Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin i jeżyn Wykonanie: W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu
Walijskie Pichceniezmiażdżony przez biegającego ... labradora :) Pozbierano co się dało i tak powstał ten słodki, pyszny bałagan :) Oczywiście tradycyjne truskawki możemy zastąpić innymi owocami: borówkami, jeżynami, malinami a nawet kiwi. Nie będzie klasyki, ale ... na pewno będzie równie smacznie. Składniki: trus kawki pokruszone bezy 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru dla miłośników bardzo słodkiej wersji: łyżka
Walijskie PichcenieGotowe i rumiane wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączając w ten sposób nadmiar oleju. Możemy je polukrować, posypać cukrem pudrem, polać czekoladą....mi z obiadu został sos z wina i malin. Sprawdził się fenomenalnie! Przepis na sos podam przy najbliższym wpisie. insertCookd("5c3b3e90c5743d12dd05bcaa3331858d
Malinowe Pocałunkigodzinie widelcem drapiemy górę i znów wstawiamy na ok godz do zamrożenia i drapiemy. Kiedy całość wygląda jak zdrapany z szyby szron granita jest gotowa. Podajemy natyczmiast udekorowane np malinami. Dla mnie boska
Malinowe Pocałunkiroku potrzebujemy opakowanie mrożonych truskawek, które wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny i kilka łyżek cukru (lub miodu). Możecie urozmaicić swoje smoothie innymi owocami, np. bananem, zaś w sezonie malinami, jagodami, jeżynami, brzoskwiniami, ... lub kilkoma łyżeczkami dżemu, ale należy uważać, by nie stanowił bazy deseru i ostrożniej wówczas dozować cukier. Gdy owoce są bardzo zmrożone, jaku użyte przeze mnie
Taste Of My DayCrumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi migdałami. Deser w 15 minut idealny do kawki : 6 porcji. Składniki: 6 jabłek 60 g cukru 150 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów laskowych
Niezły MłynekWracam do sprawdzonego przepisu ( Gruszki nadziewane wątróbką ). Z tym , że dziś bez malin tylko same gruszki i smażone wątróbki drobiowe. Nie robiłam do tego żadnego dodatku typu ryż czy ziemniaki - obgotowana gruszka zupełnie nam wystarczyła. Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe . * Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie
Buniabaje w kuchnidodatkiem do potraw cukierniczych typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam. SKŁADNIKI 1 kg. pigwy 1 kg jabłek pół szklanki naturalnego soku malinowego ( mój powstał z rozmrożonych malin) 30 dag. cukru ( tutaj można mniej) 1 szklanka wody WYKONANIE Pigwę obrać ze skórki , wydrążyć gniazda, drobno pokroić, zalać szklanką wody i podgrzewać w naczyniu aż zmięknie. Z jabłkami
W kuchennym oknie Ewykiwi - maliny/jeżyny do dekoracji i skonsumowania w trakcie ;) Seler oraz kiwi miksuję razem i nie dodaję do tego wody (spotkałam się też z taką wersją owego koktajlu). Przystrajam malinami, bazylią, jeżynami - czymkolwiek chcecie ;) Moje rady: Im bardziej dojrzałe są owoce kiwi, tym słodszy jest koktajl i tym mniej czujemy smak selera podczas jego spożywania ;) Proporcje możecie zmieniać dowolnie
WeAreCrazyłyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych goździków 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 10 dag roztopionego masła 1/2 szklanki mocnego naparu z owocowej herbaty, np. dzika róża, grzaniec, malina, ja dodałam Hawajskiej owocowej 3 łyżki powideł śliwkowych 4 jaja 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkacałkowitego ostygnięcia. Gotowe! :) *W wersji "dla dorosłych" kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przygotowane nektarynki, a na to wylewamy po łyżeczce syropu z malin :) KRWAWA WERSJA DLA DOROSŁYCH Deser bierze udział w akcjach: LINK do najnowszej książki Pani Doroty Świątkowskiej
Tajskie smakisody 0/5 szklanki cukru dark muscovado 3 jajka 1 szklanka oleju 3 szklanki drobno startej marchewki skórka starta z pomarańczy sok z jednej pomarańczy pomarańcza mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie
Mienta blogkaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie: Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie Kaszę wrzucić do garnka i zalać wodą/mlekiem Dodać
Kitchens Alphabetmiałam poziomek więc zastąpiłam malinami a potem przelałam przez sitko, żeby pozbyć się pestek:) Składniki: 800 g miąższu z arbuza, 80 g świeżych poziomek, lub poziomek z syropu, sok z jednej cytryny, kieliszek wódki, 180 g cukru, Wykonanie: Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży
Anioły w kuchniSkładniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody maliny lub inne owoce Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku i wsypujemy galaretki 1 opakowanie do jednej miseczki drugie do drugiej Mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy - można dodać troszkę cukru ale nie jest
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę