Myślęcinka, Ostromecka... Trzy tygodnie to przecież szmat czasu! Jeszcze jedna rzecz cieszy mnie ogromnie - będę w Polsce w lipcu . Co oznacza, że najem się truskawek, czereśni, porzeczek, agrestu, rabarbaru, malin i wszelkich innych dobroci za wszystkie te lata, kiedy nie mogłam ich sobie kupić. Mmm... Aż się rozmarzyłam... Wracając do deseru - właśnie nim postanowiłam otworzyć sezon rabarbarowy w tym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i cudownie pachnące jest wyjątkowo krótki. A przynajmniej takim się zawsze wydaje. Nigdy nie zdążę nacieszyć się choćby truskawkami, nie najem się do syta, zawsze jest miejsce na jeszcze odrobinę . Przepisy na smakołyki z sezonowymi owocami
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze można dostać truskawki. W zasadzie sezon się skończył, ale ciągle są dostępne na przykład niemieckie (dzisiaj kupiłam opakowanie bardzo ładnych), więc warto skorzystać. Albo zrobić takie bułeczki z malinami czy jagodami - z pewnością zasmakują nie tylko alergikom. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki , ale sporo w przepisie zmieniłam. Dyniowo-orkiszowe drożdżówki z truskawkami Składniki: (na 10 bułeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeredukować około 20-30 minut. Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć do lasu. Chcemy nazbierać malin - już zrobiliśmy rekonesans: są słodkie i pyszne, choć malutkie. Zobaczymy, ile znajdziemy, ale już mam kilka ciekawych pomysłów na ich zagospodarowanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa masa serowa tworzą wyjątkowo udane połączenie. W dodatku sernik wygląda wspaniale. Zamiast jeżyn można użyć jagód albo malin, też będzie smakował wyśmienicie. Co do twarogu, to użyłam gotowego, już zmielonego, ale nie z wiaderka, tylko z kiełbaski . Jest zwarty, nie wodnity, naprawdę świetny. To doskonała opcja dla tych
Pożeraczka, czyli raz adobrzezanadrzu jeszcze kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jeśli jednak w Waszej okolicy jeżyny są trudno dostępne, nie ma strachu - świetnie można je zastąpić bardziej popularnymi malinami. Wczoraj zebrałam kolejne pół kilo. I troszkę mi się smutno zrobiło, bo musiałam się mocno wspinać na palce i wciskać dłonie między kłujące gałęzie. Przez brak słońca w ostatnich dniach jeżyny bowiem przestały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCałość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny. Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować. Sernik z jeżynami i białą czekoladą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswoim rodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził. Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. W tym jednak przypadku nie jestem pewna, jak sprawdzą się inne owoce. Jeżyny bowiem smakują tak dobrze w tym lekko wytrawnym zestawieniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać olej, wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z palnika, przetrzeć curd przez sitko, ostudzić. Przechowywać do tygodnia w lodówce w zamkniętym słoiczku. Smacznego! Zamiast jeżyn można też użyć malin - późne, słodkie odmiany nadadzą się idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :) ). Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki ksylitolu, 4 jaja
SzczyptaSmaQCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej
Czarnawisienkażytnich 100g serka wiejskiego lekkiego 1 jajko 2 białka cynamon kardamon kilka kropel aromatu rumowego pół łyżeczki proszku do piecznia 5 łyżek wody DODATKI: 50g serka wiejskiego lekkiego 30g malin 115g gruszki 20g masła orzechowego ( KLIK ) PRZYGOTOWANIE: Otręby zmielić na mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z jajkiem, białkami i serkiem wiejskim Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować
peanutbuttermonstersprawdzić w życiu bym nie pomyślała :P Sezon na truskawki w pełni, a ja nie wyobrażam sobie choć jednego dnia bez nich, teraz czekam tylko na maliny i borówki, przede wszystkim borówki :P Oceny w większości wystawione, wynik średnia 5.4 lub 5.5. Żadnej czwórki. Lubię to. I gdyby nie to, że po ostatniej nieobecności na matmie(jeden dzień
More food, love and dreamspieczenia w domu i jak to mama ostatnio stwierdziła "ja już zapomniałam jak się piecze") A co upiekłam? Tort przełożony kremem z mascarpone, dżemem śliwkowym(miał być wiśniowy -,-) i malinami ( a czym nasączyłam biszkopt, żeby nie było tak grzecznie? wódką cytrynową :P ) Zgadniecie które urodziny obchodzi
More food, love and dreams