makowy - 2144 przepisów (strona:82/143)

Rogaliki z makiem i marcepanem 257

Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto

maniapieczenia
pyszna babka z makiem... 192

patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia - babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta ale tak na codzień do kawy,herbaty..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe salami 274

salami rozwijamy z papieru i obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone na grube plastry.   Zobacz także: Gniazdka - pączki wiedeńskie Popularne w cukierniach pączki "gniazdka" z ptysio... Tort makowy z kremem jajecznym Dziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy - rocznica śl... Ptysie łabędzie z kremem maślanym Ptysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale ... Biskwity z bitą

Poezja smaku
Drożdżówki z makiem 160

doradzicie? :D Potrzebujemy: Ciasto: 250 ml mleka 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych 70 g cukru 75 g oleju rzepakowego 500 g mąki pszennej szczypta soli Nadzienie makowe: 350 g suchego maku Targroch 50 g orzechów pekan Targroch 5 suszonych fig w mące ryżowej Targroch 150 g cukru Ponadto:  2 tabliczki białej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym

MamaOskarka
Tort makowo-serowy z wiśniami 225

można sporo dopracować gdyż składałam je w pośpiechu i na wykończenie zabrakło mi czasu więc jest jak jest. Za to doznania smakowe nie rozczarują. To bardzo fajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki

Przysmaki Karolki
Kutia 227

Prosta do przygotowania i bardzo słodka.  Kutia zwyczajowo jest przyrządzana z obłuszczonej, gotowanej pszenicy, zmielonego maku i dużej ilości posiekanych bakalii (orzechów oraz rodzynek). Jeżeli uwielbiacie masę makową to kutia przypadnie Wam do smaku 😊 Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 szklanka pszenicy (200 g) 1 szklanka maku (160 g) 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru pudru

Ugotować
Tort śmietankowy 168

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy.  Palce lizać!   Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki tortowej

Pyszności Słodkości
Babka makowa 239

Zamiast makowca polecam babkę makową. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą czekoladą smakuje najlepiej. Można upiec też w foremce keksowej. składniki: 250 mąki pszennej 200 g suchego maku mielonego 200 g cukru 250 g masła 5 jajek

Monia miesza i gotuje
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe 151

dniu Wigilii. Kucyę robią z pęcaku, tj. jęczmienia otłuczonego stęporem w stępie, który następnie gotują na gęsto i osładzają przaśnym miodem, dodając niekiedy mak uwiercony w donicy lub mleko makowe rozcieńczone wodą. Kisiele robią tradycyjnie z mąki owsianej (…). Mąkę tę rozczyniają na rzadko, przecedzają, gotują i zlewają na misę, gdzie tężeje w rodzaj galarety, którą przed samą ucztą krają

Kate's Kitchen
5 szybkich świątecznych ciast 211

Babka serowa – szybka i wilgotna                 Ciasto orzechowe                 Sernik z masą makową i wiśniami                 Smacznego   P.s. Tegoroczne ciasta i ciasteczka piekę w formach nabytych na Betterware.pl Warto zajrzeć na stronę, w końcu okazji do pieczenia

Słodkie okruszki
Ciasto ze śliwkami kalifornijskimi + film 154

Pyszne, słodkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto ze śliwkami kalifornijskimi na spodzie makowym, przełożone masą budyniową i biszkoptami oraz śliwkami w czekoladzie, to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. Dla wzbogacenia smaku śliwki można nasączyć w ulubionym alkoholu. Ciasto ze śliwkami najlepiej wykonać dzień wcześniej przed podaniem, wtedy warstwy się ze sobą przegryzą i stworzą doskonałą całość.     składniki

Smakowite Dania
Keks makowy 347

Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem , to serdecznie zapraszam. Super proste do zrobienia ciasto z makiem i bakaliami, czyli keks makowy, to idealne ciasto na Święta. Składniki odmierzasz na szklanki. Ten piegusek z rodzynkami i orzechami zawsze się udaje! Niezawodny, pyszny, sprawdzony i bardzo tani przepis na ciasto! Gorąco zachęcam do pieczenia.  Jakie są Wasze ulubione ciasta

AniaGotuje.pl
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 176

śledzia http://www.kuchniadoroty.pl/ Śledzie po kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy

Kuchnia Bazylii
Moje przepisy świąteczne i życzenia 151

polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem amaretto Krucha choinka z kremem Sernik czekoladowy na makowym spodzie Ozdobny wieniec z bułeczek Kruche anioły z mąki razowej

AZgotuj!
Cynamonowiec 377

dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy proszek cappuccino oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Jeden ze spodów cynamonowych smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem makowym, które również smarujemy powidłami. Następnie wykładamy resztę kremu i na górę dajemy ciasto cynamonowe. Czekoladę z dodatkiem śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania