makowy - 2144 przepisów (strona:94/143)

Dynia kandyzowana 178

Dynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę.  Składniki:  500 g miąższu dyni bez skórki  250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego

Niezły Młynek
Ciasto na łazanki 222

Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową masą makową. Przeglądając stare czasopisma kulinarne, natknęłam się na grudniowe wydanie Soli i Pieprzu z roku 2000. Na stronie poświęconej jadalnym prezentom dla naszych Najbliższych,  znalazłam przepis na makaron w kształcie

Posadzone i zjedzone
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 168

jest chyba natłok imprez rodzinnych jaki przeżywamy w końcu roku i tort zwyczajnie nie jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy

Posadzone i zjedzone
Domowe lody truskawkowe (bez jajek) 213

mleczne. Dla mnie te lody mleczne w przyszłości będą bazą do budowania wszystkich smaków świata - będę dodawać owoce świeże i pieczone (np. brzoskwinie - jak sugeruje Nigella), orzechy, Nutellę, masę makową ... Dziś lody truskawkowe - zapraszam! Dorota pisze, że są to miękkie lody. Mi jednak zamarzły na kość, jak tradycyjne lody ze sklepu trzymane w domowej zamrażarce. Myślę, że stało się

Posadzone i zjedzone
Makowy marmurek z serem i śliwkami 146

cukru 25 dag mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.  Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę  i wkładamy na 30 minut

Pyszności Słodkości
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 258

Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem

Passions hobbies life
Sałatka z czarną quinoą, owocami i migdałami ziemnymi (orzech tygrysi, cibora jadalna, chufa) 203

pół główki sałaty rzymskiej 2 garście migdałów ziemnych 3 śliwki renklody  2 garście malin świeże listki mięty tajskiej (lub innej) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju makowego Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dodajemy maliny i pokrojone na ósemki śliwki. Posypujemy wszystko quinoą, migdałami ziemnymi (można je namoczyć na noc wtedy będą chrupiące

Quinoa Raz!
Rogale świętomarcińskie 178

Ostatni raz rozwałkowałam ciasto na kształt prostokąta na grubość około 5 mm i wycinałam z niego naprzemiennie trójkąty. Można to zrobić za pomocą noża, ja wycinałam radełkiem.   Masę makową rozłożyłam na każdym trójkącie na całej długości.    Ciasto od podstawy zawinęłam do środka na około 3 cm, następnie zrobiłam na   środku nacięcie,  końcówki lekko odchyliłam

Kuchnia u Krysi
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 284

przez maszynkę. Ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła lub margaryny bakalie aromat cytrynowy Wykonanie: Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę

psgotujemy
Babeczki z makiem bez jajek i mąki pszennej 169

także masła i cukru. Słodki smak możemy uzyskać wybierając dowolny słodzik według gustu. Myślałam, że babeczki wyjdą twarde i zbite, ale tak się nie stało. Są pyszne, pachną masą makową i wanilią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej 1/2 szklanki mleka sojowego, kokosowego  słodzidło do smaku

Chocolate Muffin Blog
Quinoa po ciemnej stronie Mocy ;) 187

domownik. Całość jest czarna, posępna i zalatuje wędzonką niczym Darth Vader ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 3 wędzone śliwki 1 wędzona gruszka 10 czarnych oliwek 2 łyżki oleju makowego (można zastąpić innym) pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki czarnuszka sól Wykonanie: Ugotowaną czarną quinoę mieszamy z pokrojonymi na drobną kostkę wędzonymi owocami i   plasterkami czarnych oliwek. Dodajemy olej doprawiamy

Quinoa Raz!
Sałatka z roszponki z quinoą i liczi 173

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy kilka garści roszponki 10-12 sztuk liczi, sok z jednej, lub dwóch limonek, 2 - 3 łyżki oleju makowego 2 łyżki łuskanego słonecznika Wykonanie: Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładany do miski, dodajemy quinoę i obrane liczi przekrojone na pół i pozbawione pestek. Całość polewamy sokiem z limonki wymieszanym

Quinoa Raz!
Kwiatowa sałatka z czerwoną quinoą, rabarbarem i serkiem lor 166

szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1/2 główki sałaty 3 garście roszponki 3 garście bratków 100 gram sera lor 1 łodyga rabarbaru sok z połowy cytryny  2-3 łyżki oleju makowego świeża bazylia i mięta tajska (lub inna) Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski razem z roszponką, posypujemy je czerwoną quinoą, pokrojonym w kostkę serem, plasterkami rabarbaru, bratkami

Quinoa Raz!
Czarno-biała sałatka kwiatowa z quinoą, fasolą i skorzonerą 145

parze 4-5 korzeni skorzonery 5 kwiatów czarnej petunii  garść kwiatów czarnego bzu garść kwiatów akacji garść kwiatów białego lilaka (bzu) kilka białych bratków 3 łyżki oleju makowego sok z połówki limonki mały kawałek imbiru (około 2 cm) czarny pieprz sól Wykonanie: Skorzonerę obieramy (pamiętajcie o rękawiczkach) przekrawamy w poprzek na pół i od razu wrzucamy do garnka

Quinoa Raz!
Makowiec Japoński II 165

ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę) i posyp wiórkami cytrynowymi

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania