marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:11/234)

Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 238

Dzień dobry, W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki. U mnie jest to fasulye pilaki, czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki, które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji.  Jak smakuje pilaki? -"Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie(...)mogłam gotować razem z Wami:) Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw, który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z marchewki 188

Uwielbiamy w naszym domu zupy-kremy, ale marchewkowa jest moim debiutem - muszę przyznać bardzo udanym - wyszła naprawdę przepyszna !!!SKŁADNIKI              

Moje Kuchenne Rewelacje
BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku 363

kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę i papryki. Zeszklić. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Mieszać 3 min. Dodać koncentrat i fasolę. Wlać wrzącą wodę. Przykryć i gotować, aż marchewki zmiękną. Można podawać na ciepło lub na zimno. Udekorować pietruszką. Artykuł BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
58. Tajska zupa z niespodzianką 162

smaku. 1. Mięso, por, kapustę pekińską  i marchewkę pokroić w paseczki.  2. Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut.  3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej

Jadło i czytadło
Marchewka z groszkiem 249

duże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier, gotujemy. Gdy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na to mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do marchewki

Kolizje Smaków
Marchewka z groszkiem z delikatną nutą imbiru i pomarańczy 217

soli Łyżeczka miodu Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Pomarańcza Korzeń imbiru ( kawałek ok 2 cm) Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i miód, gotujemy. Kiedy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Następnie

Kolizje Smaków
Surówka z kapusty i marchewki 174

Dziś zapraszam na kolejną bardzo prostą surówkę z kapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek  do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki.sk

Monia miesza i gotuje
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 194

przez folie spożywczą.   Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.   Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut.   Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.   Zlewamy wodę a warzywa odsączamy

Maminek kulinarny
Pulpety z indyka w sosie jarzynowym 172

Uwielbiam lekkie dania. Wprawdzie latem mogłabym jeść właściwie same owoce i świeże warzywa nawet bez obróbki termicznej, pić koktajle i nie gotować. Bycie mamą jednak zmusza, o ile starsze dzieci też można podkarmić nawet makaronem z koktajlem truskawkowym (to danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie(...)łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę i groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby

dom-agi.pl
Zupa z Zielonej Soczewicy 176

oliwy z oliwek 0,3%  + do smażenia Grecki Kiosk świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól 2 garści mini marchewek Iglotex 2 garści żółtej fasolki szparagowej Iglotex trochę posiekanej natki pietruszki ocet winny  Grecki Kiosk Wykonanie: Do gotującego i przecedzonego rosołu dolałam 100 ml oliwy z oliwek. Jak wszystko zaczęło się gotować wsypałam zieloną soczewicę. W trakcie gotowania zeszkliłam(...)patelni na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam do głębokiego talerza, polałam po wierzchu oliwą z oliwek i greckim octem

Blondynka Gotuje
Cebulowa zupa krem 201

kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę i pietruszkę do miękkości. Cebulę kroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość

sierotka maRysia w kuchni
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką 228

składniki:600 g piersi z kurczaka100 g fety2 łyżki majeranku1 jajko700 g marchewki100 g margaryny2 łyżki mąki pszennejdo panierowania bułka tarta i/lub sezamolej rzepakowy do smażeniakuskusPierś

Monia miesza i gotuje
ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY 295

mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. W mojej wersji gotowana na wywarze z marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie. Nie tylko zdrowa ale i pyszna. Polecam gorąco!Składniki:około

Walijskie Pichcenie
Kopytka 208

kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.   Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.   Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.   Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną(...)pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.   Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5.Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej orazpół łyżeczki słodkiej papryki.Zagniatamy i uzyskujemy piękny, pomarańczowy kolor.Uwaga:Stolnicę posypujemy mąką ziemniaczaną, co bardzo ułatwia formowanie.Na białe ciasto nakładamy wałeczek ciasta marchewkowego

Maminek kulinarny