maliny - 13977 przepisów (strona:745/932)

Kluseczki leniwe (bardzo miękkie) 6090

wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem są składniki najwyższej jakości Składniki (dla max. 2 osób): 250 g twarogu (najlepiej wiejskiego) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 1/4 masła (prawdziwego

IMPRESJA SMAKU
Kruche babeczki 160

śmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową ricottą (ricotta+ ekstrakt z wanilii +cukier wg uznania), brzoskwiniami Paraguayo i malinami, posypane odrobiną cukru pomarańczowego. Bardzo często piekę babeczki gdy mam "zbyt dużo wolnego czasu". Schowane w pudełkach dzielnie oczekują na swój czas. Nie tracą świeżości, nie miękną, a zawsze tuż

Zapiski Młodej Żony
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 190

tylko zajadać. Można je przygotować w pełni sezonu owocowego ale można tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce były bardzo kwaśne, więc ciasto zbyt słodkie nie było, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta proponuję dodać

Smaczne Zdrowe
Oatmeal porridge 139

pracę jelit . Mój syn ją kocha, a ja razem z nim :) Oatmeal porridge SKŁADNIKI: 60 g otrębów owsianych 400ml mleka (lub wody) łyżeczka cukru szczypta soli miód świeże owoce (maliny, truskawki, jagody, porzeczki, jeżyny itp) WYKONANIE: Płatki owsiane wsypujemy do garnka o grubym dnie i zalewamy mlekiem lub ewentualnie wodą jeśli ktoś nie lubi mleka. Dodać sól i cukier. Doprowadzić

Pyry na Gaz
Tarty i kruche 221

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym Kruche babeczki z makiem Szwajcarski Orzech Pie Kruche z masą kokosową Mini tarty z malinami Kruche babeczki z masą serowo borówkową Kruche z czekoladową pianką i borówkami Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Tarta z morelami i migdałami Mini tarty kokosowe z owocami

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 164

kruszonkę: 50 g mąki 25 g masła lub margaryny 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku Dodatkowo: 30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką 177

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Uwielbiam to ciasto i po wersji z malinami dałam tym razem brzoskwinie z puszki i zmieniałam budyń  waniliowy , na budyń karmelowy. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki

Na słodko lub wytrawnie
Ucierany placek z owocami 169

jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 op. ( 16 g) cukru waniliowego ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny, truskawki i porzeczki) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić wraz c cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać

Na słodko lub wytrawnie
Tort jeżynowo - jagodowy 207

śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Tort zajączek wielkanocny 161

śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Bezglutenowe i bezjajeczne prawie pierniczki 303

opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PAVLOVA 112

szklanki cukru (dodałam też 2 łyżki cukru trzcinowego) 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru śmietan-fix owoce (truskawki, maliny kiwi) A jak to zrobić: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił.  Pod koniec dodać ocet i mąkę

Kuchnia w opałach
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL OWOCOWY 164

końca z mleka, bo z jogurtu, ale to też w końcu produkt mleczny. SKŁADNIKI: 500 ml. jogurtu naturalnego 1 szklanka truskawek 1 szklanka melona miodowego 1/2 szklanka malin 1 łyżki cukru (opcjonalnie) A jak o zrobić: Owoce przełożyć do wysokiego naczynia i przy użyciu blendera rozdrobnić je. Dodać jogurt i całość jeszcze raz dokładnie zblendować. Jeśli słodycz owoców

Kuchnia w opałach
KOKTAJL OWOCOWY 163

owoców, zatem koktajl pasuje tutaj idealnie. A już niebawem smaczna fotorelacja z Żarłostacji 3, która miała miejsce w minioną niedzielę w Opolu. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 200 g świeżych malin 200 g świeżej czerwonej porzeczki garść poziomek  kilka listków mięty 1 łyżka miodu A jak to zrobić: Owoce umyć i zblendować z miętą i miodem. Dodać kefir i bardzo

Kuchnia w opałach
GALARETKA Z OWOCAMI W CZEKOLADZIE 105

smaczne, choć bardziej pracochłonne i wymagające od Was więcej cierpliwości. Ale warto :) SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 1 galaretka (u mnie pomarańczowa) 1/2 szkl musu owocowego (u mnie zblendowane maliny, borówki i nektarynka) A jak to zrobić: Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstawić aby lekko stężała. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Foremki silikonowe bardzo

Kuchnia w opałach