maliny - 13477 przepisów (strona:740/899)

Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką 166

powoli dodawać budyń, cały czas miksując. Na koniec wlewać powoli olej i wszystko dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód. Dodatkowo: 500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki) 1 łyżka cukru pudru Jeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180 °C, wystudzić

Food Square
Kokosowy pudding chia 244

wody lub dowolnego mleka roślinnego 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy dowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki) Przygotowanie: Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą noc do lodówki. Gotowy

Food Square
Crumble 115

szklanki mąki pełnoziarnistej) szczypta soli 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców 4 łyżki płatków owsianych   6 jabłek 1 szklanka borówek lub malin 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny lody waniliowe do podania (opcjonalnie)   Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier i płatki owsiane zagniatamy z masłem pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka

Smakowity Blog Kulinarny
Prosto, owocowo. Pysznie 134

posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. 30 minut. Ostudzić. Posypać cukrem perłowym. Smacznego! Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielony deser 314

wyszedł pyszny! Idąc do sklepu wiedziałam jedno - muszą w deserze być bezy, a do tego coś kwaśnego, dla kontrastu. Myślałam o tradycyjnym lemon curd, z dodatkiem jagód, albo może malin... Kiedy jednak weszłam do sklepu, zobaczyłam limonki, i od razu wiedziałam, że to jest to . Dawno nie było u mnie tych zielonych cytrusów, a przecież są takie pyszne! Delikatniejsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na niedzielne pochrupanie 136

cudo smakuje? Cóż, troszkę jak jagody, odrobinę jak rodzynki. Smaczne, ale nie jestem pewna, czy warte swojej ceny. Swego czasu kupowałam płatki śniadaniowe z suszonymi truskawkami, wiśniami i malinami - gdybym gdzieś dostała taką mieszankę, bez płatków, nie zastanawiałabym się ani chwili - kwaskowe owoce smakowały naprawdę wyśmienicie. Jagody nieco mnie rozczarowały... Co nie znaczy, że nie są smaczne. Jak dla mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mission impossible, czyli tort podróżny 135

dodatkowo usztywnione żelatyną, żeby trzymało fason. Dodatek wanilii będzie idealny. Co dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha! Pozostała rzecz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe niebo - mus 283

korzystam z każdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak! Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 119

trochę i potrzebuję poczuć się lepiej. W związku z tym możliwe, że będę nieco mniej piekła - słodkości jakoś nie idą w parze z gubieniem wagi... Póki co jednak mam maliny, truskawki i rabarbar, więc coś z tego z pewnością zmieni się niedługo w pyszne ciacho

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Różowo mi... 133

mojej lodówce, a ja się tylko zastanawiam, co nowego stworzyć. Mam mnóstwo różnych pomysłów, jednak wiem, że ze wszystkim nie zdążę. Poza tym niedługo będzie wysyp truskawek, są jagody, maliny, morele, i o nich też trzeba przecież myśleć. Póki co jednak przygotowałam rzecz, na którą miałam ochotę od dawna - rabarbarowy curd. Uwielbiam ten angielski krem, przygotowywałam go już w kilku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 114

cichu liczę, ale rabarbaru już ostatnio nie widziałam... Może jeszcze jakimś cudem uda mi się kupić kilka łodyg, ale zamiast szukać, wolę skupić się na innych owocach - jagody, maliny, morele, brzoskwinie, czereśnie - ach, jakiż ogromny wybór

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 105

powidła śliwkowe sprzed dwóch lat. No i tak jakoś... Późno już, a to przecież tak długo gotować trzeba... Eee, może jednak innym razem. Poszłam dalej, wzięłam melona, dwie paczki malin, włożyłam do koszyka kremówkę i snuję się po tym sklepie, myśląc sama nie wiem o czym. Aż w końcu zrobiłam koło, i wróciłam do truskawek. Hmm... No pięć koron tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspomnienie lata 189

połowę zjadając od razu. Pyszności! W domu długo szukałam odpowiedniego przepisu. Aż w końcu w Chocolate cakes wydawnictwa The Australian women's weekly znalazłam boskie brownie. Tam było z malinami, które kolorystycznie może i lepiej się komponują, ale jeżyny smakują tu wybornie. Świetnie przełamują ciężki, czekoladowy smak. Bo ciasto, choć pyszne, jak dla nas jednak zbyt czekoladowe (nigdy w życiu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Październikowe jeżyny 159

niewiele pracy wymaga. Jedyna uwaga - ciasto z łatwością przyjęłoby większość ilość owoców. Ja ich po prostu nie miałam... Ale jeśli będziecie je robić, nie żałujcie jeżyn, jagód czy też malin, i dajcie czterysta gram. Będzie jeszcze lepsze. Odwrócone ciasto z jeżynami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 125 g miękkiego masła 4 jajka 130 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 175

zadowalały ze względu na niezbyt wyraźną różnicę w kolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo. Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania