maliny - 13977 przepisów (strona:742/932)

Tort naleśnikowy - II urodziny bloga 254

urodziny to koniecznie tort! Zapraszam na szybki i banalnie prosty tort naleśnikowy. Może nie prezentuje się tak efektownie jak ten przygotowany na roczek (patrz: Tort bezowy z malinami ), ale na pewno wart jest przetestowania - spróbujcie:) Tort naleśnikowy Składniki: naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli 3 łyżki cukru barwnik

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada z serduszkami 431

święto zakochanych :) Składniki na ciasto na wzorek: 2 białka 30 g masła 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika) +czerwony barwnik spożywczy Składniki na ciasto na roladę: 4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki

Ciastkozercy
NA JAGODY 183

kalorycznych potrawach, chyba wszyscy tęsknimy już za świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej czy później znaleźć się na moim stole. Zamiast malin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka

KUCHARNIA
CHARBET. Zapachy i śnieg. Na upały. 137

myśl o śniegu zaczyna być coraz bardziej przyjemna i kojąca. A zapach? Wystarczy stanąć w ogrodzie lub na jednym z licznych straganów, zamknąć oczy i mocno wciągnąć powietrze - truskawki, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki uwodzą cudownym, dojrzałym aromatem.  Tak jak sorbet. Rześki, zimny, kwaskowaty. U mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET LIMONKOWO

KUCHARNIA
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 184

idealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam truskawek, kiedyś były to ananasy, świetne smakuje też z malinami. Ciasto zawsze pięknie wyrasta, ma spore, regularne dziurki, które idealnie wchłaniają syrop, dzięki czemu babka jest soczysta niczym letni, dojrzały owoc . Możecie nasączyć ją syropem z dodatkiem swojego ulubionego alkoholu

KUCHARNIA
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 190

użyta do przygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka centymetrów

KUCHARNIA
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 196

któregoś popołudnia.  Widok z kuchni już nigdy nie będzie tak piękny jak za jej panowania. Łąka i ogród straciły królową, a my skarby jakimi były te cudowne, pachnące malinami rumiane owoce.  Od kilkunastu lat wypatruję tych rumieńców na straganach, wciąż mając nadzieję, że jeszcze kiedyś gdzieś je spotkam... Pięć pozostałych w ogrodzie jabłoni wciąż dzieli się z nami

KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 191

przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki ,  jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych .  Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów, przygotowania pachnidła i fryzowania

KUCHARNIA
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 222

Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 192

serdeczność na zawsze pozostawia najlepsze wspomnienia A kulinarnie?  - pyszna foccaccia – koniecznie z sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 190

użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód.  7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 152

najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu!  Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami,  śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość.  Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki, kapiący sokiem

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 154

menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim

KUCHARNIA
Szczęście to czas. Selerowe karmelki i kasza jaglana. Na dobry początek. 197

Robić śniadania nie tylko dla innych, ale także dla siebie. Takie jak lubię. Bez kanapek, wędlin, jajek i kiełbasek. Piekę granole, gotuję owsianki, do kaszki manny dolewam soku z malin, który wciąż pachnie minionym latem i rytualnie w zimne poranki rozgrzewam się kaszą jaglaną. To dobro, jakie sobie ofiaruję i cudowny zastrzyk energii, jakiej teraz naprawdę potrzebuję.  Porcja kaszy

KUCHARNIA
Gdzie jesteś? Wracaj! Limonkowy sernik z ricotty z owocami lata. 200

chowaj się za kurtyną chmur, za tą szarą i ponurą scenografią, którą wciągać na scenę może tylko jesień! Zobacz, jak potrafisz pięknie malować świat.  Kolorowe grona porzeczek, rumieńce malin, subtelne fiolety lawendy. Słońce wróć!  Lato bez Ciebie to jak pyszny obiad bez deseru, to jak poranek bez kawy, to po prostu wielki smutek i nieporozumienie. Wróć i osusz

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania