marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:9/234)

Zupa brokułowa z tortellini 175

kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać marchewkę i chwilę razem podsmażać. Potem warzywa zalać bulionem. Całość zagotować i gotować 10 minut aż marchewka zmięknie. Następnie dorzucić różyczki brokuła i gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietanką, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini ugotować

Monia miesza i gotuje
Kakaowy tort z marchewką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 172

kliknij aby powiększyć JAGLANE MARCHEWKI Kaszę zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie przepłukać kilkakrotnie letnią wodą. Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Do garnka wsypać kaszę oraz marchewkę i gotować w ok ¾ szkl. wody do miękkości marchewki i całkowitego odparowania wody. Dodać ksylitol oraz pokrojoną pomarańczę i wszystko zmiksować na gładką masę. Jeśli jest za rzadka podgrzać jeszcze całość(...)stworzyć marchewki i włożyć do lodówki. POLEWA DAKTYLOWA Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać    daktylową  masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo

Candy Pandas
Makaron soba z kurczakiem w sosie pomarańczowym 285

zastosowanie :)Składniki:sos pomarańczowy wg przepisu z wpisu500g wyfiletowanych ud z kurczaka3 łyżki mąki3 dymki posiekane w 2 cm kawałki1 średnia marchewka pokrojona w słupki200g fasoli szparagowej200g makaronu sobasól i pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:Fasolkę gotujemy 5 minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni.Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy(...)smażymy kurczaka aż się mocno zrumieni i będzie ugotowany w środku, około 7 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy z oleju na ręcznikach papierowych.Na patelnię wrzucamy dymkę i marchewkę. Jednocześnie gotujemy makaron soba przez maksymalnie 3 minuty i odcedzamy. Dymkę i marchewkę smażymy 2 minuty. Dorzucamy fasolkę i smażymy minutę. Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kurczaka. Mieszamy

W kuchni wieczorem
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 410

cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie  (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemymarchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni

PastelFood
ZUPA POMARAŃCZOWA 189

pamiętając, aby wcześniej wyciągnąć z niej pestki. Drugim sposobem jest wyciśnięcie soku i dodaniu go po zmiksowaniu całości. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i owoce. Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć.  Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę

Bananowe Pole
Słoneczny krem na rozgrzanie 208

praskę czosnek, starty na tarce imbir, kolendrę, curry i ziele angielskie. Kiedy cebula się zezłoci, dołożyć pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć. Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewka zmięknie 30-40 minut.Po tym czasie zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i mleczko, zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego!Specjalnie do tej zupy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krupnik z dynią, Ratatuj 224

sól, pieprz, curry lub kminek mielony i kurkuma Zagotuj wodę (ok. 2 l), dodaj kaszę i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj podsmażone na maśle dynię i marchewkę i gotuj przez około 15 minut. Dopraw przyprawami i podawaj. Przepis dodaję do akcji:        Na początku nie podobały mi się sceny gotowania ze szczurem w roli głównej

Qlinarnie i Qlinarnie
Grochówa rodem z Puszczy, czyli z jarzynkami ;) 175

Nigdy nie sądziłam, że będę gotowała grochówkę z jarzynami, bo ta którą do tej pory gotowałam, składała się z dwóch podstawowych składników, czyli grochu i kiełbaski . Jednak jak widać co kraj to obyczaj, a w tym wypadku co region :) No w każdym razie grochową z jarzynami nauczyła mnie robić moja Teściowa, którą w tym miejscu pozdrawiam :) Oczywiście propozycja jarzynek przeze(...)jest lekko twardawy, możemy dodać do niego resztę jarzyn, czyli pokrojone w kostki: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ziemniaka i pieczarki. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy, aż marchewka będzie miękka, czyli jeszcze około 10 – 15 minut, po czym dodajemy kostkę bulionu. Do małego słoiczka wlewamy około 100ml zimnej wody i wsypujemy mąkę. Zakręcamy słoik, kilka razy

Smakowy Raj
Krem z batatów 250

pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek  zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy 4-5 minut.  Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem z mleczka, chili i listkami kolendry. Smacznego :)   źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z fasolą borlotti 270

widziałam na przykład w Almie). W smaku jest lekko orzechowa, w konsystencji trochę chrupiąca. Myślę, że warto jej spróbować, jeśli gdzieś ją zobaczycie. Jest tylko jeden szkopuł - w czasie gotowania (i już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu(...)Gotuj na dużym ogniu przez 10-15 min., następnie lekko posól fasolę, zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze 25-35 min.  Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienna zupa jarzynowa 203

Jeśli chcecie wzbogacić jej smak, możecie dodać serek topiony, dzięki czemu będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa(...)fasolki szparagowej 2 garście brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kilka różyczek kalafiora 1/2 szkl. śmietany Koperek do podania Sposób przygotowania Wodę zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy obraną i pokrojoną na połówki fasolkę szparagową. Po 5-10 min, dodajemy brukselkę. Jeśli była duża, kroimy na połówki. Wrzucamy ziemniaki pokrojone

Mieszam w Garnku
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 276

spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować

Moniki Smakołyki
Sałatka jarzynowa 163

mały seler 1 por 3 łyżki groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy gotujemy. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórki, jabłka obieramy ze skórki oraz wystudzone ziemniaki i marchewkę. Jajka obieramy ze skorupki. Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę przekładamy do miski. Seler obieramy trzemy

kgwjanczewo
Sałatka marchewkowa 219

łyżki zielonego groszku  2 łyżki kukurydzy z puszki 2 papryki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki gotujemy, studzimy. Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry układamy na półmisku lekko solimy. Oliwki kroimy na połówki, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy z  pozostałymi składnikami przyprawiając

kgwjanczewo
Baeckeoffe 242

sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki ok. 3-5cm. Pomidory sparzyć wodą i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystko razem ułożyć ścisło

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania