...)odsączamy na durszlaku. 4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki i paprykę (obraną ze skóry) oraz przygotowane wcześniej mięso. Gotujemy od 30 do 40 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i majeranku. Podajemy z lanymi kluseczkami i świeżo siekaną kolendrą. Pysznie rozgrzewa! SMACZNEGO
Sajkofanka smakuprzygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującym sie brokułem Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę Vegety. Można dodać kostkę rosołową z kury Gotujemy ok. 30 minut. Można pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki i marchewka są już miękkie. Jeśli juz dochodzą do siebie, wówczas wsypujemy zawartość jednej torebki kaszy jęczmiennej - wedle uznania oczywiście :) Gotujemy jeszcze(...)minut i pod koniec gotowania zabielamy zupę jogurtem naturalnym. Należy najpierw zahartować jogurt (lub śmietanę) czyli do kubeczka przelać w pierwszej kolejności jogurt, a następnie wlać trochę gorącej zupy. Nigdy odwrotnie, bo jogurt/śmietana się zetnie i zupa nie będzie ładnie wyglądać! W tej postaci zupa jest klasyczna. Żeby zrobić zupę-krem to należy przełożyć do malaksera dwie chochelki zupy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcebula łyżka oleju 200g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 4 małe marchewki kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła Wykonanie:Kaszę płuczemy na sicie. Zalewamy wodą w proporcji 1 część kaszy, 3 części wody, solimy, dodajemy odrobinę cukru i masło. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy pod przykryciem ok.50 minut. Po tym czasie kasza powinna już wchłonąć płyn. Dalej(...)kaszę (i ryż) czyli zawijam garnek w koc i odstawiam na ok 1h, aby kasza "doszła". W tym czasie obieramy i kroimy marchewki, kalafior, brokuł - zalewamy niedużą ilością wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone pieczarki oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając ok 10 minut. Ostatnią
Walijskie Pichcenie