nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą
KUCHARNIAdorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super smakowicie :). Przepis jest na tortownicę 23 — 24 cm. (Szklanka o pojemności
Wypieki i RumieńceSkładniki 5 - jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE
w mojej kuchniręcznie .Gotowmasę wylac do wysmarowanej formy i piec 40-50minutWszystko zależy od piekarnika .Wierz ma być upieczony ,a środek mokry.Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem i udekorowac owocami ,maliny jagody.ja nie zdążyłam posypac a juz znikło......SMACZNEGO
w mojej kuchniSKŁADNIKI 450 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 8 białek maliny do dekoracji WYKONANIE Białka ubić na sztywno.Pomalu ,w trakcie ubijania dodawac cukier.Ubijając piane do całkowitego rozpuszczenia sie cukru,aż piana będzie sztywna i lśniaca Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Ubitą masę białkową przełożyć na blachę. Włożyć do piekarnika i piec
w mojej kuchniTrudno przedstawić ten napój na zdjęciach, bo wygląda jak zwykłe kakao. Możemy wyobrazić sobie pyszne czekoladowe ciasto z pachnącymi malinami.... i to taka jego płynna, zdrowsza wersja. ;-) Dodatek soku okazał się bardzo dobrym pomysłem i polecam każdemu, komu znudziło się kakao w jego tradycyjnej wersji. (przepis na 3 porcje) 750ml mleka 3 łyżki ekologicznego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu Symbio
Szefowa kuchniwedług mnie najlepsze. Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego (czerstwego lub świeżego) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie brązowy) 1 łyżeczka mleka Ulubione dodatki - u mnie maliny i banan Przygotowanie: Jajko rozbełta z mlekiem. Dodać cukier waniliowy. Obtoczyć chleb w masie i smażyć na odrobinie masła do ścięcia się jajka. Podawać z ulubionymi, słodkimi dodatkami
Czarnawisienkakaki i pomarańczą, włoskimi, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 564. Karobowa owsianka marchewkowa z nerkowcami, wiórkami i gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 537. Cukiniowa owsianka z malinami, płatkami migdałów, gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 565. Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym
Chocolate Stop Temptingnalewałam na patelnię 3 małe naleśniczki na raz. Do tego 3 serki smakowe na bazie wspomnianego tofu naturalnego: - SEREK TOFU MALINOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami malin (nie powiem dokładnie ile, trzeba patrzeć na konsystencję) - SEREK TOFU JAGODOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami jagód - SEREK TOFU KOKOSOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErondelku mieszamy serek, jajko i słodzidło. Stawiamy na palnik i dodajemy rozrobiony w wodzie budyń. Cały czas mieszając, gotujemy aż całkowicie zgęstnieje. Gotowy przekładamy do miseczki i dodajemy maliny
Kuchenny Skrawek Niebaniezwykle prosty w wykonaniu. U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło. Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar. Jest lekkie i pyszne, polecam :). Składniki: -350-400 g owoców -3 szklanki mąki -1 margaryna -1 szklanka cukru -4 jajka -pół szklanki mąki -1 łyżeczka
KasiekGotujemojej pamięci. Uwielbiałam z samego rana, zaraz po przebudzeniu, zakładać ciapki i w piżamce maszerować do sadu... A tam? Zapachy nie z tej ziemi, jabłka soczyste i chrupiące, słodkie maliny, agrest i porzeczki... Takie obrazy i wspomnienia, przywołał u mnie zapach, roztaczający się po domu w czasie przygotowywania pierożków z jabłkami . Nigdy wcześniej nie korzystałam z gotowego ciasta kruchego, natomiast
Mój Smak na Życiewersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem są składniki najwyższej jakości Składniki (dla max. 2 osób): 250 g twarogu (najlepiej wiejskiego) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 1/4 masła (prawdziwego
IMPRESJA SMAKUśmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową ricottą (ricotta+ ekstrakt z wanilii +cukier wg uznania), brzoskwiniami Paraguayo i malinami, posypane odrobiną cukru pomarańczowego. Bardzo często piekę babeczki gdy mam "zbyt dużo wolnego czasu". Schowane w pudełkach dzielnie oczekują na swój czas. Nie tracą świeżości, nie miękną, a zawsze tuż
Zapiski Młodej Żony