marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:46/234)

Tymbaliki z kurczaka 264

Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Tymbaliki z kurczaka  Składniki: jajka -2 szt  marchewka -1 szt seler -1 szt pietruszka -1 szt groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka czerwona kurczak - 1 kg liść laurowy sól i pieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki(...)Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do kurczaka, razem z przyprawami, gotować na bardzo małym ogniu, do miękkości mięsa. Ugotowanego kurczaka, oddzielić od kości, wywar przecedzić. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotować sześć małych salaterek, na dno każdej salaterki, włożyć po kawałku, jajka, marchewki

Kuchnia Danusi
Curry z kurczakiem i warzywami na czarnym ryżu podane 253

łyżki oleju  2-3 łyżki masła 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju

Jemy Pijemy
Fasolka zamknieta w słoiku 222

słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje(...)sparzyć, obrać ze skórki. Obraną cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować  bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę ostrą

Kulinarne przemyslenia
Prawdziwy domowy rosół wołowy 178

porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda(...)instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie do garnka, wszystko prócz marchewki. Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą pietruszką. W sumie gotowanie takiego rosołu to minimum dwie godziny. Ja lubię taki od razu z garnka, gorący... a na drugi dzień zrobić pomidorówkę :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 257

kuchni smakuje nasza zupa. Pokonaliśmy 3 inne zespoły, które przygotowały zupy kremy: porową, z białych warzyw i dyniową. Piotrek i ja otrzymaliśmy dyplom za ugotowanie najsmaczniejszej zupy podczas wspólnego gotowania zup z Przyjaciółmi Winiary Przepisy na Zupy Ogórkowe przygotowywane przez Piotra: Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra(...)laurowe, sól i pieprz do smaku 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem liściem laurowym.  Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dusimy na maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pieczarkowa 217

obowiązkowo z makaronem, który sprawia, ze staje się ona bardziej syta ;) Polecam wszystkim ten przepis. Składniki: ćwiartka z kurczaka 300g pieczarek cebula marchewka liść laurowy ziele angielskie sól 3 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Mięso gotujemy z cebulą, liściem laurowym i zielem ok godzinę. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je (najlepiej na masełku wydobywają z siebie(...)tedy niezwykły aromat), marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy wszystko do zupy, doprawiamy, chwilkę podgotowujemy i wrzucamy makaron. Śmietanę dajemy do szklanki, dodajemy trochę naszego wywaru(żeby się nam nie ścięła), i wylewamy do zupy, gotujemy, aż makaron zrobi się miękki

Idę coś wszamać
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 222

łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy

Mango Papaja
Pyszna ogórkowa z mięsem gulaszowym 158

litra bulionu Sól Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy 1 łyżka Vegety Mięso gulaszowe zalewamy bulionem. Ja użyłam przygotowanego wcześniej (z gotowanego kurczaka i warzyw). Dodajemy Vegetę, ziele angielskie i liść laurowy.  Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Warzywa dokładamy do gotującego się mięsa. Po 30 minutach dokładamy przecier ogórkowy

VioletoweKucharzenie
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 279

razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu

Moja smaczna kuchnia
Kapusta z majową pokrzywą 181

majeranek, sól 1 starta marchew cebula masło- 2-3 łyżki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pokroić i umyć, włożyć do garnka z pokrojoną cebulą, startą marchewką, liściem i pieprzem - wlać wody i gotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać

Proste Potrawy
Zupa szparagowa 236

cebula 5 łyżek kaszy manny koperek sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę razem z marchewką. Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać ziemniaki, gotujemy 10 minut. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć główki. Do zupy dodać łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy kaszę manną, główki

magiczna kuchnia Kasi
Zupa kalafiorowa 238

sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw.    Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem 165

byli głodni… Odnieśli talerze… „Proszę pani, dziękujemy, to było… niewiarygodnie pyszne…normalnie, człowiek tak nie gotuje…” Gotuje, gotuje… Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 1 marchewka 200g czerwonej soczewicy 6-7 pomidorów 2 cebule 2 ziemniaki 1 papryka czerwona lub żółta 200g serka mascarpone 50-70g parmezanu rozmaryn sól, pieprz ocet balsamiczny

Raj dla Podniebienia
Zupa pieczarkowa 185

smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz biały Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości

Ze smakiem bez glutenu
Młoda kapusta z koperkiem 389

pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę, sól, masło. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Dodać posiekany koperek i zagotować ponownie. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Jeśli potrzeba dodać soli, cukru lub kwasku żeby

Kulinarne Inspiracje