makowy - 2144 przepisów (strona:87/143)

Moja książka „Serniki słodkie i wytrawne”w Waszych domach 162

zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała mi wiele swoich zdjęć sernikowych. Ona wzięła na warsztat sernik z makiem – „makową figę”. Przyznacie sami, że patent ze spinaczami jest rewelacyjny! Moja uczennica Ania stanęła na wysokości zadania, piekąc delikatny i wdzięcznie wyglądający sernik kokosowo – migdałowy! Zdolna dziewczyna! Agnieszka u piekła

Raj dla Podniebienia
Kołacz (kołocz) śląski z serem 343

Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu. Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzieniem: serowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. W 2011 roku zostało wpisane do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjnie ciasto podawano na wszystkich uroczystościach rodzinnych, weselach, odpustach, roznoszone w paczkach sąsiadom

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 227

proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak. Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze. Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy

Ostra na Słodko
Jogurtowe ciasto z jabłkami i malinami 192

dodatków za każdym razem zmienia smak, ale jeszcze nigdy nam się nie znudziło i zawsze znika do ostatniego okruszka.  Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:) Składniki: 280g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 100ml oleju 2/3 szklanki cukru

Obiad gotowy
Makowa panienka 171

Połączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej  z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera

Pyszności Słodkości
ciasto "składanka" 216

Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego kremu- blat makowy- kakaowy krem-wiórki. Odstawić na min. jeden dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka makowo-kokosowa 173

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami łyżką. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak, do drugiej kokos. Wlać do formy połowę masy makowej, następnie połowę masy kokosowej. Czynność powtórzyć. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować jajeczkami

Smakołyki Asi
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 226

spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki

Słodkie okruszki
20 przepisów na Wielkanoc 711

odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa  – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Ugotować
Sernik przekładany 260

część ciemnego ciasto, które się chłodziło w lodówce wałkujemy i wkładamy na spód formy. Następnie wylewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie w plastrach, które przykrywamy ciastem kokosowo - makowym. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta kruchego, które było w zamrażalniki. Czas pieczenia 60-70 minut

Apetyczna babeczka
Pyszny piegusek 241

naszej kuchni nie może zabraknąć ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wypróbować pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy ( male

Różne smaki w kuchni
Makowe babeczki bez jajek 172

ciast i tym sposobem powstały muffinki, delikatne uwielbiane przez naszego synka ale urozmaicone o włoskie orzechy i mak. Całkiem przyjemne połączenie i tym sposobem nie będziemy piekli oddzielnie ciasta makowego na świąteczny stół, a do połowy masy na muffinki następnym razem damy łyżkę kakao ;)  Z tej porcji cukru chociaż wydaje się, że jest jej ogrom, babeczki wychudzą mało słodkie

Życie zaczyna się w kuchni
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6538

Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Klasyczny creme brulee Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania