Pomału należy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodziesielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje. Ceny owoców są wysokie i nie mogę sobie np. na domowe przetwory czy choćby jedzenie
ciastkarnia na kruchym spodzieNareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów, deserów, a nawet śniadań. Dziś przedstawimy Wam przepis na naleśniki z farszem serowo-jagodowym, które jak wiadomo, sa dobre na każdą pore dnia i roku :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji
Kolizje Smakówmieszając doprowadzamy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody. Czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny np. w kuchence mikrofalowej i mieszamy z sokiem z malin. Białka ubijamy wraz z cukrem pudrem na gęstą pianę. Sok oraz białka łączymy z wystudzoną kaszką manną mieszając delikatnie łopatką. Tak przygotowaną kaszkę rozkładamy do pucharków, a te odstawiamy
Kolizje Smakównajwiększym blogu cukierniczym naszego kraju :P chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa budyniowa
Kolizje Smakówzimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników
Kolizje Smakówjedna). Natomiast jeśli chcecie wykorzystać mus do ciasta/lodów- użyjcie połowy składników, na pewno wystarczy :-) Składniki: 300g jeżyn (dojrzałych-inaczej mus może być za kwaśny) 200g malin (jak wyżej) 3 średnie gruszki 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki miodu (jeśli mus będzie dla Was zbyt kwaśny możecie dodać więcej, ewentualnie ksylitol lub brązowy cukier) opcjonalnie
kuchnia do kwadratumałe myszki:) I tym razem, gdy zachciało mi się piec finansjerki, musiałam kupić białą czekoladę w sklepie. Biała czekolada bardzo dobrze komponuje się ze smakiem owoców, takich jak maliny czy truskawki (koktajl z truskawkami i białą czekoladą - mniam). Jeszcze lepszym kompanem dla niej okazał się nasz dzisiejszy bohater, rabarbar - gdy już wydaje się Wam, że jesteście przesyceni słodyczą
Chilli Czosnek i Oliwazakończenie mojej akcji kulinarnej ¡Viva España! przygotowałam dla Was przepis, który według mnie zgrabnie nawiązuje do rozpoczynającego się jutro lipca. Lipiec kojarzy mi się zawsze z moimi ukochanymi malinami i borówkami, a także ze ślicznym, zielonym bobem, letnim warzywem strączkowym . Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich , a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza
Chilli Czosnek i Oliwapodzielimy. Bo kto z nas nie lubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki
Symfonia SmakówSzybko przechodząc do zdjęć, życzę Wam nie deszczowego tygodnia! Drinki są dobre zawsze - nie tylko w piątkowe wieczory. Kawa obowiązkowo być musi. Czas wstawać do pracy, ale tak zimno. Maliny wyzbierane - ktoś mnie uprzedził niestety. Drinkowanie w tym tygodniu to mi wyszło! Będzie lało - bo pierwszego września zawsze pada. Uwielbiam wrzosy! A takiego gościa mamy w domu! Do usłyszenia
Magiczne Życie Martyszklanki cukru 1 łyżeczka octu (zwykłego lub winnego) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej
PastelFoododstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Podajemy z domową konfiturą z malin lub truskawek. Ja dziś robiłam i polecam Konfiturę z porzeczki
prawdziwe jedzeniesłodko podana z mnóstwo dodatkami! :) Składniki: 5 łyżek kaszy manny 2 szklanki wody/mleka lub w proporcji 1:1 miód/słodzik 2 śliwki 1 łyżka masła orzechowego powidła z malin (dowolne) Sposób przygotowania: Do garnuszka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Następnie wsypujemy kaszę manną - cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki i podajemy z pozostałymi składnikami
Truskawkowa FiestaBanan daje słodycz, dlatego nie ma potrzeby dodawania cukru. Mango natomiast daje orzeźwiającą kwaśność. Moje inne ulubione smaki to: malinowy jeżynowy banan – kiwi banan – pomarańcza – malina Koktajl nada się świetnie jako podwieczorek, późna kolacja lub w każdym momencie kiedy złapie nas głód lub ochota na coś słodkiego. Smacznego
PastelFood