wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)). To jeden z moich ulubionych deserów :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandrysię pożegnać z truskawkowym sezonem. Na naszym ryneczku jeszcze można kupić te owoce, ale już są malutkie i mniej smaczne. Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z malinami, ale wtedy przetrzyjcie mus przez sito, aby oddzielić pesteczki. Pozdrawiam Was, Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandryalternatywą dla sernika na zimno. Taka schłodzona i cytrynowa kaszka jest pyszna i naprawdę delikatna. Można dowolnie zmieniać jej smak (Nie mogę się już doczekać sezonu na truskawki i maliny!). Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryWprowadziłam drobną modyfikację i bułeczki były raz dwa gotowe... Zniknęły jeszcze szybciej :) Tak jak truskawki, które już definitywnie zniknęły z ogródka :( Zostały za to poziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami
Delicious Titbitsmyśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru
Poezja smakuwierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić - mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki Mus z kaszy manny można przygotować też z innymi owocami, np. malinami. Jeśli chcielibyście otrzymać mniej kaloryczny deser, można kaszę manną ugotować na wodzie zamiast mleka lub ograniczyć ilość dodanej śmietanki, z tym, że wpłynie to na pewno na smak musu
Smakołyki Berenikiwstawiałam ich do lodówki, ponieważ wolę takie desery w temperaturze pokojowej. Przed samym podaniem posypujemy budyń granolą lub innymi dodatkami. (Mnie już marzy się taki pudding z malinami czy truskawkami.) Teraz pozostało nam już tylko usiąść wygodnie w fotelu i delektować się smakiem tego pysznego deseru. Deser podbił nasze serca, a to był przecież jego debiut. Wspaniałe w nim jest
Ratunku obiadszczyptę soli Dodatkowo: 250 g mascarpone 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 6 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody (opcjonalnie) letnie, najlepiej kwaskowe owoce (u mnie maliny i porzeczki) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka wraz ze szczyptą soli zaczynamy ubijać, a gdy utworzy się piana, po 1 łyżce dosypujemy cukier, cały czas miksując na najwyższych
Ratunku obiadubije mi się idealnie, a to czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności
Ratunku obiadszkl. - ale dla mnie jest za słodkie); 2 łyżki cukru waniliowego; 1 szkl. jogurtu; 1/2 szkl. oleju; 3 szkl. mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; ok. 2 szkl. jagód, malin, rabarbaru etc... Cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy; następnie powoli dodajemy jogurt i olej. Z mąki odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce
Miksturownikrzeczy do zrobienia ;p Na dobry początek dnia: domowej roboty musli. Domowe musli Składniki musli: płatki kukurydziane; płatki owsiane; migdały - płatki; rodzynki; słonecznik; wiórki kokosowe; - wszystkiego po garści... dodatkowo: maliny i jeżyny; jogurt owocowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Proste, no nie?!? Jogurtowy Bąbelek
Miksturownikwłóż je na sekundę do gorącej wody. Odwróć do góry dnem i wyłóż na talerzyk. A ciąg dalszy to już kwestia Twojej inwencji i upodobań :) W sezonie polecam maliny, truskawki i sosy owocowe, ale dla miłośników słodkości idealny będzie też np. sos czekoladowy. Osobiście wymyśliłabym coś z kawą, ale jeszcze nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Może Ty jakiś
Kraina Tysiąca Smakówprowadzącego warsztaty), a przygotowanie naleśników w trzy osoby i to jeszcze wyposażone w profesjonalny sprzęt marki Kenwood, to czysta przyjemność :) Nasze naleśniki napakowane były jagodami, poziomkami i malinami, których dodałyśmy z Asią chyba sporo więcej niż w przepisie :) Naleśniki: - szklanka mleka - 2 jajka - szklanka mąki - szczypta soli - woda gazowana Nadzienie: - 500 g kremowego serka naturalnego
Kraina Tysiąca Smakówjest bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak czy inny barwnik. Analogicznie można przygotować kisiel z innych owoców - malin, porzeczek, jagód itp. Ja przelewam owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny i ma rewelacyjną konsystencję :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków