blog kolorową notką ze zdjęciami. tak było jeszcze w lipcu a tu za huśtawką widać już brak wykopanych ziemniaków, cebul i innych warzyw zbiór marchewki ostatnie maliny papryczki jeszcze przed wykopaniem i przesadzeniem do doniczek jedne z ostatnich zbiorów a teraz będzie już tylko
Pasja Smakuchwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była
Pasja Smakuszumnej nazwie Anielskie Łąki . Zainteresował mnie jej ciekawy, apetyczny skład: chińska zielona herbata Sencha herbata biała Snow Buds płatki róży liście Ginko płatki prawoślazu lekarskiego papaja, ananas, truskawka, malina Jak tylko otworzyłam paczuszkę, w kuchni zapachniało obłędnie! Jestem zdania, że obok smaku, kolejnym istotnym zmysłem na który dobra herbata ma wpływać jest węch. Herbata ma mnie zachęcać swoim zapachem
Grunt to przepis!puszka śmietanki kokosowej (400ml) -450g truskawek(mogą być mrożone-wtedy pomijamy lód) -świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny -3 łyżki miodu -kilka kostek lodu -wiórki kokosowe -200g malin Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować(można również blenderem). Przelać do szklaneczek, na wierzchu położyć połowę truskawki i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać. Smacznego
Smaczne Zdroweupieczeniu uchylić piekarnik i zostawić spody bezowe do wystudzenia. Najlepiej przygotować sobie spody dzień wcześniej. Dodatkowo: - -800-1000ml kremówki -4-5 szt. śmietan-fix -owoce(np. truskawki, maliny, borówki) -50g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady+50ml kremówki -uprażone płatki migdałów Na pierwszym spodzie rozsmarować 2/3 ubitej śmietany ze śmietan-fixem. Na nią wyłożyć część pokrojonych truskawek lub inne
Smaczne Zdrowekilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam także odrobinę własnej konfitury wiśniowej. W zależności od ilości konfitury uzyskamy lukier mniej lub bardziej różowy. Można zabarwić także lukier rozduszoną mrożoną maliną. Smacznego
Smaczne Zdrowebardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie. Składniki na 4 porcje: - 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny) - 500ml wody - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu - 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizena Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki
Smaczne ZdroweWielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrochę proszku do pieczenia Krem 1,5 szkl. mleka 0,5 szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru 100 g masła 2 małe cukry waniliowe Dodatkowo owoce (truskawki, maliny, borówka amerykańska) 1 galaretka morelowa Przygotowanie Ciasto kruche . Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na 30 min do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto zetrzeć na tarce
coolinarnastrefa.blogspot.comforemek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie
Sajkofanka smakucukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szk cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić
Ala piecze i gotujeżółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne
Ala piecze i gotujeprędkością światła. Więc nie będę za dużo zachwalała. Po prostu musicie je upiec. Czekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 łyżki oleju 2 żółtka 7 łyżek zimnej wody sól szczypta Bita śmietana
Ala piecze i gotujekruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Kruche ciasteczka z czekoladą i migdałami świetnie pasują do popołudniowej kawy. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami . Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię