Makówki to słodka wigilijna śląska potrawa. To coś co jest najbardziej oczekiwanym elementem wigilijnej kolacji, pyszny makowy deser, pełen pachnących bakalii. Dla łasuchów idealny. A mak i bakalie to znak dobroci, szczęścia jakie ma nas spotkać w nowym roku. W wersji mojej teściowej makówki są przykryte bitą śmietaną i posypane prażonymi migdałami. To naprawdę prawdziwy świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową masą makową a bakaliami ale podkręciłam smak skórką pomarańczową i cytrynową i ciacho jest smaczne. Może ktoś się skusi i upiecze bo mamy od razu dwa w jednym.rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitrudne i skomplikowane a w rzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem jest mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu .ŹródłoSkładniki:500 g mąki2 jajka180 ml mleka1/3 szkl cukru30 g masła lub margaryny30 g świeżych
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd z moimi modyfikacjami
Ala piecze i gotujenastępnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).Studzimy , polewamy
Ostra na Słodkowysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia
Słodka Stronacukru, miksujemy, dodajemy przygotowane wcześniejwiórki i mieszamy łyżką. Masa gotowa.Powtarzamy wszystko jak w przypadku babeczek orzechowych. Upiekliśmy 40 babeczek w trzech smakach a można upiec jeszcze z masą makową,serową, itd. Wszystko zależy od pomysłowości. Czas na kawę z babeczkami.Smacznego
Maminek kulinarnyaromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.Możemy posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.Smacznego
Maminek kulinarnymaleńkie ciasteczka z makową posypką , połączone dżemikiem - to przede wszystkim powrót do dzieciństwa. Smakują wyśmienicie, choć dzieciństwo już dawno za nami. Składniki:-3 jajka-6 łyżek cukru-6 łyżek mąki-dżem-mak Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnierozpuścić
Maminek kulinarnyjest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie niż zalecana
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest jasno, jestem w pracy. A po czternastej światło nie nadaje się już do niczego, niestety... I nawet moje skośne okno nie pomaga. Cóż, do lata przecież coraz bliżej...Makowe gwiazdki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 30-35 złożonych ciasteczek)200 g mąki pszennej75 g zimnego masła25 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny100 g suchego maku2 łyżki śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrafi im się oprzeć - pięknie pachną, są delikatne i urocze z ciemnymi kropeczkami. Hmpf... To jednak nie to, co mi się marzy.Później pomyślałam o krajance cytrynowej, na makowym spodzie. To już bardziej oryginalne, ciekawsze. I w sumie bliska byłam wykonania takiego ciasta, ale... Padło jednak na coś zupełnie innego.Kwiecień w tym roku jest dziwny, taki zimowo-wiosenny (póki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale można je upiec wieczór wcześniej - na śniadanie nadal będą pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Cudownie maślane, ślicznie prezentują się pokryte makowymi kropeczkami (birkes to mak, więc wręcz nie wypada przygotowywać ich z niczym innym), a charakterystyczny kształt tylko dodaje im uroku. Gwarantuję, że zachwycą każdego. TebirkesSkładniki:(na 10-12 bułeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzegłowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych ostatnich chwil nie trzeba spędzać
Pożeraczka, czyli raz adobrze