Opcjonalnie grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju/oliwie. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy razem z marchewką
Przepysznik - BLW i nie tylkoziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru
Tradycyjna kuchnia Kasizgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Podajemy z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką (przepis poniżej). Smacznego! :) Duszona marchewka na 3-4 osób: 250 obranej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 czubate łyżeczki cukru 1 łyżka masła szczypta(...)masłem, posypujemy solą i cukrem, wlewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę octu winnego i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Mieszamy tak długo, aż marchewka zgęstnieje. Podajemy na ciepło. Smacznego
My Culinary Artwody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej(...)zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.Koperek drobno posiekać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.Całość gotować na średnim
Gospodyni Miejskapodgardle ze skórą. Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut. Ostudzamy.Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez maszynkę
Niezły Młynekumyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni Miejskasałatki dla 3-4 osób: 1-2 ogórki, długi, wężowy, rzodkiewka i szczypiorek do dekoracji Sałatka: 3-4 ugotowane młode ziemniaki 2 jajka na twardo 1-2 ugotowana młoda marchewka 1 mini pomarańczowa papryczka 4-5 rzodkiewki 1-2 ogórek małosolny 1-2 łyżki majonezu lub dla tych co na diecie łyżka mieszanki jogurtu z majonezem sól i pieprz(...)miejscach gdzie są gniazdka nasienne, ale nie do końca i lekko solimy. Ogórki ustawiamy na sicie, tak by odsączył się z nich sok. W między czasie kroimy gotowane młode ziemniaki i marchewkę w kosteczkę, a 2 jajka na twardo możemy pokroić rozdrabniaczem do jajek. Mieszamy w misce, dodajemy papryczkę pokrojoną w drobną kostkę, rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Ogórka małosolnego kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól(...)ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy
Kuchnia z widokiem na ogródDzień dobry, Ostatnio opowiedziałam Wam o lekcji gotowania, w której wzięłam udział w czasie moich wakacji w Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów(...)należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa w kolejności od najtwardszych, do tych najszybciej gotujących się, czyli kolejno: cebulę, marchewkę, bakłażana, paprykę i cukinię. Oczywiście nie wrzucamy wszystkiego na raz, tylko co 3-4 min, gdy widzimy, że wcześniej umieszczone na patelni składniki zdołały już zmięknąć
Chilli Czosnek i Oliwasmaku vegeta do smaku curry Porcję rosołową wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną(...)chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając ugotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotowa zupa smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i następnego dnia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałażołądków drobiowych 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 szkl pęczaku 3 szkl wywaru z gotowania żołądków sól pieprz szczypta chili 1 łyzka suszonych kiszonych ogórków bazylia majeranek natka pietruszki Żołądki umyć, dodać cebulę, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę
Gotowanie jest łatwepokroić w plasterki.Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.Po tym czasie dodać poszatkowaną kapustkę
Gospodyni Miejskakaszy, tym razem podałam go z kaszą owsianą. Jest bardzo smaczny, warzywa nadają mu delikatnego smaku. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 250 gram pieczarek 1 papryka 1 marchewka 1 cebula przyprawa do gulaszu sól, pieprz 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia kasza owsiana Cenos Sposób przygotowania: Mięso(...)ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę w takiej ilości żeby przykryła mięso. Gotujemy do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, pieczarki i marchewkę kroimy w plasterki, dodajemy do sosu, gotujemy do miękkości. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką paprykę, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Kaszę owsianą gotujemy w osolonej wodzie według przepisu
Bajeczna Kuchniajaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki 1 białko sól Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem z przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny
Apetyczna babeczkamakaron. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liścia laurowego, gotuję na niedużym ogniu około 20 minut. Do mięsa dodaję pietruszkę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze
JejKuchnia