serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html Książki powędrują do Justyna Dragan (Pascal i Okrasa) za Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla) za Fasola po bretońsku-pikantna - http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html Nagrody niespodzianki wyślę do : Joanna Gralik za Zupa szczawiowa
Takie tam pichceniePrzygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań
Kuchnia Prezydentowejbyło. Dzisiaj zapraszam na pyszny torcik dp przygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę
Gosia gotujemusem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemSpód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny". Czytaj więcej
Wiem co jemnaprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku, albo
Wiem co jemsię pod kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :) Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytybiałek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej przesiany suchy mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę (23x39 cm) wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu. Następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Nagrzać piekarnik na 180°C i piec przez
Domowa Cookierenka AgiEfekt wykorzystania nadmiaru białek, czyli ciasto makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko na przepis: nawet specjalnie nie trzeba go notować, bo jest naprawdę łatwy do zapamiętania. No to do dzieła :) Składniki: 1 szklanka maku 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki 1 kostka rozpuszczonego masła
Domowa Cookierenka Agikasza owsiana na mleku ze startą gruszką (w środku, dodana podczas gotowania) i masą makową ; yerba mate miodowo-karmelowa ~ Nadszedł czas, aby ogłosić wyniki :) Ale na początku dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie (a ci którzy nie wzięli niech żałują! :)). Miałam ogromny problem z wybraniem zwycięscy, zwłaszcza, że jednak napłynęło sporo zgłoszeń... Wahałam i się wahałam, a w końcu
breakfast of dreamsfigowo-makowy krem z tofu~ Drugie wegańskie śniadanie z kolei... ;) Uwielbiam kremy na bazie tofu! Dzisiaj kolejna wariacja pod tytułem sławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić
breakfast of dreamspowidłami , który już chyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było
breakfast of dreamssernik z domową masą makową ~ Mnie dzisiaj czeka najgorszy Sylwester w moim życiu, jednak Wam życzę abyście spędzili wieczór miło i w szampańskim nastroju :) Oraz oczywiście - wszystkiego dobrego na nowy, 2015 rok! Wczoraj chili&sugar obchodziło swoje drugie urodziny (jak ten czas leci!) więc zapraszam wszystkich na urodzinowy wpis oraz przepis na ciasto marchewkowe! :) Klik TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsrazem coś innego. Ani to chlebek, ani bułki. Mianowicie ciasto zaplecione w warkocz i to w dodatku mocno makowy warkocz :) Tak sobie siedzimy w domu, Magda ogląda "Bruneta wieczorową porą" (aż wstyd powiedzieć, ale nigdy wcześniej tego nie widziała! :)), w kuchni dusi się cukinia na kolację, a ja wpadłem na pomysł tego warkocza. To znaczy nie do końca
Marder&Marder Manufacturetakie coś jak widać na zdjęciu. Jeszcze tego nie testowałem więc opisać mogę, póki co, takie ogólne wrażenie z dotykania/oglądania. Na pierwszy rzut oka widać kwiatki, jakiś taki makowy babciny wzorek. Prawdę mówiąc pytałem, czy mają taką bardziej "męską" wersję, ale okazało się, że to jedyny wzór. Cóż, da się przyzwyczaić :) Mnie akurat średnio kręcą babcine klimaty
Marder&Marder Manufacture