płynie)Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać fasolę i koperek. Pozostawić na chwilę pod przykryciem. Doprawić
Praktyczna plwegetariańska dla całej rodziny...Składniki:2 duże cukinie2 marchewki1 litr bulionupół pęczka natki pietruszki3-4 łyżki śmietany 16%sól, pieprzCukinie umyć i pokroić na plastry, a marchewki obrać i pokroić na kawałki. Do gotującego się bulionu dodać oba warzywa i gotować kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać posiekaną natkę i wszystko razem zmiksować. Doprawić pieprzem, solą i śmietaną. Podawać
wyzwania kuchenneZupa z marchewki - rozgrzewająca,sycąca i smaczna,a w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.Składniki(...)wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytrynyrozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybko, czyli ryba w panierce z ziemniakami i duszonymi w curry marchewką i pietruszką. Szybko i zdrowo! Składniki : -filet z morszczuka - jajko - bułka tarta - ziemniaki - świeża natka pietruszki - odrobina masła - marchew - pietruszka - curry - sól -pieprz - olej roślinny Przygotowanie : 1. Ziemniaki obrać, po czym gotować w osolonej wodzie przez około 25 minut. 1. Rybę rozmrozić(...)następnie obtoczyć w jajku i w bułce tartej, po czym smażyć przez około 10 minut. 3. Obrać marchew i pietruszkę, następnie pokroić w talarki i gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 3. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę obtoczyć w przyprawie curry, następnie doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. 4. Do ugotowanych ziemniaków dodać odrobinę
Kuchenne innowacjeZupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki(...)drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Następnie grzyby wyławiamy z wody (nie wylewamy jej!) i kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej
Poezja smakuśrednia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem(...)minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka(...)oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory i startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą,pieprzem, papryczką, oregano, bazylią. Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagn e układamy
MarciochaKucharzyselera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy. Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała kalarepa pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych
vegetaniezalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać. Do wywaru dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe
MarciochaKucharzykaszy gryczanej 4 marchewki 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 pietruszka 1/2 puszki kukurydzy 1/4 gotowanego selera Wykonanie: Możecie stworzyć swoją własną kompozycję. Wystarczy ugotować kaszę gryczaną i warzywa np. jajka, marchewkę, seler i pietruszkę. Kroimy je bardzo drobno (to istotne, ponieważ pozwala by smaki się przeniknęły). To samo dotyczy cebuli i papryki. Wszystko
Ania i Marcin gotująznajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 110g roztopionego masła 100g marchewki startej na grubych oczkach 300g miąższu z dyni ( by uzyskać taką ilość miąższu z dyni należy kupić dynie o wadze około 600g) Polewa: 100g białej czekolady 150g serka homogenizowanego(...)kostek ciemnej czekolady Dekoracja: 100g czekolady gorzkiej 55ml miodu Nieco białej i ciemnej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od dyni. Obieramy ją, kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając
Kolizje Smakówmięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem
VioletoweKucharzenieniewielką ilością wody. Dodać buraki, zalać bulionem, dodać ocet winny, wódkę lub gin, sól i pieprz, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Z zupy wyłowić przyprawy i dokładnie ją zmiksować (mikserem ręcznym lub kielichowym). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie imbirem
Codzienne Gotowanieniestety zupa będzie wtedy droższa.Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojoną dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość zalać 1,5 litra wody i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą, garam masala, i pieprzem oraz chili, jeśli lubicie pikantniejsze potrawy. Dodać szklankę mleka
Obiad za dychęzupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu, żuru, ani innej zupy. U nas zupę grzybową gotuje się raz do roku, właśnie na Święta. Ale na blogu znajdziecie też inne zupy, które możecie podać w czasie Wigilii: Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony(...)szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do garnka z namoczonymi grzybami. Warzywa obieramy, kroimy na pół i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera, ziarenka pieprzu, ziela i listki. Resztę dokładnie blendujemy. Zupę, jeśli uznacie za stosowne, dosmaczamy. Podajemy z łazankami lub czystą, bez żadnych dodatków
Kulinarne przygody Gatity