lepszego jak zimne owoce w bardzo upalny dzień. Także ten tego.... Zapraszam Pizza z pewnością nie Italiano: Składniki: Arbuz Polska brzoskwinka Gruszka Banan Owoce leśne (ja miałam zamrożone maliny, borówki, jagody, czerwone porzeczki i jeżyny) Ulubione orzeszki A Ty nawet nie wiesz, a Ty nawet nie wiesz Jak bardzo Cię Kocham
ClauditteMissCookingrównież na różne okoliczności, takie jak zbliżające się Walentynki. Róż deseru plus odpowiednie przybranie i mam idealny smakołyk walentynkowy. Składniki: 3-4 łyżki soku malinowego domowego (lub 3/4 szklanki malin ugotować z cukrem, przecisnąć przez sito) 12 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 średni banan opcjonalnie
Słodkie okruszkizmarznięta od przeszywającego ciało wiatru. A że zamiast herbatki wolałam coś innego, zrobiłam pyszny, cieplutki owocowy kisiel. Wspaniałe połączenie - ciepło i smacznie zarazem. Składniki: 1/2 szklanki truskawek 1/3 szklanki malin 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier i 1 szklankę
Słodkie okruszkiSkładniki: 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 100 ml śmietanki kilka kropel soku z cytryny ( opcjonalnie ) melon owoce ( maliny, porzeczka czarna, czerwona ) Przygotowanie: Do jogurtu wsypać cukier puder, wymieszać. Wlać śmietankę z owocami i wszystko ładnie połączyć. przelać do pojemniczków. Wstawić do zamrażarki. Melona obrać ze skórki, wydrążyć z pestek, pokroić i zmiksować. Można dodać kilka kropel soku
Gaździnka warzySkładniki: 4 jabłka 1 ananas 2 pomarańcze kilka pistacji pół melona 250 g mrożonych owoców ( maliny, porzeczki ) Przygotowanie: Owoce umyć obrać i pokroić na dowolnie dużą kostkę. Pomarańcze obieram nożem ( jest szybciej ). Mrożone owoce wymieszać w dużej misce ze świeżymi polać zmiksowanym melonem. Można dodać cukru według smaku lub miód. Posypać posiekanymi pistacjami i......................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: maliny truskawki czarna porzeczka czerwona porzeczka wiśnie bez pestek cukier tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Wszystkie owoce zmiksować blenderem( użyć tyle ile chcemy zjeść ). Jeśli będzie za gęsta masa dodać odrobinę wody, posłodzić do smaku. Żeby sorbet był aksamitny przecedzić przez sitko pestki ( ja nie robiłam bo lubię je gryźć ) Rozlać do salaterek i do zamrażarki.Zagotować wodę w garnku
Gaździnka warzyurodziny to koniecznie tort! Zapraszam na szybki i banalnie prosty tort naleśnikowy. Może nie prezentuje się tak efektownie jak ten przygotowany na roczek (patrz: Tort bezowy z malinami ), ale na pewno wart jest przetestowania - spróbujcie:) Tort naleśnikowy Składniki: naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli 3 łyżki cukru barwnik
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaświęto zakochanych :) Składniki na ciasto na wzorek: 2 białka 30 g masła 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika) +czerwony barwnik spożywczy Składniki na ciasto na roladę: 4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki
Ciastkozercykalorycznych potrawach, chyba wszyscy tęsknimy już za świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej czy później znaleźć się na moim stole. Zamiast malin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka
KUCHARNIAmyśl o śniegu zaczyna być coraz bardziej przyjemna i kojąca. A zapach? Wystarczy stanąć w ogrodzie lub na jednym z licznych straganów, zamknąć oczy i mocno wciągnąć powietrze - truskawki, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki uwodzą cudownym, dojrzałym aromatem. Tak jak sorbet. Rześki, zimny, kwaskowaty. U mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET LIMONKOWO
KUCHARNIAidealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam truskawek, kiedyś były to ananasy, świetne smakuje też z malinami. Ciasto zawsze pięknie wyrasta, ma spore, regularne dziurki, które idealnie wchłaniają syrop, dzięki czemu babka jest soczysta niczym letni, dojrzały owoc . Możecie nasączyć ją syropem z dodatkiem swojego ulubionego alkoholu
KUCHARNIAużyta do przygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka centymetrów
KUCHARNIAktóregoś popołudnia. Widok z kuchni już nigdy nie będzie tak piękny jak za jej panowania. Łąka i ogród straciły królową, a my skarby jakimi były te cudowne, pachnące malinami rumiane owoce. Od kilkunastu lat wypatruję tych rumieńców na straganach, wciąż mając nadzieję, że jeszcze kiedyś gdzieś je spotkam... Pięć pozostałych w ogrodzie jabłoni wciąż dzieli się z nami
KUCHARNIAprzepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki , jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych . Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów, przygotowania pachnidła i fryzowania
KUCHARNIAPaczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę
KUCHARNIA