marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:52/234)

Kartoflanka 245

mąki Przygotowanie:     Żeberka obsmażymy na patelni (ja zrobiłam to w dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy około 2 litry wody i gotujemy aż żeberka zmiękną.    Następnie dorzucamy pokrojoną w pół plasterki marchewkę, całą pietruszkę, seler, por. Ziemniaki obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Gdy nasza włoszczyzna jest już prawie miękka (gdy pietruszka, por i seler

Amatorka kuchenna
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 240

Przygotowaliśmy dzisiaj zestawienie 7 pomysłów na wegańskie pasty kanapkowe - każdy powinien znaleźć coś dobrego dla siebie. My zachęcamy do wypróbowania wszystkich - wszystkie są łatwe i szybkie

Bananowe Pole
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 331

gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory- 1-2 łodygi selera naciowego- 4-6 kulek ziela angielskiego- 1-2 listki laurowe- ok.2-3 litry wywaru

Smaczne Zdrowe
Puree z selera 263

nasza baza do dalszego "dosmaczania". Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem,-drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką,-świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu.Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem buraczany czyli calkiem spóźniony Zupowy Wtorek odc.78 233

brzmi to zbyt optymistycznie ale takie życie. Podpieram się nosem a powieki przypinam do brwi na klamerki ale robię to co sprawia mi radość, bo i praca i gotowanie niosą ze sobą masę pozytywnej energii.  Zaraz, zaraz, ale o czym ja chciałam napisać??? Od wtorku próbuję sklecić posta o pysznej zupie sprzed tygodnia. Może teraz się uda? Inspiracją była(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w gruba kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy buraki i marchewkę wraz z ziemniakami liściem laurowym i zielem angielskim. gotujemy na małym ogniu minimum 30 minut. Cebule szklimy na rozgrzanym oleju. Orzechy prażymy na suchej patelni. Studzimy. Z wywaru usuwamy listek i ziele. Dodajemy cebulę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bób z marchewką 206

świeżego bobu2 średnie marchewki1 cebula5 łyżek bułki tartejSólOlej do smażeniaPrzepis:Bób płuczemy i przesypujemy do garnka z wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Marchewkę obieramy i kroimy w grube talarki i dodajemy do bobu. Całość gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Pod koniec gotowania kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy ją na złoto. Na patelnię dosypujemy bułkę tartą

Emcia Pichci
Żeberka zapiekane na kapuście 183

Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać)  podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka a woda wyparuje, kapustę przyprawić solą, pieprzem

Gotowanie jest łatwe
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 275

typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy(...)kostkę buraczki i ziemniaczki, zalewamy wywarem aby je dokładnie przykryć i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz,  zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności

Wypisz Wymaluj
Flaczki 241

bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego-3-4 ząbki czosnku-sól(...)schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.Odławiamy też warzywa.Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu wsypujemy też flaczki.   Gotujemy ok. 30 minut.   Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.   Na patelnię wlewamy

Maminek kulinarny
Tofu z warzywami w curry. 225

pasuje wizualnie 2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu(...)imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3.  Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną. 5. Podawaj na ciepło z ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Powiedz dietom nie
Japoński gulasz wołowy 169

smażę mięso  na dość dużym ogniu, do czasu aż zbrązowieje. Do mięsa dodaję cebulę i często mieszając, smażę kolejne 5-7 minut. Dorzucam plasterki marchewki i ziemniaki lub bataty, wlewam bulion i gotuję na średnim ogniu około 15-20 minut. Następnie dodaję przyprawy, mieszam i gotuję kolejne 15 minut lub do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Japoński gulasz

Cztery Fajery
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 240

ćwiartki, opłucz i pokrój na 0,5- 1 cm paski. Wrzuć je do garnka i zalej do połowy wodą, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając dokładnie. W międzyczasie na patelni rozgrzej 1 łyżkę  oleju i podsmaż na nim pokrojony w kosteczkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z marchwi z groszkiem z białej kiełbasy 278

pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka cząbru 1 ząbek czosnku pieprz 1 pęczek szczypiorku     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy w na plasterki, zalewamy bulionem i gotujemy do ich miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wstawiamy ponownie na płomień (mały). Dodajemy cząber (pamiętając o tym by w palcach

R'n'G Kitchen
Zupka jarzynowa z dynią i brokułem - dla niemowląt po 8 miesiącu 231

natki pietruszki (może być mrożona) 1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, po 5 minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy różyczkę brokuła podzieloną na mniejsze kawałeczki, gotujemy

