makowy - 2144 przepisów (strona:89/143)

Makowczyki 201

skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze, każdą po środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut

Obiad gotowy
Serniko-makowiec na pierniku 312

jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie ser. – Dodać kilka kropli olejku pomarańczowego i śmietankę, dokładnie wymieszać i wylać masę serową na podpieczony piernik. Masa makowa – Mak przemieszać mikserem z cukrem, dodać mąkę i wbijać po jednym jajku, czekając aż poprzednie wchłonie masa. – Dodać śmietanę i skórkę pomarańczową, wymieszać

To co kocham
Makowiec krucho-drożdżowy 168

Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 25 g drożdży 60 g masła 2 żółtko 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 puszka masy makowej Sposób przygotowania: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie. Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki wszystko posiekać

Menu Zdrowia
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 228

chleby bez ich dodatku. Chyba chwilowy przesyt... Ostatnim naszym zauroczeniem jest chleb orkiszowy z domieszką mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), bez ziaren, za to z chrupiącą makową skórką. Jak zwykle poszłam na kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej, to taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny

Smaczne Zdrowe
Kluski z makiem 124

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego

Bullio
Rogale Marcińskie edycja II 200

maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines ok 2 cm na każdym rogu. Zawijamy rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka.  Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około

Życie zaczyna się w kuchni
Tulipan 200

ostatniej kakao.  Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;) Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny. A potem tylko jemy

Lawendowe Niebo
3 - KOLOROWE CIASTECZKA 227

wykrawamy małe okrągłe ciasteczka. Układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasteczka składamy białe - kakaowe - makowe. Jako masę do sklejenia używamy masy kajmakowej. Boki ciasta obtaczamy w wiórkach kokosowych. Z przepisu wychodzi około 35 sztuk ciasteczek

Ciastka - domowe słodkości
MAKOWA KRAJANKA 209

przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Zaś mama znalazła go w gazecie. Jest to ciasto, które robimy  tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.  ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 6 szt.  cukier puder 1 szkl.  mąka 1 szkl.  mak niebieski

Kuchnia Paulettes
Ciasto Japońskie 173

Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki

Pysznie & Pięknie
Kryzysowa wigilia 193

powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę makową i przykrywamy drugim. Nacinamy w poprzek zostawiając około 2-3 centymetrowy pionowy pasek, który będzie nam robił za pień. Powinno nam powstać coś na kształt gałązek choinkowych. Każdą z nich lekko

Kryzysowa Książka Kucharska
Drożdżowa gwiazda 164

jestem żadnym ekspertem w tego rodzaju wypiekach i musiałam coś poknocić;) Myślę jednak, że kiedyś ponownie pokusze się o zrobienie tej gwiazdy, może w wersji z jajami i masą makową? I może wówczas faktycznie wyjdzie mi gwiazda;) 75g masła 250 ml mleka 7 g suchych drożdży (instant) szczypta soli 70g cukru 500g mąki pszennej nutella Masło umieszczamy w rondelku

Smaki Na Talerzu
Strucla z dżemem morelowym i dynią 177

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko

kulinarne odsłony pati
Ciasto "Pijak" 1140

utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej

Smakołyki Asi
Makowiec z masą kajmakową 244

smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się,  że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania