marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:43/234)

Szybki krupnik na gęsinie 229

znakomite składniki do przygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam!składniki1 l bulionu z gęsi - przepis tutajwarzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw)(marchewka, pietruszka, seler)2 ziemniakigarść mięsa pieczonej gęsiszklanka ugotowanej kaszy pęczaknatka pietruszkiprzygotowanieOdcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa

Stare Gary
Sos Boloński - Bolognese 251

Jest on jednym z obecnie najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzą głownie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa  Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny.Sos Boloński - Bolognese - Składniki:500 g mięsa mielonegoduża cebula2 ząbki czosnkuok. 100 g natki seleramarchewkapomidory w puszce krojone (400 g)500 g bulionu warzywnego200 g sosu pomidorowego3(...)dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego  dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy.Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez

Słodka Strona
Lasagne 271

steaming (fresh or frozen) masło / butter   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 25 min, ilość porcji: 4 - 6 Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie

Projekty ze smakiem
Marchewkowe babeczki - w przerwie świątecznych przygotowań 181

Mam wrażenie, że blogosferę opanowały przygotowania do Świąt. I dobrze. Każda podpowiedź na przygotowanie karpia mile widziana ;) Weekend pewnie u Was równie pracowity jak u mnie

W kuchni wieczorem
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami 184

ugotowany w wodzie, nie ma tego smaku co właśnie te kluski ugotowane bezpośrednio w rosole. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze  2 marchewki 1  pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula  2-3 ząbki czosnku  1 liść kapusty ( ja miałam włoską) 1 listek laurowy  2-3 ziela angielskie(...)lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną marchewką i listkami pietruszki. Smacznego

Gosia gotuje
1489. Rosół z kaszą kuskus 283

patelnię -lubię takie podsmażone] - a w tym czasie do rosołu wsypałam kaszę kuskus ..i rosołek z kaszą już gotowy..[ kaszy nie gotujemy, zostawiamy tak w rosole na kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 3-4 łyżki kaszy(...)kuskus Kupiec Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.Wsypać kaszę kuskus i odstawić na chwilę,aż kasza napęcznieje

Moje domowe kucharzenie
Wegańska zupa pieczarkowa z quinoą 182

zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Gdy cała woda odparuje, a pieczarki zaczynają się przysmażać, wyłączamy gaz i odstawiamy. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę z dodatkiem liścia laurowego, lubczyku i ziela angielskiego, po około 20 -30 minutach dodajemy podduszone z cebulką pieczarki, gotujemy kolejne 15 minut, doprawiamy

Quinoa Raz!
Lin z warzywami. 236

około 35 minut. szczypta soli 80 dkg ziemniaków 2 małe pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę(...)wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć. Obrać marchewkę,opłukać,pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły do dana

Przepisy i porady kulinarne
Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych 156

Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy

R'n'G Kitchen
Domowa "kostka rosołowa" warzywna 173

kupnych chemicznych produktów, trzeba było wyprodukować ją samemu :) Dzięki niej gotowanie zup zamieniło się w czystą przyjemność. Teraz jeśli mam zrobić obiad na szybko, to zawsze gotuję zupę :) Składniki: 1 kg obranych warzyw (marchewki, pietruszki, por, selery, co kto lubi) 3-4 ząbki czosnku 100 g soli 5 g suszonego lubczyku3 liście laurowe15 ziaren ziela angielskiego20 ziaren czarnego pieprzu70(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a liście laurowe, ziele angielskie i pieprz zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu. Wrzucamy do garnka z resztą składników i gotujemy ok. 50 minut bez przykrycia często mieszając. Smacznego :) Inspiracja

chwile dla mnie
Zupa z groszku cukrowego 227

kostkę. Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion i zagotowujemy całość ciągle mieszając. Dodajemy groszek ,marchewkę pokrojoną w półtalarki ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do talerzy ,posypujemy jajkami pokrojonymi w kostkę

R'n'G Kitchen
Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 239

myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować, tylko tak bardzo delikatnie pyrkotać(...)dopiero wtedy doprawiamy solą.  Ja tym razem kurczaka po wyjęciu obsmażyłam na patelni na rumiano i dodałam na talerzu do zupy.  Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.  Podajemy w miskach z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem. Dobrze jest mieć kolendrę zieloną, miętę – ale niestety u mnie dzisiaj nie udało mi się ich kupić , więc zadowoliłam się drobno

Kuchnia na wzgórzu
Rosół z ciecierzycą i makaronem 216

zupę robi się bardzo szybko, to jeszcze ma lepszy smak i jest syta.  Składniki (6 porcji) -1 szkl. ciecierzycy -1 ćwiartka z kurczaka (ew. kadłub) -2 małe marchewki -pietruszka -kawałek selera -liście selera -1 cebula -mały pęczek natki pietruszki -2 liście laurowe -ziele angielskie -sól, pieprz -ok 200g makaronu (np. wstążki lub spaghetti) Przygotowanie Cieciorkę namoczyć w wodzie(...)pół pęczka natki pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć ćwiartkę kurczaka i gotować ok pół godziny. Bulion przecedzić. Do klarownego bulionu włożyć ciecierzycę i makaron. Gotować do miękkości ciecierzycy i makaronu. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki lub kostkę, włożyć do zupy. Podawać gorącą z natką świeżej pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 362,3 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 330

zrobić potrawkę z kurczaka gotowanego, to chyba wie każdy. Zwyczajowo biały sos z marchewką i groszkiem, prawda? Ja jednak nieco zmieniłam tą tendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść

W kuchni Karmel-itki
Fakes - grecka zupa z soczewicy 224

soczewicy 2-3 średniej wielkości pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki octu winnego Oliwa Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Soczewicę przelewamy zimną wodą, a następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodą do 2-3 cm. Gotujemy przez 5-10 minut do zagotowania się, a później odcedzamy soczewicę(...)piórka, pół w drobną kosteczkę Czosnek siekamy, a marchewkę kroimy w plastry. Na dno garnka wlewamy oliwę i dusimy cebulę, czosnek i marchewkę. 3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę i zalewamy ją wodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut.  4. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.  5. Dodajemy pomidory do gotującej się zupy i gotujemy

Bananowe Pole