Kolorowy Przepisownik
Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami 213

klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300 ml śmietany 12% mięso mielone cebula sól, pieprz, ostra papryczka  bułka tarta, jajko Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając solą i pieprzem. Klopsiki robimy z mięsa mielonego wieprzowego, dodając pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę

MarciochaKucharzy
Krem z kurek 218

bulionu! zróbcie gar i zamroźcie - absolutnie nie używajcie kostek!) 1 duża cebula 2 marchewki pietruszka 2 większe ziemniaki 2 łyżki masła  śmietana sól, pieprz Marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do lekko gotującego się bulionu dodać podsmażoną marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. W tym samym czasie podsmażyć na maśle cebulę i kurki. Dodać do bulionu cebulę z kurkami

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Paprykarz warzywny Sante 271

Wypróbowałam też pasztet sojowy - polecam oba Skład: ryż gotowany, woda, teksturat sojowy, olej roślinny, warzywa (cebula, marchewka, pietruszka, papryka) koncentrat pomidorowy, kasza manna, mąka ryżowa, białko sojowe, sól morska, hydrolizat białka roślinnego (soja, kukurydza), ekstrakty i olejki eteryczne przypraw, ekstrakt drożdżowy, aromaty (seler). Firma: Sante. Cena: ok. 4zł. Masa netto: ok. 120g. Bardzo smaczny. Niezastąpiony, gdy brak czasu na przygotowanie

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta z grzybami 215

świetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z  dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy i dusimy do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty
Poniedziałkowy "fit" - krem z dyni z kurczakiem 214

skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę.      Dynie przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki i zalewamy wodą tak aby zakryć warzywa.    Gotujemy do miękkości. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Cebule kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle.      Odlewamy z garnka z dynią nadmiar wody i dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami 243

rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej

Kuchnia domowa Ani
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 177

się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest to, aby mięso było miękkie i jednocześnie nie straciło swojej struktury. My Polacy jesteśmy fanami(...)liście laurowe4 ziela angielskie1 opakowanie słodkiej paprykipieprz czarny mielonynatka pietruszkitymianekmajeranekoreganosólPRZYGOTOWANIE Gulaszu:W pierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora siekamy i wstawiamy do gotowania w garnku z wodą. Następnie mięso kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy je na oleju, aż się ładnie zarumieni i przekładamydo gotującej się włoszczyzny

kulinarnyJa
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 221

ganku podsmażamy na oliwie cebulę posikaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą marchewkę, selera i posiekaną kolendrę. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 min. Kontrolujemy, aby soczewica nam się nie rozgotowała. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zupę podajemy

kulinarnyJa
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 195

angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu, aż warzywa będą na wpół miękkie (około 10 minut).W międzyczasie zeszklić na oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość

Kraina Miodem Płynąca
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 215

minut i wyławiamy je. Po ugotowaniu wszystkich kuleczek, polecam przecedzić rosół przez sitko i gazę, która zatrzyma drobne szumowiny jakie pojawiły się w wywarze podczas gotowania mięsa. Podajemy jak wiadomo z rosołem, kluskami, marchewką i zieleniną. Smacznego

Taste Of My Day
czosnkowy kotlet z piersi w jajku i mące na obiad... 334

panierka lepiej się trzyma, każdy kotlet maczać dobrze w jajku i obtaczać w mące smażyć na gorącym oleju na złocisto z obu stron podać z gotowanymi ziemniakami i np. buraczkami na ciepło i marchewką z masłem, posypać koperkiem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z kalafiora. 325

angielskiego 6-8 ziaren pieprzu 4-5l wody 1 łyżeczka soli kromka pieczywa razowego ostra oliwa jogurt naturalny Do garnka wlewam wodę. Wrzucam obraną marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotuję warzywa, aż będą miękki. Odławiam warzywa i przyprawy. Do bulionu wrzucam kalafiora, solę i gotuję do miękkości. Blenduję całość na gładką masę. Podaję z jogurtem naturalnym

Brzuszki Łakomczuszki
Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona) 187

kawałek białej kapusty tak jak to robiła moja Babcia , a jakoś potem nie wiem czemu przestałam ja dokładać. Pomidorówka będzie posiłkiem jednodaniowym ( z makaronem, kawałkami marchewki i indyczą wkładką )- dawno już takiej nie gotowałam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Klopsiki w sosie śmietanowo -musztardowym 223

szkl. śmietany szczypiorek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając

Moje domowe kucharzenie